Kada je 28. novembra prošle godine Marija Šefirović javno „priznala“ da je lezbijka, jedan deo srpske javnosti bio je šokiran. Ali drugi je ovu informaciju primio kao „dobar dan“. Pevačica je ovim priznanjem, izrečenom u autobiografskom filmu „Ispovest“ postala jedna od retkih javnih ličnosti u našoj zemlji koje su skupile hrabrost da jasno i glasno kažu kakve su seksualne orijentacije.

– Bila sam sa devojkom, i to je divan osećaj. Znam da ste svi došli zbog ovog pitanja. Mogu vam reći da je super imati odnos sa nekim čija brada ne bode – otvoreno je rekla Šerifovićeva, jedina osoba u Srbiji koja je prošle godine „izašla iz ormara“.

Pored njenog slučaja „čaršija je brujala“ godinama i o drugim poznatim licima za koje se što šuškalo, a što javno govorilo da vole osobe istog pola. Jedan od takvih slučaja zbio se 2011. sa bivšim fudbalerom Partizana, Bugarinom Ivanom Ivanovim, o kojem su tamošnji mediji pisali da „uhvaćen u klinču“ sa tadašnjim saigračem Ivanom Karadžovim, ali ga je u Beogradu dohvatila jedna navijačica crno-belih i odmah demantovala te navode. Od pričica koje su prošle i početkom ove godine i dalje na nivou „rekla-kazala“ jedino je pomena vredna ona o Danijelu Alibabiću, pevaču i učesniku rijalitija „Farma“, za kojeg je njegova supruga Jovana s kojom se razvodi izjavila da je gej i da joj je, čak, ukrao vibrator. Naravno, on je odmah uzvratio pretnjom tužbom, pa se priča nakon nekoliko dana primirila. I to bi bilo to, što se Srbije tiče.

Ali u svetu je 2013. bilo kudikamo interesantnije, opuštenije, normalnije…

Krajem avgusta prošle godine mnoge devojke i žene, ne samo u Srbiji, pustile su suzu. Ali i mnogi momci su raširili osmeh od uveta do uveta. Razlog je bio glumac Ventvort Miler, koji je javno priznao da je gej.

ČITAJTE:  Aleksandar Šapić: Od Gangule do gej ikone i nazad

Momak poznat po ulozi Majkla Skofilda u seriji „Prison break“ javno se deklarisao pismom koje je adresirao na Međunarodni filmski festivalu u St. Petersburgu u Rusiji, u kojem je obrazložio zašto se neće odazvati njihovom pozivu.

– Hvala vam na pozivu. Za nekoga ko je uživao u posetama Rusiji i ima ruske korene, rado bih rekao da. Ali, kao gej osoba, moram odbiti vaš poziv – poručio je glumac protestujući protiv odnosa ruske vlade prema LGBT osobama.

Uz Milera, najbombastičnije inostrano ime (barem u Srbiji) koje je „izašlo iz ormara“ bio je bivši nemački fudbalski reprezentativac i nekadašnji igrač Aston Vile, Vest Hema i Evertona Tomas Hiclšperger, koji je 7. januara otkrio da je gej. Hiclšperger je tek četvrti fudbaler koji se javno deklarisao kao gej (Pre njega, to su učinili bivši američki reprezentativac i nekadašnji član Lidsa Robi Rodžers, Šveđanin Anton Hajsen, a prvi je 1990. „nogu povukao“ Džastin Fašanu.). A Hiclšperger je to učinio iz viših pobuda…

– Ovo radim da bih pokrenuo temu o homoseksualnosti u vrhunskom fudbalu i sportu uopšte. Nije mi bilo lako, pošto su šale o gej ljudima veoma česte. Zamislite 20 muškaraca koji piju za istim stolom, naravno da ćete čuti neku takvu šalu, ali sam ih tolerisao ako su bile zanimljive i ako nisu bile uvredljive – rekao je tada ovaj Nemac i dodao da je tokom „prethodnih nekoliko godina shvatio da bi radije živeo s muškarcem i da se ne stidi onoga što jeste“.

