Filmski festival “Slobodna zona”


Deveti po redu filmski festival „Slobodna zona“ održaće se od 7. do 13. novembra u Dvorani Kulturnog centra i Domu Omladine u Beogradu. Po prvi put deo festivalskog programa istovremeno će moći premijerno da pogledaju i gledaoci u Novom Sadu i Nišu. Na programu će se i ove godine naći najbolji angažovani dokumentarni i igrani filmovi, pobednici najvažnijih svetskih festivala koji su svojim kontraverznim i subverzivnim karakterom uzburkali ne samo festivalsku nego i redovnu bioskopsku publiku širom sveta.

Festival će 7. novembra sa početkom u 20h u DKC-u otvoriti ostvarenje Sofi Fajns “Perveznjakov vodič kroz ideologiju”, film u kome glavnu ulogu naratora i vodiča preuzima najkontraverzniji filozof današnjice Slavoj Žižek. Uz malu pomoć prijatelja Hegela, Frojda i Lakana – Žižek suvereno raskrinkava ideološke zamke koje se kriju u naizgled običnim predmetima – Kinder jajetu, na primer. Iako mu se u naučnim krugovima često spočitava neozbiljnost, a pojedini kritičari govore da su njegove retoričke bravure sračunate da zaprepaste, slude, zavedu i na kraju potpuno opčine čitaoce / gledaoce kako bi postali Žižekovi slepi obožavaoci, „Perverznjakov vodič kroz ideologiju“ je u svakom smilu prava poslastica za ljubitelje filma.

Tokom festivala publika će između ostalog moći da premijerno pogleda i festivalske hitove kao što su igrani film „Short terms 12“, snažnu filmsku priču o životu štićenika jednog doma koja će vam istovremeno zagrejati i slomiti srce. “Lunchbox” indijskog reditelja Riteša Batre, nam pokazuje kako mala zabuna može da izazove veliko čudo – za glavnog junaka filma Irfana Kana put do ljubavi vodi preko punog stomaka. Odličan dokumentarni film Kena Louča “Duh 45-te” nas podseća, u ovim kriznim vremenima, o jednom velikom i važnom snu o boljem i pravednijem društvu, u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata. Na programu će se naći i film „Sutra“, mladog i talentovanog ruskog reditelja Andrej Grijaceva. Film prati „Vojnu“ (Rat), jedan od najprovokativnijih umetničko-aktivističkih parova na svetu. Sa umetničkim pseudonimima Vor (Lopov) i Koza, ovaj par izvodi i dokumentuje svoje radikalne akcije i performanse, koje su često na samoj granici između umetnosti i zločina.

Jedan od najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu FID Marsej, biće gost Slobodne zone i predstaviće najbolje naslove sa ovogodišnjeg festivala. Program će premijerno otvoriti pobednički film Mati Diop „Hiljadu sunaca“, a specijalan gost će biti direktor festivala Žan Pjer Rem.

Posebnu pažnju ove godine festival će posvetiti osetljivim pitanjima LGBT zajednice u delu programa pod nazivom „Izvan zidova“. Publika će imati priliku da pogleda dva izuzetna i pre svega provokativna filmska ostvarenja. „Stranac sa jezera“ je dobio Nagradu za režiju u okviru selekcije Izvestan pogled na filmskom festivalu u Kanu i prati strastvenu ljubavnu priču između Mišela koji je izuzetno atraktivan, potentan i smrtonosan i Franka koji se zaljubljuje u njega iako to sve zna. „Žores“ je filmska poslastica u kome nas reditelj Vinsen Dietre upoznaje sa pariskom četvrti Žores i ljudskoj težnji da u sebi uravnoteži emocionalno i političko.

Povod za ovogodišnji govorni program festivala “Noćne razgovore” sa temama kao što su “Migranti u našim životima”, “Sklad nasilja” i “Subverzija i kooptacija” biće pomenuti filmovi “Žores”, “Sutra”, ali i “Časovi harmonije” koji tretira vrlo važno pitanje za Srbiju danas – pitanje nasilja između učenika u srednjim školama. Gosti programa biće Adriana Zaharijević, Jelisaveta Blagojević, Igir Štiks, Srećko Horvat, Gil Anidžar, Aleksandar Vajzner, a urednik razgovora biće Ivan Milenković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radio Beograda.

„Slobodna zona“ će i ove godine biti mesto okupljanja najboljih dokumentarista iz regiona, pa će se beogradskoj publici sa najnovijim filmovima predstaviti Srđan Keča sa filmom ”Bijeg”, Petra Seliškar sa filmom “Mama Evropa” i Nebojša Slijepčević sa hitom “Gangster te voli”. Dubravka Ugrešić je prošle godine kao Gost selektor festivala znatno obogatila festivalski program, a to se ove godine očekuje od Vetona Nurkolarija, programskog direktora jednog od najvažnijih festivala u regionu – Dokufest iz Prizrena, koji će nam predstaviti, za našu publiku, potpuno nepoznatu produkciju koja nam dolazi sa Kosova.