Hvala Svevišnjem na evoluciji gej karaktera. To više nisu samo ljupki i duhoviti užasno razmaženi momci sa Menhetna kao Will i Jack. Niti maliciozni stilisti kao u Ugly Betty. Oni mogu biti i prave muškarčine, kauboji, detektivi, mafijaši

U mom životu sve je počelo sa serijom Dinastija. Imala sam osam godina i letovala sam u porodičnoj kući na Plitvičkim jezerima kad sam sa drugaricom iz Karlovca prepričavala poslednju epizodu koju smo gledale prethodno veče. Ona je bila zaljubljena u Stivena, ja u Džefa. Kasnije, iste godine u Beogradu pisala sam joj pismo kako nije to ništa strašno, da su homoseksualci skroz fini i da ne mora da se uda za njega, mogu da budu najbolji drugovi do kraja života, da će je on razumeti bolje od bilo koga i da ni Džef nije baš najbolji izbor, ako joj je za utehu, jer je previše neodlučan i mlak. Da, u pravu si, pisala mi je u svom pismu, kasnije, Džef se mnogo mršti, ostariće prerano, a i Stiven mi se više ionako ne dopada od kad se pojavio Deks Dekster, mislim da je to muškarac koji će svima rešiti probleme.
Posle nekoliko godina, pojavio se Melrose Place. Gledala sam ga sa drugaricom iz kraja, komentarišući sve preko telefona. Tada smo bile već starije, gnušale smo se američkih glupih serija, ali smo Meta posebno volele jer nas je fizički podsećao na njenog tadašnjeg dečka. Posle Kasandri, Zlobnica i Esmeraldi, koje sam gledala u najgorem vremenskom periodu ove zemlje, nije se pojavio nijedan gej junak sve do čuvene serije Moj takozvani život, koja mi je do dana današnjeg jedna od omiljenih tinejdžerskih serija ikad. U njoj smo moje drugarice i ja otkrile pored Jareda Leta i dečka koji je bio isti kao naš najbolji drug iz škole, zbunjeni, neshvaćeni ali ipak drski, svoj, jedinstven Rickie Vasquez. Posle njega, koji je stavljao krejon i bio emocionalno maltretiran do krajnjih granica, u mom televizijskom životu nije bilo više gej junaka, sve do serije koja je napravila revoluciju i posle koje se sve razvrstava kao pre i posle nje. Will and Grace. Prvi put kad je počela da se prikazuje moj muž je bio toliko oduševljen da je odmah kontaktirao televizijsku stanicu na kojoj je puštana i već u drugoj sezoni bio generalni sponzor serije. Znate ono – gledanje ove serije bez reklama omogućila vam je… dobro, neću da ga reklamiram. Ova serija je bila revolucionarna, ali ono što je tužno je što su se posle nje pojavljivali gej junaci koji su svi ličili jedno na drugog. Seks i grad je doneo gomilu pedera koji su imali piskave glasove i bili su pratioci glavnim junakinjama. I nekako se sve svelo na to. Stilisti, organizatori venčanja, ljubitelji mode, dizajneri sa ešarpama i u roze odelima. Prilično zlobni, ne baš dobri frajeri, tetkasti. Oni što te baš nerviraju i prate te ko kučići ako imaš malo više para od proseka.
Hvala Svevišnjem na evoluciji gej karaktera. To više nisu samo ljupki i duhoviti užasno razmaženi momci sa Menhetna kao Will i Jack. Niti maliciozni stilisti kao u Ugly Betty. Oni mogu biti i prave muškarčine, kauboji, detektivi, mafijaši. I gledano kroz istoriju filma i televizije, zaista su ponekad bili opaki. Nedavno je čuveni Stann Lee napravio strip o prvom gej superheroju, Tomu, koji je uspešan košarkaš, koji pored toga što mora da sakrije da je gej mora da sakriva i tajnu da poseduje supermoći. Eto, gej karakteri više neće biti samo pratioci ili najbolji drugovi glavnih junakinja. Sad mogu da jebu kevu. U čast prvog srpskog filma u kojem je glavni junak gej, jer za mene je to Radmilo kog glumi Miloš Somolov, a ne Nikola Kojo, evo liste opasnih filmskih gej junaka, po mom izboru.
Jack iz filma Brokeback Mountain. Iako se sakriven nežno ljubi sa svojim partnerom Ennisom i voli ga do kraja života, ne umanjuje se činjenica da je Jack jedna mišićava kubojčina koji pravu ljubav krije pod velikim šeširom, vodeći za ruku svoju kraljicu rodea. Naročito ako je u celoj priči i Heath Ledger.
Sonny iz filma Dog Day Afternoon. On pljačka banku da bi svom dečku otplatio operaciju. Na listi je jer ga igra Al Pacino.
Keith iz serije Six Feet Under. Gej pandur u L.A. policiji. Ako vam i to nije dovoljno, iz epizode u epizodu bije osumnjičene za nasilje u porodici da mora da da otkaz. Posle toga postaje telohranitelj i odlazi u krevet sa pop divom samo zato što mu se može.
Lafayette iz serije True Blood, jer pokazuje šta vam se može desiti ako se kačite sa tetkama.
Vito Spatafore iz Sopranosovih. Krijući svoju seksualnost sa ženom i decom, Vito ulazi u mafiju preko svog ujaka. Veoma brzo stiže do ranga Capo kao hladnokrvni ubica a nakon što biva uhvaćen u gej klubu odlučuje da beži i počinje da ubija sve koji mu se nađu na putu.
Perry iz filma Kiss Kiss Bang Bang. Ovaj cool karakter kog glumi Val Kilmer pravdu deli uglavnom svojim Derringerom. Zove ga faggot gun… Because its only good for a couple shots, then you gotta drop it for something better…
Chris Keller iz serije Oz. Ovo je inače moja omiljena zatvorska serija svih vremena a Chris, koji u zatvor dospeva zbog pljačke i ubistva pravi probleme arijevcima i ostalim bandama da ga svi puštaju na miru. Međutim, ono što ga stavlja na vrh moje liste je to što u jednoj sceni ubija svog neprijatelja dok ga ovaj oralno zadovoljava.
Radmilo iz filma Parada. Zato što je u roze Mini Morrisu na kome piše pederske pičke, sa ortodoksnom homofobičnom seljačinom, krenuo na put u najhomofo- bičnije krajeve bivših republika i pio piće sa svim mogućim kriminalcima i ratnim profiterima. Sve sa svojom šarenom ešarpom. Iako je ovo jedna kemp kome- dija, ovaj film je značajan jer je u njemu po prvi put odigrana glavna gej uloga u nekom komercijalnom filmu, kod nas. I zato što je Miloš Samolov jednostavno car.

ČITAJTE:  Amsterdam: Trans* Prajd

Maša Rebić