Moj tzv. gej život: Filip Vulović


Ime: Filip Vulović
Godine: 22
Zanimanje: Student, aktivista

Kada si prvi put znao da si…
Mogu reći da nikada nisam imao onaj trenutak kada odjednom skontaš da ti se zapravo sviđaju muškarci. Kod mene je to nekako važilo od malena – rano sam znao ko sam i šta sam čak i pored pritisaka i društvenih normi kojima sam učen od ranog detinjstva. S druge strane, autohomofobija je bila itekako prisutna, tako da, bez obzira na to što sam bio svestan sebe, potiskivao sam to i vodio neki ’strejt’ način života veoma dugo.

Tvoj izlazak iz ormana…
Prvi put sam se u četvrtoj srednje autovao jednoj carici koja mi je predavala srpski i to u pismenom zadatku. Dobio sam četvorku, ali mi je napisala preslatku poruku na kraju sastava.

Koji savet bi dao mlađem sebi…
Definitivno manje cimanja oko toga šta će neko drugi da kaže. Na kraju ćeš sebe zateći glumeći hype-man-a na kamionu na Prajdu uz ’Born this way’ i skontaćeš kako je sav strah do tad bio potpuno uzaludan.

Naj gej stvar koju si ikada uradio…
Pojavio se na strejt žurki sa pola lica i vrata pokrivenim gliterom i umalo popio batine.

Tvoj prvi gej kafić/klub…
WB žurka u Mikseru, 2016. godine. Sećam se da sam se tresao od sreće, a kad smo ušli pokazao sam drugarima prstom na dvojicu muškaraca koji se ljube jer je to bio prvi put da vidim taj prizor uživo.

Tvoj prvi poljubac…
Sa devojkom, osnovna škola, na fotama tokom kojih smo vežbali da se ljubimo, a i ja sam tada mislio da mi se ona sviđa pa je bilo i uzbudljivije 🙂 a sa momkom, u četvrtoj srednje, u ulazu u neku zgradu u kojem sam često klošario sa društvom. Bilo je zanimljivo, klinački i nevino.

Nevinost izgubio…
Sa istim momkom, nekoliko meseci kasnije. Neobično iskustvo, u najmanju ruku.

Šta za tebe danas znači biti gej…
Znači da si od malena učen kako da se boriš i izboriš, makar i u najtežim trenucima.

Tvoj naj gej muzički album bio bi…
Definitivno ARTPOP od Lejdi Gage. Album koji su gejevi doslovno spasli propasti, jer je, kada je izašao, bio previše ispred svog vremena, te je dočekan na nož od strane kritičara i šire javnosti.

Donji veš koji ti donosi sreću…
Nije mi nikad padalo na pamet da donji veš može da mi donese sreću, ali – bilo koje uske bokserice su defektivno must have.

Najviše se ložiš na…
Timothée Chalamet, prosto je lutkica.

Gej film koji morate pogledati…
Nedavno sam na Netflix-u odgledao francuski film ’Jonas’ (na engleskom su ga nazvali ’I am Jonas’). Težak, romantičan, poučan i neobično koncipiran film.

U nedelju popodne naći ćemo te gde…
Kod kuće, u teretani ili na bajsu na keju – nedelja popodne mi je uvek rezervisana za self-care time.

Tvoj stav o ljubavi i braku…
Na tom polju sam poprilično konzervativan (za neke i dosadan). Iako nemam ništa protiv poliamorije i poligamije, lično preferiram zatvorene veze – u jednoj sam već devet meseci i mislim da ne bih mogao drugačije. S obzirom da verujem u ljubav, verujem i u brak – smatram ga zakonskim i društvenim ozvaničenjem ljubavi dveju osoba i isto tako sam i dalje u neverici da živimo u 2020. godini, a da u Srbiji LGBT osobe još uvek ne mogu da uživaju to pravo.

TV serija koja je promenila tvoj gej svet…
Modern family – ne samo meni već, bar mislim, i mojoj porodici. Potpuno je humanizovala istopolni par i njihovu ćerku kao porodicu poput bilo koje druge, a tu vrstu porodice približila je i nama kroz vrhunski humor i ’relatable’ životne situacije.

Omiljena knjiga…
Call me by your name. Mislim da je veoma važno što je jedna takva knjiga dospela u mejnstrim literaturu današnjice.

Tvoj gej heroj je…
Storme DeLarverie, Miss Major i Marsha P Johnson – tri heroine bez kojih LGBT svet definitivno ne bi bio isti.

Grindr ili GayRomeo…
Nisam ih koristio ne pamtim, ali sam definitivno team Grindr – još jedan plus im je uklanjanje ’ethnicity’ filtera nakon nedavnih događaja u SAD.

Omiljena društvena mreža…
Instagram – bukvalno je kao loša droga sa koje je nemoguće skinuti se.

Omiljena gej ikona…
Koliko god neslaganja sa njom imao u raznim sferama, ipak, Jelena Kalreuša je za LGBT zajednicu u Srbiji, samim tim i za mene, uradila toliko toga pre nego što su neki smeli da zucnu o tome, ne bi li sačuvali svoje karijere.

Više tekstova iz broja 53-54 – jun 2020. možete pročitati na (Klik na sliku):