Inače, interesantno je da je pre nekoliko godina nemački nedeljnik „Špigl“ pisao da fudbalsku reprezentaciju te zemlje vodi gej lobi, s jasnom aluzijom na selektora Joakima Leva, njegovog pomoćnika Hansa Ditera Flika, te fudbalere Filipa Lama i Marsela Jansena. Lam je oštro demantovao „te spekulacije“, ali se nakon Hiclšpergerovog autovanja očekuje da se priča ponovo pokrene.

ČITAJTE:  Aleksandar Stojmenović- Oficir za vezu sa LGBT zajednicom

Osim ova dva, u 2013. je bilo na desetine drugih autovanja. Među njima je i Čelzi Mening, poznatija kao Bredli Mening, američki vojnik koji je „Vikiliksu“ odao 700.000 poverljivih dokumenata.

Čelzi je 22. avgusta prošle godine, dan pošto je osuđena na 35 godina robije, uspela da šokira svet pošto je u pisanom izjavom u kojoj je, između ostalog, stajalo: „Ja sam Čelzi Mening. Ja sam žena.“

– Pošto prelazim u sledeću fazu svog života, želim da svako poznaje pravu mene. Ja sam Čelzi Mening. Ja sam žena. Ovako se osećam i osećala sam se od rođenja i želim što pre da počnem sa hormonskom terapijom. Nadam se da ćete me podržati u tome. Takođe zahtevam da ne od danas oslovlajvate ženskim imenom i pridevima. Unapred se radujem pismima onih koji će me podržati i nadam se da ću imati prilike da im odgovorim.

Sličan šok u javnosti, naročito američkoj, izazvala je i Kristin Bek, koja je rođena kao Kristofer, a poznata je kao nekadašnji pripadnik čuvenog Tima 6 „američkih foka“, koje su ubile Osamu Bin Ladena. Kristofer je, doduše, malo pre te akcije napustio vojsku, ali je promena pola jednog člana najčuvenije američke vojne jedinice izazvala ogromnu medijsku pažnju. Ipak, na opšte iznenađenje, veliku podršku Kristin je dobila od bivših saboraca, koji su se javljali i čestitali joj na hrabrosti da javno izađe sa svojom životnom pričom.

Glumica Mišel Rodrigez, poznata po ulogama u serijalu „Fast & Furious“, blokbasteru „Avatar“, kao i filmovima „Machete“, „Machete Kills“, „Resident Evil“ i „Resident Evil: Retribution“, lane je dala bombastičnu izjavu kojom je otklonila nedoumice o svojoj seksualnoj orijentaciji.

– Ne želim da pričam o tome šta radim sa svojom vaginom, iako to sve intrigira. Nikada nisam s nekim šetala crvenim tepihom, pa su se takvi pitali: „Šta ona radi sa svojom vaginom?“. A sumnjali su da sam lezbijka… E, nisu bili daleko! Volim obe varijante i radim kako mi se prohte. Muškarci su intrigantni. Ali i žene – izjavila je Rodrigezova.

ČITAJTE:  Boško i Đilas dlaku menjaju

Među interesantnijim autovanjima definitivno je i irski glumac Endrju Skot, poznat po ulozi Morijartija u seriji „Šerlok“. On je u novembru, govoreći o drami „Legacy“ koja se bavi špijunažom između Velike Britanije i tadašnjeg SSSR-a tokom Hladnog rata, lakonski izjavio:

– Ne postoji mnogo snimaka na kojima Rusi pričaju engleski kao svoj drugi jezik, pa sam počeo da tražim snimke Vladimira Putina na „youtubeu“. Ali kada je Putin predstavio anti-gej zakone ovog leta, a pošto sam gej, automatski sam se prešaltovao na snimke Rudolfa Nurejeva – rekao je Skot i saopštio da je gej.

Piše: Petar Petrović