Žene koje pričaju: Politička korektnost je neprijatelj komedije


Na zatvaranju nedavno održanog Merlinka festivala u Beogradu imali ste prilike da pratite nastup komičarskog trija Žene koje pričaju. Kako kaže njihov Instagram profil trio čine gej dečak u telu odrasle lezbejke, pionirka homoseksualnosti u Alibunaru i žena Španca sa sinom havajskog imena koja živi na Brdu, odnosno Ana Zlatanović, Jelena Mandarić i Jagoda Jovanović. Tri žene. Deset godina komičarskog iskustva. Sto godina porodičnog života, a one i dalje stoje i pričaju.

Kako su nastale Žene koje pričaju?

Jagoda: Nas tri smo počele da nastupamo zajedno u okviru Ženskih večeri u Ben Akibi i atmosfera na tim nastupima je uvek bila dosta zabavna. Kada smo odlučile da se osamostalimo i napravimo našu trupicu, pitanje je bilo kako ćemo se zvati. Posle kraćeg mozganja, zaključile smo da smo mi žene koje stoje i pričaju, pa se ime Žene Koje Pričaju prirodno nametnulo. A i kad se skrati u ŽKP, zvuči kao sindikat radnica iz bivše Juge, što nam se posebno dopada.

Kako se kao žene snalazite u muškom svetu stand-up komedije? Koliko ima diskriminacije žena komičarki?

Jagoda: U Srbiji to nije toliko svet, nego jedan lift pun testosterona. Mi idemo peške.
Jelena: Pa ja se iskreno nisam mnogo susretala sa diskriminacijom, valjda zbog mog gabarita, glasa i stasa. Ipak, kada se veče završi svi znamo ko ima najveća muda.
Ana: Da, ja. Ha-ha-ha. Ja na to gledam kao na basket – ako ti neko doda loptu i ti pogodiš trojku svaki put, nije toliko bitno šta ti je u gaćama. Prosto, radiš posao.

Da li planirate da širite vašu grupu s drugim komičarkama?

Jagoda: Jelena nam daje svu širinu koja nam je potrebna, tako da nema planova za daljim širenjem. Ali smo uvek otvorene za dobru saradnju sa kolegama i koleginicama.
Jelena: Pa ne, ŽKP je ŽKP, svi su dobrodošli za saradnju.
Ana: Tri je lep, okrugao broj. A ionako jedva dolazim do reči pored njih dve. Ko ih poznaje, zna kakve me muke muče.

Kažu da je lično političko, ali mi se čini i da je lično komično… Koliko je vaš privatni život deo vaš Komedije?

Jagoda: Da nemam muža, mamu, dete i poroke, ja ne bih imala o čemu da pričam.
Jelena: Ceo moj život je komedija. Pola sata moje frustracije je pola sata nečijeg smeha. Ne znam da li bi trebalo da se brinem zbog toga…
Ana: U potpunosti. Ponekad pomislim, “ovo je baš loša ideja, ali ko ga j***, sigurno će biti dobra priča”.

Ana i Jelena su par i često u svojim nastupima pričaju o lezbejskim odnosima. Jagoda je strejt i priča o mužu i porodici… Kako publika reaguje?

Jagoda: Dosta dobro. Ljudi koji nas prate i gledaju već imaju neku ideju o čemu pričamo, tako da nisu šokirani. Imamo i par njih koji pomno prate hoće li Ana i Jelena da raskinu, pa da ih konačno pozovu na to piće.
Jelena: Meni je super jer publika, čim vidi “ŽENE KOJE PRIČAJU”, uvek misli da je nešto poput Anđelke Prpić. A zapravo najmanje pričamo o kuvanju i konvencionalnim temama.
Ana: Zašto ja ne znam za te ljude koji hoće da vode na piće??

Da li vas inspiriše dnevna politika i kako?

Jagoda: Uglavnom tako što me razbesni pa moram da reagujem.
Jelena: Ne. Što se mene tiče tu nema više šta da se kaže a i ništa više nije smešno.
Ana: Inspiriše me da se sklonim od nje i pišem fore o mačkama, patkama i psima.

Nastupale ste na prošlogodišnjem Merlinka festivalu… Da li postoji razlika između nastupanja pred strejt i gej publikom?

Jagoda: Ja sam mnogo uživala na zatvaranju Merlinke i skromno zaključila da me gej publika jako voli.
Jelena: Da, kako da ne. Strejt publici moram da objasnim šta je “strep” a gej publici je to dosadno.
Ana: Mislim da mene svaka publika gleda i potajno se pita, “šta TAČNO nije u redu sa njom”. Počeću da mislim da je do mene.

Koliko je politička korektnost neprijatelj komedije?

Jagoda: Te dve stvari se slažu koliko gejevi i lezbejke.
Jelena: Veliki. Veliki. Zato što je stand-up živa forma. Samim tim, politički je nekorektan.
Ana: Postoje takozvani “čisti” nastupi, prilagođeni situaciji i publici – bez psovki i škakljivih tema. Ali to je isto kao da srčeš neposoljenu supu – nije to TO. Ako hoćete da doživite stand-up kako treba, dođite u klub.

Da li postoje teme s kojim ne biste zbijale šale?

Jagoda: Svaka tema je u igri. Osim ako ta tema ima 150 kila, mali kurac i sedi u prvom redu.
Jelena: Pa nisam naišla na takvu temu.
Ana: Kako znaš da je imao mali kurac, Jagoda? Znaš šta, možda bolje da ne znam odgovor. Ne, nema nedodirljivih tema, sve je na stolu.

Ko su vam omiljeni stand-up komičari kod nas i u svetu i zašto?

Jagoda: Ricky Gervais, njegov sam veliki fan. On je sjajno objasnio da u komediji nema mesta za političku korektnost. Njegov bit o Nojevoj barci i bogu koji je gej je čista umetnost. U poslednje vreme pratim i Kanađanku Katherine Ryan, koja daje perspektivu single majke, brza je i gađa pravo u metu.
Jelena: Strane komičare ne znam. A od domaćih Domagoj Pintarić, zato što se na njemu sve vidi i sve mu verujem.
Ana: Od domaćih, najviše uživam dok gledam Nikolu Silića. Taj čovek je rođen da posmatra svet i beleži neverovatno precizne, bizarne primedbe. A uz to je i užasno dopadljiv. Ne stvarno, kako ga nije sramota da bude toliko talentovan? Omiljeni strani komičar mi je Dilan Moran. Njegov stil mi je nekako najbliži srcu.

Koliko često nastupate i gde možemo da vas gledamo?

Jagoda: Nadamo se da će se život uskoro vratiti u normalu, a nastupi biti redovni. Za sada je to 3-4 puta mesečno na nekoliko mesta u gradu i jednom mesečno u Ben Akibi. Na našem IG profilu @zene_koje_pricaju redovno najavljujemo svoje nastupe.

Razgovarao: Predrag Azdejković
Foto: Aleksandar Crnogorac

Više tekstova iz broja 64 – februar 2022. možete pročitati na (Klik na sliku):