Army of Lovers: Naše oružje je ljubav


Popularna švedska grupa „Army of Lovers“ nastupaće u okviru Pride Weeka u Beogradu, 26. septembra u Mikser Houseu. Grupa koja je dobila ime po istoimenom dokumentarcu Rose von Praunheim, osnovana 1987. godine koju su činili Alexander Bard, Jean-Pierre Barda i Camilla Henemark. Camilla je više pušta napuštala grupu, a umesto nje nastupale su Michaela Dornonville de la Cour i Dominika Peczynski. Posle duže pauze „Army of Lovers“ su se vratili na scenu i nastupali sa Camillom na izboru za švedskog predstavnika za Evroviziju, ali nisu izabrani. Camilla je posle tog nastupa opet napustila grupu, tako da će „Army of Lovers“ u Beogradu nastupati sa Dominikom Peczynski.

Nova verzija vašeg hita ˝Crucified˝ je izabrana kao zvanična himna Parade ponosa u Kopenhagenu 2013. Kako vi, kao umetnici, podržavate LGBT zajednicu ili neki drugi politički pokret?

AoL: ˝Army Of Lovers˝ je dosta politički orijentisan bend. Mi mešamo popularnu kulturu sa politikom. Sasvim je prirodno da je borba protiv homofobije i rasizma na vrhu naše agende jer mi sami imamo korene upravo u LGBT zajednici i pokretu i jevrejskoj kulturi. Tako da radimo sve što je u našoj mogućnosti da ove ciljeve i podržimo. Trenutno smo najzabrinutiji u vezi užasne i pogoršane situacije po LGBT populaciju u Rusiji, i to je razlog što smo otkazali svih pet koncerata tamo. Alexander i Jean-Pierre ne bi smeli da se poljube na sceni tamo i zbog toga smo odbili da održimo koncerte. Rusi moraju biti naučeni odgovarajućoj lekciji iz tolerantnosti.

Vaša grupa je bila i ostala veoma popularna u istočnoj Evropi. Da li ste bili ikada time iznenađeni? Da li ste bili iznenađeni kada ste bili pozvani na Paradu ponosa u Beogradu?

AoL: Nismo bili iznenađeni jer smo upoznati sa popularnošću benda u istočnoj Evropi. Na primer imali smo četiri turneje u Rusiji tokom 1990-ih. Bili smo polaskani pozivom na Beograd Prajd , jer je on jedan od tri prajd festivala u Evropi na kojima nastupamo ove godine.

Šta očekujete od posete Srbiji ove godine?

AoL: Očekujemo da upoznamo i sretnemo se sa puno fanova benda i da uradimo što god možemo da pomognemo borbu za LGBT prava u Srbiji.

Da li ste uplašeni da možete biti „crucified“ u Beogradu?

AoL: Ne plašimo se ničega. Na kraju krajeva mi i jesmo Army of Lovers.

Svaka armija ima ciljeve, neprijatelje, oružja masovne destrukcije. Šta vi imate?

AoL: Naše oružje je ljubav. Sva ljudska bića treba da budu u mogućnosti da vole koga god žele da vole i da budu u mogućnosti da tu ljubav pokažu i u javnosti. Ta problematika je nama od fundamentalnog značaja.

Mnogi strejt muzičari su izjavljivali svojevremeno da su osnivali bendove da bi muvali devojke. Šta je bila vaša motivacija za oformljavanje benda?

AoL: Naša motivacija je bila da se zabavimo. Uvek smo mogli da imamo momke i devojke kad god smo poželeli, nikada nam nije bilo teško da nađemo nekog i zarad seksa samo. Naš problem je čak bio da smo imali isuviše partnera za seks u isto vreme i da smo seks imali prečesto.

Da li ste opsesivni kad je u pitanju promena ženskih vokala?

AoL: Ne. Alexander, Jean-Pierre i La Dominika su uvek bili tu. Svo troje su glavni vokali. La Camilla nas je napustila marta meseca ali ona i onako nikad nije pevala već je samo pratila tuđe glasove.

Pevali ste o seksualnoj revoluciji. Da li je ista završena ili je tek sad vreme za nju?

AoL: Ne može biti revolucije dok osobe iz LGBT populacije ne mogu da vole i da iskažu osećanja javno. Gledajući na situaciju u kojoj je LGBT populacija u Rusiji, revolucija je daleko od toga da bude završena. Ona nam je upravo sad potrebnija no ikad! I u Srbiji takođe. Beogradu je stvarno potrebna odgovarajuća Parada ponosa kako bi on postao moderan, vibrantan i tolerantan grad.

Vaš povratak na scenu desio se ove godine učešćem na ˝Melodiafestivalen˝. Niste predstavljali Švedsku na Evroviziji, ali imate novu best of kompilaciju. Kako se osećate kao povratnici? Šta publika može očekivati od vas?

AoL: Možete očekivati nove pesme i nastupe na kojima će biti mešano starog i novog materijala benda. Već se dva nova nalaze na youtubeu, “Crucified 2013” i “Signed On My Tattoo”.

Kakav progres imaju vaši planovi za duet koji nameravate da snimite sa ćerkom predsednika Kazahstana?

AoL: Očekujemo da ćemo sa njom nastupiti u Almatiju u septembru ove godine. Prvo ćemo videti kakvim nam se čini duet uživo.

Srpski predsednik ima dva sina. Da li bi se za njih moglo naći mesta u vašem sledećem videu, da budu možda igrači ili prateći vokali?

AoL: Uvek ima mesta za sinove predsednika u spavaćoj sobi i u bekstejdžu nakon koncerta. Recite im da su dobrodošli.
Zahvaljujemo se Goranu Miletiću iz Belgrade Pridea na pomoći pri izradi ovog intervjua

Razgovarao: Predrag M. Azdejković