Vest da je androgini maneken Andrej Pejić promenio pol donela je mnoštvo zanimljivosti u internet zajednicu. Oni koji su je do tada gotivili, sada imaju problem s ovom odlukom, a oni koji su je hejtovali sada joj čestitaju što je postala „normalna“. I jedni i drugi su vrlo zanimljivo odstupili sa svojih pozicija, pa hajde da vidimo šta to imaju da nam kažu internet komentatori…

Kada su u pitanju komentatori pro-queer orijentacije, Andrej Pejić je svojom androgenošću predstavljao simbol fluidnosti rodnog identiteta i otelotvorenje te neuhvatljive kategorije „queer“. Srećom da se u međuvremenu pojavila Končita Vurst, inače bi sve ovo u sekundi palo u vodu. Promena pola vratila je Andreju u binarne kategorije, u identitetske pozicije. Ovo je prosto nedopustiv udarac queer orijentisanim komentatorima, posebno stranim kako primećujem, koji danima vode polemike o tome kako je njena androgenost zapravo bila laž, da se pretvarala da je nešto što nije i da je uvek i verovala da je rod binaran i da se nalazi na pogrešnoj strani spektra. Razumljivo, planetarno popularna Andreja bila je najvidljivije utemeljenje jednog iznad svega apstraktnog koncepta koji je poprilično teško objasniti. Njena slika bila je najjasnije moguće objašnjenje. I koga briga sada da li je operacija bila njena želja ili ne, odakle njoj pravo da nam oduzme iz ruku konceptualno oružje da branimo svoje pozicije? Ideologija je veća od nje i Andreja nije smela da joj nanese takav udarac. Odričemo je se, ona je sad samo obična trans žena, robinja rodnih kategorija!
Da, naravno da sam sarkastičan.

No, komentatori u Srbiji su, kao i uvek, daleko zanimljiviji od strendžera. Pošto smo poznati kao vrlo empatična nacija, najveći broj komentatora naravno brine o Andreji i njenoj budućnosti. Šta će ona sada da radi kad je „obična manekenka“? Većina joj predviđa krah karijere, jer jelte kao žena nikom nije zanimljiva, a objašnjenja su dvostruka, opet, zavisno od ideologije. Jedni joj predviđaju kraj jer sad nije „istovremeno prelepi muškarac i predivna žena, jedinstvena pojava“, dok joj drugi predviđaju kraj jer je „freak show završen“. U svakom slučaju, ako je po Srbima, neće se Andreja ‘leba najesti.

Ogromna većina homofoba i dalje je u svom standardnom „ubij, zakolji bolesnike“ fazonu, a da je to produkt bolesnog zapada na čelu sa Amerikom koja hoće da nam „zatre seme“ se već podrazumeva. Neki su, ipak, shvatili kao pozitivno to što je Pejić ponovo u binarnim kategorijama roda. Pa tako lik kaže: „Bolje žensko nego trandža, u svakom slučaju. Nek joj je sa srećom“, dok se drugi nadovezuje „Ako je ona srećna i ja sam! Bolje ovakva devojka nego onakav muškarac“. Ovo je uglavnom i opšte mesto u većini komentara.

Međutim, neki homofobi su se sažalili nad Andrejinom teškom sudbinom, pa u maniru hrišćanskog milosrđa vele: „Najiskrenije mi je drago zbog nje, Bog joj je stvorio žensku dušu, a nečastivi pokvario telo… Ovakve osobe imaju stvarne probleme i njima je zbilja potrebno razumevanje i podrška i pomoć našeg društva u celini. Živa bila Andreja, neka ti je sa srećom!“. Nečastivi pobeđen nečastivom medicinom sa nečastivog zapada. Ne mogu ja ove paradokse. No, dokle god je ona srećna i normalna, našem homofobu je srce na mestu.

Neki drugi su se, pak, osetili ugroženim time što Andreja postaje žena “u punom smislu te reči”. Ma šta to značilo. Tako jedan komentator, potkovan neverovatnim znanjem iz oblasti medicine, tvrdi: “Da li Andrej poseduje jajnike / ovalne ćelije? Odgovor je ne! Da li Andrej može da ima mesečnicu? Odgovor je ne. Da li Andrej može da doživi orgazam pomoću seksualnog odnosa kroz ‘novoplasirani’ polni organ? Odgovor je ne. Da li Andrej može da zatrudni? Odgovor je ne. Da li Andrej ima Adamovu jabučicu? Odgovor je da. Da li Andrej mora da pije estrogen do kraja života? Odgovor je da. Dakle dame i gospodo Andrej nije niti bio, niti je, niti će ikada biti žena u punom smislu te reči!” Sve deluje potpuno logično. Neka sada to isto objasni ženama koje su operisane, koje su u menopauzi, imaju sterilitet ili nikad nisu imale tu čast i privilegiju da dožive orgazam penetracijom savršenog falusa. Bilo bi poprilično komplikovano.

Ipak, kako je Andreja ipak naše gore list, probudila je nacionalni ponos, pa čak i škakljivim objavama, kao što je njena ponovna “nevinost”. Kako očuvati srBstvo u ovom teškom trenutku – rešenja su različita. Od blage depresije (“A dočekasmo ga…kao veliku Srbendu. Udarac za udarcem.”), preko hitnog preseljenja u Nedođiju (“Ja se osećam kao Petar Pan i zahtevam da se svi vi odnosite prema meni kao Zvončica prema Petru Panu jer je to moje pravo!”), zaključno sa već proverenim receptom – naravno, falusom (“E sad dolazi ono pravo, što nije saopšteno. Traži zgodnog Srbina, alatničara, da ga razdeviči i da mu napravi radost za sve vijeke vijekova. Bez 30 ne dolaze u obzir.”). A kako drugačije.

I na kraju, umesto zaključka, komentar izvan svake konkurencije i kategorije, a opet neverovatno slikovit da mora da ide u originalu…

“SRAM has Da bude… Sto trujete srpskog naroda???? Reklamirate homosexual Da je to sve normalno. nas srba nema mnogo trebate Da reklamirate Da se radjaju dece za 50 god srbija vise nece Da bude. znajte Da reklamiranje gejovi I parada je Politika ko finansira EU I amerika Da uniste naroda Da budemo robovi. znajte sve Sta sada radite na ovom svet za sve se to jednog Dana IDE izpred Boga. od Boga nema veci samar a od Boga nema Pepsi dar. pa bi izaberite put”.

Piše: Nemanja Marinović

Related Posts