Hidrantna noćna krema – Bocassy


U ovom broju obrađujemo novi brend koji se trenutno može naći u svim bolje snabdevenim drogerijama a u pitanju je BOCASSY Paris. Prilikom istraživanja naišli smo na oprečne navode o tome gde je sedište kompanije naime, osnivačica brenda u intervjuu za jedan portal navodi da se predstavništva kompanije nalaze u Francusko i Hrvatskoj dok se na sajtu brenda navode Ujedinjeni Arapski Emirati i Francuska, ali ne i Hrvatska gde takođe ostaje nejasno gde se vrši proizvodnja što je znatno važnije od lokacije filijala.

Brend takođe navodi da je ekološki osvešćen, ali ostaje nejasno na koji način. Neke specifične filozofije iza brenda nema osim neodređene ekologije i da su kao porodica, šta god to značilo. Takođe, a u odnosu na analizirane proizvode, brend ne koristi nikakav specifična ili napredna jedinjenja već je fokusiran na hranljiva ulja, butere i jedinjenja svojstvena kozi što nas je na kraju i privuklo ovom brendu. Interesantan je stav predstavnice brenda u pomenutom intervju gde govori o važnosti edukacije korisnika o proizvodima na kojima piše „bez konzervansa“ gde se postavlja pitanje bezbednosti ili kvaliteta proizvoda. Ovo stanovište smatramo tačnim, šta više, smatramo da proizvodi koji ne koriste konzervanse ili koriste novije zamene za njih u stvari predstavljaju veći problem nego oni koji ih imaju. Naime, konzervansi obezbeđuju postojanost, ispravnost te garantuju bezbednost kozmetičkog proizvoda tokom dužeg vremenskog perioda što je preduslov kvalitetne nege. Takođe, kozervansi i stabilizatori se koriste već decenijama gde i dalje nema konkluzivnih dokaza o njihovoj štetnosti gde ovo isto važi za satanizovani paraben. Nije nam jasno odakle potiču niti na čemu su zasnovani tako oštri negativni navodi za konzervanse ili parabene dok se za druga jedinjenja i to baš ona biljnog porekla, a o kojima imamo dovoljno dokaza o štetnosti uopšte ne govori. Ovde mislimo na citrusne ekstrakcije, ulja ruzmarina, žalfije, crni iris ili bilo koji parfem bez obzira da li dolazi iz prirodnog ili sintetičkog izvora.

Za vas smo izabrali Bocassy noćnu hidrantu kremu koja sadrži 26% masnog udela sastavljenog od maslinovog, bademovog, susamovog i ulja jojobe kao i šea butera. Formulacija takođe sadrži vitamin A, pantenol i ekstrakt kamilice. Krema je vrlo masna tako da nije pogodno za dnevno nanošenje i ne možemo je smatrati proizvodom protiv starenja pošto manjka jedinjenjima koja bi je po našem metodološkom okviru tako klasifikovala. Da budemo precizniji ovu kremu posmatramo kao vrlo dobru hidrantu emolijentnu kremu za suvu i izrazito suvu kožu koja kombinuje nekoliko hranljivih ulja i nadopunjena je umirujućim jedinjenjima. Nismo sigurni da li će ova krema odgovarati osetljivoj koži posto sadrži parfema, a sigurno je ne preporučujemo za reaktivne kože i kože sklone ekcemima te alergijskim reakcijama. Cena kreme je oko 2000 dinara i smatramo je interesantnom ponudom za one koji vole bogate kreme u kojima glavnu ulogu igraju hranljiva ulja.

Uređuje: Mladen Antonijević Priljeva