Italijanski modni dizajneri Domeniko Dolče i Stefano Gabana jesu gej muškarci, ali ne veruju u gej prava, niti finansijski pomažu rad LGBT organizacija. Njihove izjave za italijanski magazin “Panorama” protumačene su kao izjave protiv ravnopravnosti i takozvanih netradicionalnih porodica. “Jedina porodica je tradicionalna. Bez hemijskog naraštaja i iznajmljenih materica. Život ima prirodan tok i postoje stvari koje ne treba menjati.”
Dolče je katolički vernik i ne veruje u bračnu ravnopravnost, dok je Gabana još 2006. godine izjavio da se protivi da istopolni parovi podižu decu. Poslednji intervju pokazao je da se nije nešto mnogo promenilo po tom pitanju:
“Nisam oduševljen tom hemijskom decom, kako ih ja zovem, sintetičkom decom. Materice za iznajmljivanje, sperma izabrana iz kataloga… psihijatri nisu spremni da se suoče sa efektima tih eksperimenata”.
Na ove izjave burno je reagovao Elton Džon koji je zajedno sa svojim partnerom Dejvidom Furnišom otac dvoje dece: “Kako se usuđuješ da moju divnu decu nazivaš ‘sintetičkom’… I kako te nije sramota da svoj osuđujući prst upireš u veštačku oplodnju, čudo koje je pomoglo hiljadama ljudi, strejt i gej, koji su želeli da ispune san da imaju decu.”
On je pozvao na bojkot D&G, što je izazvalo i kontrareakcije modnog dvojca koji su pozvali na bojkot Eltona Džona, nazivajući ga fašistom. Kasnije, kada su uvideli PR katastrofu koju su napravili, pokušali su da “objasne” svoje reči:
“Ja sam govorio o mojim ličnim pogledima i bez osuđivanja izbora i odluka drugih ljudi”, rekao je Dolče a Gabana dodao: “Mi smo govorili o našem pogledu na realnost, ali nikada nije bila naša namera da osuđujemo odluke drugih ljudi. Mi verujemo u slobodu i ljubav. Mi snažno verujemo u demokratiju i osnovne principe slobode izražavanja koji je čine.” Dolče je poentirao: “Ja sam Sicilijanac i odrastao sam u tradicionalnoj porodici, koju su činili majka, otac i deca. Svestan sam činjenice da postoje drugačije porodice i one su legitimne kao i ova iz koje ja dolazim. Ali, u mom iskustvu, porodica ima drugačiji sastav. To je mesto gde sam naučio vrednost ljubavi i porodice”.
LGBT aktivisti su pokrenuli kampanju bojkota D&G kojoj su se pridružile mnoge gej i strejt javne ličnosti, a u odbranu D&G ustali su dežurni branioci slobode govora i homofobi, optužujući Eltona Džona da guši slobodu govora i mišljenja.
Meni je posebno interesantan taj argument oko slobode govora i mišljenja. Složio bih se da Dolče i Gabana imaju slobodu da izraze svoje drugačije mišljenje, ali isto tako i Elton Džon ima pravo na drugačije mišljenje i da pozove na bojkot. I jedno i drugo je legitimno i demokratija, ali ono što je problematično jeste da se vređanje ne može smatrati slobodom govora. Nazivajući decu, koja su rođena uz pomoć veštačke oplodnje, sintetičkom, Dolče i Gabana su vređala, etiketirala i takvu decu smatraju defektnom! Zamislite kojim slučajem da su tako nešto izjavili o deci iz etnički mešanih brakova, nazivajući ih sivom decom. Bili bi okarakterisani kao fašisti, rasisti i najverovatnije osuđeni zbog širenja rasne mržnje!
Ovaj slučaj je samo pokazao da je mržnja, omalovažavanje i vređanje LGBT populacije još uvek prihvatljivo i da se smatra slobodom govora. Dodatno slučaj komplikuje činjenica da su Dolče i Gabana gej muškarci, ali bez obzira na to oni nemaju pravo na vređanje. Oni nisu kritikovali, na primer Eltona Džona da je iskoristio svoje milione i društveni položaj da dođe do jajne ćelije i do iznajmljene materice, koje su morale da potpišu ugovore da se odriču materinstva i time svojoj deci uskratio pravo na genetsku majku, niti da su takve procedure rezervisane samo za one bogate članove društva. Iako se ovde otvaraju mnoga moralna pitanja, Dolče i Gabana se nisu njima bavili, već su etiketirali i vređali, što nije dalo ništa pozitivno.
Srbija je daleko od priče LGBT populacija i roditeljstvo. Ta tema je jako škakljiva i otvara se s vremena na vreme kada se senzacionalistički koristi od strane pojedinih medija radi političke diskreditacije. Poslednji primer bio je Informer sa naslovnom stranom “Zaštitnik građana Saša Janković predlaže: Pederima u Srbiji dati pravo da usvajaju decu”. Kako diskreditovati zaštitnika građane nego mu prikačiti da želi da legalizuje gej usvajanja?! Skandalozno, zar ne!? U LGBT pokretu još uvek nije bilo diskusije na ovu temu i ne postoji medijska ni bilo koja druga strategija kako se odnositi prema ovoj temi, naročito kada se od medija koristi da se skandalizuje javnost.
Piše: Predrag Azdejković


ČITAJTE:  Aktivizam i pasivizam