Verujte mi, Srpkinje su najlepše žene na kugli zemaljskoj, a Srbija…

Na pitanje šta sve možeš u Srbiji kad si lezbejka može se odgovoriti jednom jedinom rečju… ali je možda bolje da elaboriram.
U državi Srbiji kao lezbejka možeš da budeš ismejana, izložena poruzi, diskriminisana i fizički maltretirana ako se javno deklarišeš. Sve navedeno može da se desi i ako nekome ličiš na lezbejku, zato što imaš kratku kosu ili se ne oblačiš u skladu sa onim što društvo podrazumeva pod ženskim.
Ako si napolju, sa svojom curom, i malo ste prisnije jedna sa drugom, to je dovoljno da se posumnja da među vama ima nečeg više od prijateljstva i da vam se desi nešto od gore navedenog. U tim trenucima najbolje što možete da očekujete jeste da će vas okolina začuđeno gledati. Ako nemate sreće, očekujte komentare, pogrdne nazive ili fizičke nasrtaje.
Možete svojoj porodici reći da ste lezbejka, ali je pitanje šta vas posle toga čeka – da li ćete dalje da živite uz parolu „ne pitaj, ne pričaj, pravimo se ludi“, ili će vas roditelji i rođaci maltretirati, kao što se dešavalo, ili će vam čitava porodica okrenuti leđa i izbaciti vas na ulicu, ili ćete možda biti od retkih srećnica koje će porodice prihvatiti takve kakve ste.
Kao aktivistkinja, sasvim je moguće da ćete biti odbačeni kao crna ovca LGBT aktivizma, ako pokušate da radite iskreno, neiskvareno, pošteno, od srca, ne zabadajući nikome nož u leđa, pokušavajući da se umrežite i ostvarite saradnju sa ostalim organizacijama i aktivistima, a sve u cilju nekog pozitivnog pomaka cele LGBT populacije.
Ali, kao lezbejka u Srbiji uvek možeš, ljubičanstveno ružičanstveno, da odmeravaš sjajne cure i žene, dok ispijaš kafu sa svojim prijateljicama lezbejkama, ili preslatkim drugovima pederima zbog kojih ti ipak mnogi, mnogi zavide, ili pak sa super strejt drugovima koji te nimalo ne vide kao pretnju već kao sjajnog druga i koji te podržavaju zbog toga što si hrabra, otvorena, iskrena u vezi sa onim što si, a što se jako poštuje. To treba da shvate svi i da zajedno sa tobom, cirkajući kraći sa mlekom uz šeretski osmeh, prate pogledom srpske boginje!
Verujte mi, to ne bih menjala ni za šta na svetu, jer Srp­kinje su najlepše devojke/žene na kugli zemaljskoj, a Srbija… Nijedna druga zemlja ne može ponuditi lepote koje Srbija u svojim nedrima nosi i slobodu i velikodušnost koji su još uvek njeni zaštitni znaci. Prema tome, dajte da se ne mrzimo i dajte da prevaziđemo sva nerazumevanja koja među svima nama postoje, dajte da učinimo Srbiju još lepšom no što je do sada bila!

Jelena Ajdarević

Related Posts