Batman, Robin i batler!


Sve žene ga zavode, svima se sviđa, ali njega to ne zanima. On se radije druži sa starcem i mladićem

Prvi koji je, pod oznakom „Eureka!“, pronašao gej podtekst u stripu o Batmanu bio je Gershon Legman u svom samizdatu iz 1949. godine „Ljubav i smrt“. Legman je i sam bio interesantna ličnost – psiholog amater (sa osobenim tumačenjem Frojda), kritičar militantizma, zagovornik seksualnog oslobađanja, sakupljač narodnih „mrsnih“ pesmica, populizator origamija, asistent čuvenom Alfredu Kinseyu. Iako je i sam imao gej iskustva, kasnije postaje agresivni protivnih homoseksualnosti (komplikovana priča, kao i uvek).
Na Legmanovo „istraživanje“ nadovezuje se psiholog Fredric Wertham u svom bestseleru „Zavođenje nevinih“. On smatra da samo slep čovek ne može da vidi gej kontekst u ovom stripu. Tu je pripadnik više klase, Bruce Wayne, osobenjak, samac, koji u svojoj vili živi sa svojim mladim štićenikom Dickom (sic!) Graysonom. Oni sve vreme provode zajedno, treniraju u teretani, a noću oblače svoje uske trikoe i patroliraju gradom. A tu je i batler Alfred.
Kao odgovor na ove glasine, kao i na javna negodovanja da je ovaj strip previše nasilan i da loše utiče na omladinu, izdavač DC Comics reaguje. Kontekst je i aktuelan lov na crvene i druge izmišljene veštice, gde je preko tri hiljade homoseksualaca ostalo bez posla u državnoj upravi. Tako da se Batman tokom pedesetih i šezdesetih godina menja. U strip se ubacuju ženski likovi, poput Batgirl, Batwoman, Bruce Wayne postaje društveniji, gomila devojke oko njega, Gotham City postaje mirniji za život, a Batmen svoje avanture seli u svemir, druge dimenzije, magična kraljevstva… A zlikovci privremeno ubijaju i Alfreda koga zamenjuju svima drage tetkice Harriet i Agatha. Formira se Bat-Family. Vrhunac je naravno igrana serija iz šesdesetih (Boom! Trash! Pow!…)
Ovo je imalo uglavnom kontra efekte jer se sve pretvorilo u kemp. Batmanove romanse sa devojkama su bile očigledno nemoguće, aseksualne, izgledale su kao parodija na heteroseksualne veze. Crtači i scenaristi stripova o Batmanu su ovo osetili i reagovali su tako što su kasnije stvarali mnogo mračnije i ozbiljnije stripove.
A ako ih pitate da li je Batmen gej, oni različito odgovaraju. Neki tvrde da jeste, neki da ne znaju šta on radi u svoje slobodno vreme. Scenarista Devin Grayson je odgovorio da odgovor na to pitanje zavisi koga pitate. Nedavno je legendarni scenarista Grant Morrison za „Playboy“ rekao da je Batman gej. „Homoseksualnost je sastavni deo njegove ličnosti. Ne mislim to u pogrdnom smislu, ali Betmen je izrazito gej. Ne možete to poreći. Iako je zamišljen kao heteroseksualac, sve što on radi je gej. Sve žene ga zavode, svima se sviđa, ali njega to ne zanima. On se radije druži sa starcem i mladićem“, rekao je Grant.
Iako su se vremena promenila, a lov na veštice odavno završen, i dalje do nas dopire eho tih vremena. Izdavačka kuća DC Comics je, 2000. godine, Christopheru Yorku odbila da ustupi panele iz nekih epizoda stripa o Batmanu, kojima je hteo da kao primerima ilustruje svoju studiju „All in the Family: Homophobia and Batman Comics in the 1950s“. Isto tako su, 2005. godine, pretili tužbom protiv pretili Marku Chamberlainu, koji je izložio svoje akvarele koji Batmana i Robina prikazuju u eksplicitno gej pozama.

M. Aranđelović