Nakon skorašnje odluke Apelacionog suda u Beogradu kojom je Mladen Obradović osuđen na četiri meseca kućnog zatvora smatram potrebnim da uradim retrospektivu događaja vezanih za zakazanu Paradu ponosa 2009. zbog koje je osuđen ali i postupke Obradovića koji su usledili pre i nakon toga.

Mladen Obradović je na mesto glavnog sekretara organizacije Otačastveni pokret Obraz izabran 2003. godine nakon pogibije osnivača te organizacije Nebojše Krstića. Obraz je postao poznat široj javnosti još 2001. godine nakon razbijanja prve zakazane Parade ponosa, kada su pripadnici Obraza, navijačkih grupa i Svetosavske omladine napali učesnike skupa a malobrojna policija svega njih tridesetak nije uspela da ih zaštiti.

Za septembar 2009. godine je zakazana još jedna Parada ponosa. Tada je u Srbiji već donet Zakon o zabrani diskriminacije. Kao i prilikom prethodnih pokušaja da se organizuje Parada ponosa, desničarske grupe su nastavile da šire poruke mržnje i da zastrašuju. Putem medija Mladen Obradović je pretio da će Parada ponosa biti sprečena „po svaku cenu”. Gradske fasade bile su ispisane pretećim porukama poput: „Beogradom krv će liti, gej parade neće biti”, zatim „Čekamo vas” (sa grupom ljudi i zastavama „Obraza” na plavoj poleđini ili tekst sa simbolom zabrane istopolnog odnosa), „Smrt pederima”, „Ubi’ pedera” i sl. Registrovano je više stotina grafita mržnje. U javnom prevozu su takođe bile vidljive nalepnice desničarskih grupa koje pozivaju na linč nad učesnicima predstojeće Parade. Grafite koji pozivaju na nasilje, kao i poruke nasilja koje su se javljale u medijima.

Državni organi su dan pre održavanja skupa doneli rešenje da se skup izmesti na Ušće što organizatori nisu prihvatili tako da je skup otkazan, a to rešenje je smatrano faktičkom zabranom skupa.

ČITAJTE:  Dečko – staight friendly magazin

Sudski proces protiv Mladena Obradovića je počeo u oktobru 2009. godine. Mladenu Obradoviću se u procesu stavlja na teret da je u periodu od 13. do 20. septembra 2009. godine predstavljao i širio ideje koje zagovaraju diskriminaciju zasnovanu na seksualnoj orijentaciji, tako što je organizovao pisanje grafita preteće i uvredljive sadržine „Smrt pederima”, „Beogradom krv će liti, gej parade neće biti”, „Pederi čekamo vas” i na svom računaru izrađivao propagandni materijal – oglase, plakate, flajere, nalepnice i javne pozive u vezi sa učesnicima skupa, a od ranije je poznato da se bavio web dizajnom.

U sudskom procesu koji je trajao četiri i po godine Obradović je u svojim iskazima pripadnike LGBT populacije nazivao „pederima“, „nastranim“, „bolesnim“ i „izopačenim“ a u sudnicu je dolazio u majci sa natpisom „Čekamo vas“. Sudski proces su još obeležili promena optužnice, obaranje presude od 10 meseci zatvora i vraćanja postupka na početak, druge presude pred novim sudskim većem od 8 meseci zatvora sve do treće presude od 4 meseca kućnog zatvora. Obradoviću su uzete u obzir olakšavajuće okolnosti da je oženjen, da ima dete i da je student i ako je u trenutku izvršenja dela bio samo student, neoženjen i bez dece.

Ni u jednom trenutku nije sagledana šira slika, da je Obradović već sledeće godine ponovio delo i da se vodi protiv njega još jedan postupak u vezi Parade ponosa 2010. godine. Optužnica tereti četrnaestoricu optuženih da su „hteli izvršenje krivične radnje koja im se stavlja na teret”, i u stanju uračunljivosti želeli da spreče održavanje „Parade ponosa”, predviđene za 10. oktobar 2010. godine. Optuženi su za širenje rasne i druge diskriminacije, kao i za nasilničko ponašanje prema policiji. Među okrivljenima je tadašnja devojka Mladena Obradovića a sadašnja supruga. Ovaj postupak je takođe vraćen na ponovno suđenje a na početak ponovljenog postupka se još čeka.

ČITAJTE:  Gej influenseri: Gejevi koji vladaju internetom

Pri donošenju odluka nije uzeto u obzir da je Ustavni sud u 2012. zabranio organizaciju Otačastveni pokret Obraz a da je ona nastavila sa radom pod nazivom „Srbski obraz“, da je Obradović u 2013. učestvovao u koaliciji više desničarskih organizacija pod nazivom „ODBRANA“ sa cijem zabrane skupa Parada ponosa 2013. i da je zabranjena organizacija Obraz istupila na izbornoj listi zajedno sa Srpskom radikalnom strankom na izborima 2014. godine.

Jedino temeljnim i brzim sankcionisanjem ideologija koje zagovaraju desničarske organizacije u Srbiji ko što je Obraz možemo doći do demokratskog društva u kome će se poštovati Ustavom zagarantovana prava kao što je pravo na slobodno okupljanje građana.

Piše: Marko Ilić