Nekada se dreg smatrao kulturom dostupnom isključivo kvir muškarcima, a danas je dreg umetnička forma dostupna svima. RuPaul je često kritikovan jer ne uključuje trans žene i biološke žene dreg kraljice u svoj šou. O ovoj i mnogim drugim temama razgovarali smo sa bio kraljicom iz Zagreba, Rubellom Feminine, koju ste prošle godine imali prilike da gledate i na beogradskoj sceni. Njena šminka, kostimi i performansi su vas ostavili bez daha, upoznajte bolje Rubelu, vešticu bez kočnica.

Ko je Rubella Feminine?

Rubella Feminine je dreg kraljica i performerica koja najviše od svega voli biti na pozornici okružena ljudima i publikom. Svoju inspiraciju pronalazim u raznim stvarima kao što su moje vlastite emocije, događaji koji utječu pozitivno ili negativno na moj život, legendama i povijesnim pričama o vješticama i magiji no inspiraciju također pronalazim i u modnom svijetu i modnim dizajnerima koji su utjecali na svijet svojim kolekcijama. Slobodno mogu reći da je moj karakter Rubelle Feminine spoj velikih i jakih emocija, okultnog i svijeta mode. Mislim da je karakter Rubelle Feminine ono najbolje što sam izvukla iz sebe i svojih talenata te sabrala u jedno u svijetu umjetnosti.

Što je za tebe dreg?

Dreg je za mene umjetnost koja nije samo umjetnost nego i stil življenja te način na koji gledam na svijet oko sebe. Dreg je potpuna sloboda u načinu izražavanja i mislim da dreg svijet ne zna za norme. Kao dreg kraljica mogu izgledati kako god želim, ponašati se kako želim i naravno publici se predstaviti na način na koji mislim da je u sklopu mog dreg karaktera koji je sam po sebi moja slobodna volja, nitko ga nije stvorio i odredio osim mene same.

ČITAJTE:  Cher: Ona je jedna od nas

Kako je biti žena u svetu gej muškaraca?

Nekako ne stvaram razliku između muškaraca i žena u dreg svijetu zato što mislim da je dreg kao umjetnost otvorena za oba spola. Sebe ne doživljavam kroz spol u kojem sam rođena nego kroz ono kako samu sebe doživljavam a doživljavam se i vidim kao ženu i muškarca u jednom tijelu. Mislim da nije bitno da li je netko žena ili muškarac u dreg svijetu zato što je važna kvaliteta izvođenja dreg nastupa a ne spol određenog umjetnika. Publici nije bitno da li sam ja žena ili muškarac zato što su došli na moj nastup radi zabave i zanimanja za ono što radim a ne zbog toga što sam žena u gej svijetu.

Imala si priliku da nastupaš u Zagrebu, Beogradu i Cirihu, koliko se ove scene razlikuju?

Svaka država i grad u kojemu sam nastupala do sada imaju razlike. Zagreb koji mi je između ostaloga i rodni grad još nema toliko dobro razvijenu dreg scenu ali kada god bi nastupala u Zagrebu od publike bih dobila poštovanje i pohvale. Mislim da se scena u Zagrebu tek počela više razvijati i da uz trud i rad zagrebačka scena može proširiti svoj dreg repertoar i partije. Beograd i Cirih definitivno imaju puno veću i razvijeniju scenu. Dreg kraljica je puno više, hauseva je puno više stoga su i dreg partiji i nastupi češći i klubova koji to omogućavaju kraljicama je više. Najveća razlika je zapravo u plaćanju nastupa zato što se i standardi u pojedinim gradovima i državama razlikuju. No kako god, mislim da svaki grad i država u kojoj sam nastupala imaju svoju čar.

Kakvi su ti odnosi sa drugim dreg kraljicama?

Mislim da je odlična stvar kada si dreg kraljica upravo ta što kroz umjetnost koju stvaraš upoznaješ i druge dreg kraljice s kojima se povezuješ na razne načine. Izuzetno mi je drago što imam sestre i povezanost sa njima u drugim gradovima i državama te slobodno mogu reći da volim stvarati što više kontakata u dreg svijetu jer sestra od sestre može puno naučiti i nadograditi znanje o šminkanju, stiliziranju perika, načinu nastupanja itd. Kroz povezivanje sa kraljicama iz drugih država naučila sam puno novih stvari ali i ono najbitnije dobila nove divne sestre s kojima ću u budućnosti surađivati.

ČITAJTE:  Dita Von Bill: Dreg je moj vid zabave i aktivizma

Koga bi imitirala u Snatch game-u?

Mislim da bi jedna od mojih imitacija u Snatch game-u bila pjevačica Cher.

Pošto si i modna dizajnerka, da li često sarađuješ sa drugim kraljicama?

Uvijek mi je bila želja uz dreg koji radim raditi kostime i kreacije za druge dreg kraljice. Zapravo su moje modne revije uvijek bile inspirirane dreg kraljicama i dreg umjetnosti. Nekako kada god crtam modne skice uvijek zamišljam kako bi određeni odjevni predmet koji skiciram stajao na nekoj drag kraljici. Što se tiče same suradnje sa drugim dreg kraljicama po pitanju modnog dizajna, mogu reći da se to nekako pokrenulo od ove godine i da sam od ove godine počela kreirati kostime koje kraljice traže za svoje nastupe. Plan mi je uz dreg karijeru svakako graditi i onu u modnom svijetu kao dizajnerica kostima te da ću sve više surađivati i na taj način sa drugim kraljicama.

Što od tebe možemo očekivati u bliskoj budućnosti?

Pošto sam odlučila svoj život još više posvetiti dreg umjetnosti u budućnosti možete očekivati nove ideje i projekte na kojima radim. Možete očekivati suradnju sa drugim dreg kraljicama i nadam se više nastupa u stranim gradovima i državama gdje još do sada nisam imala priliku nastupati. No naravno očekujte i ono neočekivano.

Razgovarao: Aleksandar Savić

Više tekstova iz broja 52 – februar 2020. možete pročitati na (Klik na sliku):


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.