Gorden Kej: Otišao je naš Rene


Veoma rano sam počeo da ležem prilično kasno i sve to „zahvaljujući“ britanskoj seriji „Alo, ’alo!“. Kao klinac sam voleo da uveče legnem u krevet i dugo vremena pre nego što zaspim gledam ono što je u to neprosvećeno doba pre dolaska kablovske televizije bilo u televizijskoj ponudi. Sasvim slučajno sam na, tada veoma popularnom, a sada zaboravljenom NS Plusu „zakačio“ kraj neke serije. Završna scena u kojoj krevet sa starijim (bračnim?) parom zakačen za balon odleće u nepoznatom pravcu neodoljivo me je asocirala na nešto što sam viđao samo u dogodovštinama glasovite grupe TNT iz italijanskog stripa „Alan Ford“ na koji sam tada (a i sada) „otkidao“.

Upravo zbog ove sličnosti kao i moje večite ljubavi prema burlesknom i grotesknom jednostavno sam morao da se sledeće večeri „nacrtam“ ispred televizora i vidim o čemu se tu zapravo radi i šta se desilo se letećim bračnim krevetom. Bila je to ljubav do poslednje epizode.

Serija „Alo, ’alo!“ je britanska komedija situacije koja je prikazivana na kanalu BBC 1 od 1982. do 1992. godine. Čedo je kreativne saradnje Dejvida Krofta, koji je odgovoran i za muzičku numeru iz špice, i čuvenog Džeremija Lojda poznatog po radu na mnogim drugim britanskim serijama. Serija nije imala cilj da ismeva antifašističku borbu u Drugom svetskom ratu već ratne filmove i televizijske drame. Naročito je na meti „udara“ bila serija „Tajna vojska“ iz sedamdesetih godina koja je pratila Pokret otpora koji se nalazio u jednom briselskom kafeu.
Radnja serije „Alo, ’alo!“ smeštena je u gradić Nuvion u Normandiji. Glavni junak je Rene Artoa, lokalni kafedžija, koji dok šuruje sa Nemcima sarađuje i sa Pokretom otpora samo da bi se dokopao skupocene slike „Posrnula Madona sa velikim dudama“. Istovremeno Rene mora da se pazi da ga njegova verna supruga, madam Edit, ne uhvati na delu dok se ljubaviše sa… pa gotovo svim ženskim osobama u gradiću kao i da izbegava da ga poručnik Gruber ne provoza u svom tenkiću.

ČITAJTE:  Šta se zaista desilo u Stonewallu

Ako ne računamo prilično „klozetiranog“ Šerloka Holmsa (u tumačenju nenadmašnog Benedikta Kamberbača… šalim se, u pitanju je ipak Džeremi Bret) lik poručnika Hjuberta Grubera je zasigurno prvi autovani gej junak koga sam ikada video na malim ekranima. Bio sam veoma razočaran Gruberovom pojavom jer je on tako odvratno mator, proćelav, ružan i nasrtljiv, a ne mlad, lep, dugokos, odmeren sramežljiv kako sam tada zamišljao homoseksualce (reč koju sam tek kasnije naučio).

Ironično je da je Grubera tumačio Gaj Siner u privatnom životu poznat kao veliki zavodnik žena, dok je Gorden Kej koji je tokom svih 85 epizoda serije u kojoj je tumačio Rene Artoa pokušavao da pobegne od Gruberovog otvorenog udvaranja u privatnom životu bio upravo gej.

“Mali, debeli, gej mladić iz radničke porodice”, kako o sebi ovaj britanski glumac kaže u svojoj autobiografiji “Rene i ja: Nešto kao autobiografija” iz 1989. godine.

Gorden Kej je u mladosti igrao ragbi, a radio je i u fabrici tekstila i traktora. Studirao je na Univerzitetu King Džejms u rodnom Hadersvildu. Tokom studija radio je kao radio voditelj i najčuveniji intervju koji je uradio jeste onaj iz 1965. godine sa članovima Bitlsa. Nakon završetka studija počinje da se bavi glumom. Uglavnom je tumačio epizodne uloge u televizijskim serijama sve dok nije dobio priliku da zaigra čuvenog Renea Artoa u seriji „Alo, ’alo!“. Ova serija ga je proslavila i u celoj Evropi gde je zajedno sa većim delom glumačke trupe igrao pozorišne predstave inspirisane serijom. Tokom zvanično najveće oluje koja je 1990. godine pogodila Evropu i Britaniju, Gorden Kej je doživeo užasnu povredu kada se deo drvene reklame otkinuo, probio vetrobran njegovog automobila i zabio mu se u čelo. Nakon operacije je bio u veoma lošem stanju. Ovu situaciju je iskoristio jedan novinar da uđe u njegovu bolesničku sobu, fotografiše ga i postavi mu nekoliko pitanja. Kej nije bio u stanju da mu kaže da napusti sobu. Kasnije je Gorden Kej tužio list za koji je radio ovaj novinar, ali je sud utvrdio da njegova privatnost nije bila narušena. Mnogi smatraju da je ova presuda prljava mrlja britanskog pravosuđa.
Tokom oporavaka Kej je patio od amnezije zbog čega je razmišljao i da napusti rad na seriji. Srećom to se nije desilo, pa se Rene, sa vidljivim ožiljkom na licu, vratio da dočeka iskrcavanje Saveznika.

ČITAJTE:  Colton Haynes: Dva autovanja jednog glumca

Njegova poslednja televizijska uloga bio je upravo jednokratan povratak u seriju „Alo, ’alo!“ 2007. godine, u epizodu koja je okupila nekoliko glumaca iz originalne postave.

U svojoj autobiografiji piše kako mu je najteži trenutak u životu bio kada su tabloidi otkrili da je gej. Međutim stekao je poštovanje javnosti kada je i sam priznao da je to istina.

Legendarni glumac se tokom poslednje godine borio s demencijom, a poslednje dane života proveo je u domu za stare. Utvrđeno je da je preminuo usled otkazivanja bubrega. Zbog demencije Kej više nikoga nije mogao da prepozna.

“Pričao je besmislice. Nije mogao da prepozna sam sebe. Ali osoblje koje je pazilo na njega je davalo sve od sebe da mu olakša muke”, rekao je njegov rođak Rejmond Šatlvort.

Gorden nije imao ni braću ni sestre, samo nekoliko rođaka.

“To nije bio život, to je bilo preživljavanje. Bio je vrlo usamljen. To je vrlo tužno”, rekao je rođak slavnog komičara. “Oduvek je cenio svoje obožavaoce. Nikad nije odbio davanje autograma ili razgovor s njima. Ali u poslednjih nekoliko godina retko ko ga je posećivao. Kao da su svi zaboravili na njega.“

Gorden Kej nikada nije uspeo da skine kecelju koju je nosio njegov alter-ego Rene. Ali nije ga bilo briga. „Iskreno, nema junaka kojeg bih radije igrao“, rekao je godinama nakon što je snimanje serije okončano.

U jednoj ujdurmi serije „Alo, ’alo!“ Rene mora da iscenira svoju smrt da bi se nakon toga vratio kao svoj brat blizanac. Iskreno verujem da je njegova smrt u domu za stare ovog 23. januara još jedna Reneova prevara sa ciljem da pobegne Gestapou i raznim her Flikovima koji i danas ćopaju Evropom i da će se njegov „brat blizanac“ jednog dana ponovo pojaviti među nama da nas nasmeje i stegne svojim čvrstim snažnim rukama!

ČITAJTE:  Gej Britanija: "Čovek u narandžastoj košulji" i "Queer as Art"

Piše: M. Aranđelović