Žorža Klemansoa 19, Beograd
Terin od zečetine kuvanoj u pačijoj masti sa želeom od višanja i crnih ribizli uz jogurt sa slanim pistaćima i ukiseljenim lukom; Guščija džigerica kao makarun, nugat turon bombona i mus od pileće džigerice sa hrskavim ljuspicama od kožice; pačiji batak konfit glaziran sosom od crnih tartufa i pačija džigerice sa mrvljenim keksom od lešnika i ovsa, mus od karfiola, krem od kruške viljamovke i naravno, svinjski vrat 12 sati tretiran na 77 stepeni pa zapečen na puteru sa sosom od pilećeg pečenja i šljiva sa kremom od muskatne bundeve. Ovo su naša omiljena jela iz restorana Homa koji predstavlja, i to po strogim standardima, verovatno najbolji restoran u gradu sa hranom koju karakteriše oluja izuzetnih i izbalansiranih ukusa. Teško nam je da pozicioniramo meni, malo je francuski, pa južnoamerički, pa onda azijski, ali hajde da ga ipak nazovemo fuzijski i onako je to popularno. Osoblje je izuzetno i čini se kao da im je stvarno stalo do gosta, dobro su upoznati sa menijem i lepo odgovaraju na prohteve. Ambijent je minimalan u kome preovlađuje bela boja i to je verovatno jedina zamerka mestu, jer iako je prostor sveden, nekako ne akcentuje trpezu koja je definitvno izvor našeg pozitivnog odnosa prema restoranu. Klijentela je šarena, tako da budite spremni na naše omiljene junake iz javnog života. Cene su jake i nisam siguran da li su primerene, ali pošto je ovo jedini restoran u gradu sa ovakvom ponudom izostaje nam kontrolni faktor. Takođe porcije su svedenije tako da, ako ste baš gladni bolje vam je da naručite predjelo i čorbu! Sve u svemu ovo je sa stanovišta evolucije ukusa beogradskih restorana mesto koje trebate posetiti prvom prilikom.
Piše: Mladen Antonijević Priljeva

Related Posts