Navikli smo već na američki običaj po kome je lakše snimiti rimejk stranog filma ili televizijske serije nego sinhronizovati ili titlovati originalna ostvarenja. Tako je, na osnovu norveške serije Øyevitne (Svedoci), snimljen njen američki brat blizanac Eyewitness (Svedoci).

Radnja ove kriminalističke drame smeštena je u mali grad Tivoli koji se nalazi u pastoralnim predelima nedaleko od Njujorka. Glavni junaci su Lukas i Filip, dva tinejdžera koji pohađaju lokalnu srednju školu. Lukas je mršav, lep, plav i glavni frajer u školi. Sin je lokalnog budžovana, samohranog oca koji se trudi da svog sina vaspita tako da postane „pravo muško“, a ne neka tamo seka-persa. Vodi ga u lov, tera ga da ubija životinje, podstiče ga da se bavi sportovima… Lukas se svim silama trudi da zadovolji prohteve svog oca. Zabavlja se sa najlepšom cicom u školi, visi sa najpopularnijom ekipom i kao dužnost vidi obavezu da maltretira one koji su nepopularni. Tu na scenu stupa Filip. Filip je tih i povučen dečak koji je opčinjen fotografijom i filmom. Njegova izolovanost je dodatno pojačana jer je u školu „Crvena udica“ dospeo kroz sistem hraniteljskih porodica. Filipa su odvojili od njegove brižne majke posvećene teškim drogama i navučene na večite pokušaje rehabilitacije i udomili ga kod Gejba i Helen. Helen je lokalni šerif koja je, bežeći od mračne prošlosti, potražila spas u dosadnom gradu i ljubavi prema Gejbu i Filipu.

Ono što niko ne zna jeste da su Lukas i Filip nabolji prijatelji koji se druže posle škole. Lukas želi da postane zvezda u izvođenju akrobacija na motoru. Filip snima njegove skokove i kači ih na internet. Naravno, oni ovo prijateljstvo ograničavaju na pašnjake i livade u okolini Tivolija dok su u školi prinuđeni da izigravaju svoje uloge nasilnika i žrtve.

ČITAJTE:  Nove Queer serije: Grejs, Frenki i Kimi

Ono što, takođe, niko ne zna jeste vrsta osećanja koja Filip gaji prema Lukasu. U večeri kada započinje radnja priče njih dvojica odlaze u napuštenu brvnaru u okolini gradića u gde Filip otkriva svoju seksualnost i prirodu privlačnosti koju oseća prema Lukasu. Isprva zbunjen ovim otkrićem Lukas ubrzo i sam shvata da su ova osećanja obostrana. Međutim, kada je njima dvojici bilo najslađe pojavljuje se grupa kriminalaca koji su planirali da u napuštenoj brvnari ubiju svoju žrtvu.

Filip i Lukas se, na brzinu, sakriju. Filip ispod kreveta, a Lukas, simbolično, u orman. Tako sakriveni oni, pre nego što ih ubica otkrije, svedoče trostrukom ubistvu. Uspevaju da pobegnu ubici, ali ovaj ne odustaje od potrage za nezgodnim svedocima.

Ubrzo započinje trka sa vremenom. Pitanje je da li će Lukas i Filip smoći snage da otkriju drugima da su u zanosu strasti bili svedoci ubistva ili će ih zločinac, pre toga, pronaći i likvidirati. Ubrzo će se naći u središtu istrage FBI-a o narko bandama, sukobu dve grupe kriminalaca za tržište narkotika, kao i u ličnim dramama policajaca, kriminalaca, tajnih agenata, pa čak i jednog pedofila.

Ubica im je sve bliži, ali Lukas je svestan one druge opasnosti koja mu se nadvila nad glavom kada kaže „Ne želim da budem taj momak, moj ćale ne želi da budem taj momak, ja ne želim da budem taj momak“. Izgleda da samo Filip želi da Lukas bude ono što jeste i da to odluči pre nego što ih ubica pronađe. U jednom trenutku, kada Lukasova „devojka“ i otac naslute da je on gej, Filip mu kaže „Nju nije briga, ni njega nije briga šta ti jesi. Izgleda da je samo tebe briga.“

ČITAJTE:  Tri muškarca i onaj četvrti & Velika sreća - Spasi me samoće

Serija Eyewitness na odličan način prikazuje homofobiju u malim sredinama i strah koji oni izaziva. Uspeva da prikaže dirljivu priču iz perspektive dvojice tinejdžera koji se bore sa prihvatanjem samih sebe i njihovom borbom sa predrasudama koje postoje u lokalnoj zajednici. Oni osećaju strah, negiranje, napade panike, znojenje kao i suicidne misli koje, obično, dolaze u paketu. Osećaju bes kao i nesigurnost koje ih dovode do toga da prave velike greške. Mnogi ljudi se mogu pronaći u njihovom ponašanju.
Eyewitness je priča o dva zaljubljena momka ispričana na najrealističniji mogući način. Filipova sigurnost u sopstvenu seksualnost zasnovana na životu u Njujorku i njegovo strpljenje, podrška i razumevanje prema Lukasovim strahovima dečaka iz malog mesta sa kojima se ovaj suočava jesu nešto što će gledaoce naterati da se zaljube u ova dva momka i celu priču.

Još uvek nije izvesno da li će biti druge sezone ove serije, ali producenti kažu kako postoji ideja da svaka sezona, ako je bude, priča neku drugu priču. Ovo znači da je priča o Lukasu i Filipu završena. Ako želite da znate kako pogledajte ovu seriju.

Piše: Milan Aranđelović


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.