Zašto neću da branim Gorana Jeftića i njemu slične


Jedna srpska dramska spisateljica je pre nekoliko nedelja u emisiji “Kažiprst” na televiziji B92 izjavila, povodom hajke na Gorana Jevtića preko naslovnih strana “Blica”, da se LGBT organizacije nisu oglasile. Prvo, važno je napomenuti da je dotična srpska dramska spisateljica arogantno pomislila da, ako ona nije za to čula da se nije dogodilo te nas je slagala, jer su se pojedine LGBT organizacije oglasile. Hartefakt fond je napisao protestno pismo koje su potpisale LGBT organizacije i pokrenuta je peticija koju su takođe podržale LGBT organizacije.

Drugo, postavlja se pitanje zašto se očekuje da LGBT organizacije uopšte treba da reaguju i štite Gorana Jevtića?
Povodom ovog slučaja oglasilo se Udruženje dramskih umetnika Srbije, jer je Goran Jevtić svakako i bez ikakve sumnje dramski umetnik, ali i njihov član pod brojem 1163, kako se može proveriti na sajtu ovog udruženja.
E sad, da li je dotični član neke LGBT organizacije pa da ona reaguje? Nije.

Da li je Goran Jevtić pripadnik LGBT populacije? Ne znam, možda! Osim što ga je Blic autovao na naslovnoj strani nikakve podatke o tome nisam pronašao u medijima. Za sada Marija Šerifović ostaje jedina javno deklarisana LGBT osoba u Srbiji.

Da li je Goran Jevtić svojim ličnim zalaganjem zadužio LGBT organizacije? Učestvovao u nekoj kampanji za LGBT prava? Podržao Paradu ponosa? Stao u zaštitu ovog magazina kada njegovo pozorište nije želelo da ustupi pres materijal, jer im ne odgovara takva (gej) reklama? Nije!

Da li je Goran Jevtić tražio zaštitu od neke LGBT organizacije? Nije!
Ako sve ovo uzmemo u obzir, ne razumem zašto jedna srpska dramska spisateljica očekuje da LGBT organizacije treba da reaguju i brane Gorana Jevtića, kad on, po svim javnim registrima, nije član nijedne LGBT organizacije, niti pripadnik LGBT populacije?

ČITAJTE:  Sve veći broj Srba postaju gej eskorti

Ali, slučaj hajke na Gorana Jevtića prevazilazi njega samog, jer je, bez obzira na njegovu seksualnu orijentaciju, u isto vreme hajka na čitavu LGBT populaciju koju su još jednom poistovetili sa silovateljima maloletnika, odnosno pedofilima. Iz tog razloga jedino treba da se oglase LGBT organizacije i zaštite interese populacije koju zastupaju, jer to niko drugi neće učiniti. U pismu advokata Gorana Jevtića koje su poslali medijima napisali su da je nedopustivo da se na nivou spekulacija i laži, bez ikakvog dokaza, kalja ugled bilo kog čoveka i vrši medijski linč zarad senzacionalnosti i da je posebno nedopustivo i suprotno zakonu da se na taj način identifikuje i označava maloletno lice, koje će trpeti nesagledive posledice… Divni advokati su se setili čak i da u svoju zaštitu uzmu i maloletnika, ali niko se nije setio LGBT populacije. I zašto bi?!

Smatram da ni u buduće LGBT organizacije ne treba da se oglašavaju u ovakvim slučajevima, osim ako nisu udari na celu LGBT populaciju. Sve dok neko ne zatraži zaštitu ne možemo smatrati da je pripadnika naše populacije, pa šta god rekli Blic, Informer ili jedna srpska dramska spisateljice.

Za sve one koji su razočarani jer se LGBT organizacije nisu oglasile samo mogu da kažem, nismo branili Pahomija, pa ne treba ni Gorana Jevtića.

Piše: Predrag Azdejković