Svaka čast majstore: Masakr u Orlandu i javno mnjenje


Čovečanstvo je 12. juna 2016. godine doživelo najkrvaviji dan u modernoj svetskoj istoriji, bar kada je LGBT populacija u pitanju. Tog dana je naoružani napadač, identifikovan kao Omar Mateen, u gej klubu Pulse u Orlandu ubio 49, a ranio 53 lica, što je najmasovnije ubistvo pripadnika LGBT populacije još od holokausta, ujedno i najsmrtonosniji akt nasilja nad LGBT populacijom u američkoj istoriji, najsmrtonosnije masovno ubistvo od strane jednog lica i najsmrtonosniji teroristički napad u Americi još od 11. septembra 2011. godine. Događaj je pokrenuo lavinu komentara i reakcija širom sveta, uglavnom je u pitanju izražavanje tuge i solidarnosti sa porodicama žrtava.

Međutim, kako to obično biva, ovakva dešavanja probude i ono najbolje, ali i ono najgore u ljudima, te su vrlo podobna za sociološko ispitivanje javnog mnjenja na određene teme. Ono što je rezultat nestudiozne opservacije i analize na uzorku koji svakako nije reprezentativan, kada su internet komentari u Srbiji u pitanju je poražavajuće. Oni međutim pokazuju dve značajne stvari:

– Javno mnjenje u Srbiji je izuzetno zatrovano mržnjom i u zabrinjavajuće velikom procentu spremno da podrži ubijanje drugih i drugačijih, što se ogleda u internet komentarima koji su se pojavljivali ispod teksta, a koje moderatori nisu mogli dovoljno brzo da cenzurišu. Među njima je bilo dosta komentara koji podržavaju ubicu, čestitaju mu i nazivaju ga herojem, a ukoliko razlog za to nije ciljna grupa koju je targetirao, onda je slavlje uzrokovano činjenicom da su žrtve Amerikanci.

– Portali dnevnih listova, pored svih mogućnosti cenzurisanja komentara koji podržavaju nasilje ili propagiraju mržnju, pali su zadatak.

S obzirom da je često teško kontrolisati komentare na društvenim mrežama, posebno na jako posećenim stranicama, na to se neću posebno osvrnuti, a verujem da nikoga od nas preterano i ne iznenađuje sve to što je moguće pročitati. Međutim, na komentare na portalima se moramo osvrnuti jer osim što govore o javnom mnjenju, govore i o svesti medija da u istoj meri u kojoj imaju odgovornost za sadržaj posta, imaju i odgovornost za sadržaj komentara ispod njih. Svi komentari pre objavljivanja moraju biti odobreni od strane moderatora, tako da se svaki stav iznet u njima može smatrati stavom koji je prihvatljiv uredništvu. Prema nedavno objavljenim podacima agencije za online marketing Brisbane Digital, najčitaniji online listovi u Srbiji su: Blic, Kurir, B92, Telegraf, Novosti i Alo, tako da sam se komentarima na ovim portalima najviše i bavio. Kada su u pitanju B92 i Blic, moderacija je uradila svoj posao – govora mržnje prema LGBT populaciji nema, kao i komentara koji podržavaju zločin. Međutim, na sajtu Blica odnos pluseva i minuseva priča svoju priču – iako su prihvaćeni samo komentari koji su OK, na njima su ostali čitaoci ostavljali i do 40% minuseva, što je još jedan podatak koji potvrđuje priču o javnom mnjenju. Najveći broj komentara na portalu Blica zapravo se bavi neprihvatljivim brojem minuseva na pozitivnim komentarima, a primetno je da se svaka prilika koristi i za izražavanje homofobije, kao u komentarima ispod posta gde je osoba navela da su osobe koje podržavaju nasilje „latentni homoseksualci“ što je poslužilo za izražavanje homofobičnih stavova, ali pažljivo kako ne bi kršili pravila portala i bili objavljeni. Takođe, iako nema govora mržnje prema LGBT populaciji, prisutna je ksenofobija i islamofobija, u komentarima poput „Pod hitno napraviti registar svih sumnjivih muslimana, nema tu nikakve rasprave o ljudskim pravima. Dobri ljudi ginu dok se kukavičke ubice kriju iza demokratije.“ i „terorizam ima veru, to je islam! Osvestimo se.“. Uprkos tome, ova dva portala su pozitivni primeri.

ČITAJTE:  Paradu ponosa vratiti LGBT zajednici

Slična situacija je i sa Novostima, kod kojih nema komentara koji direktno podržavaju nasilje, ali ima ksenofobije, kao i homofobičnih komentara koji izjednačavaju homoseksualnost i pedofiliju.

Microsoft Word - orlando.docx

Sa druge strane, Telegrafu je očigledno potpuno prihvatljivo ubijati homoseksualce iz „moralnih“ razloga:

Microsoft Word - orlando.docx

Kao i terorizam generalno, ukoliko je „gde treba“:

Microsoft Word - orlando.docx

Kurir takođe ima nekoliko neprihvatljivih komentara, ali su taj odnos ostali komentatori „izjednačili“ plusevima i minusevima. Međutim, ALO je pao najdublje.

 

Na članku koji govori o navodnoj homoseksualnoj vezi napadača i osobe koja živi sa HIV-om, sledeći komentar je potpuno prihvatljiv moderatorima:

Microsoft Word - orlando.docx

Ni otvorena podrška teroristi nije izostala:

Microsoft Word - orlando.docx

Microsoft Word - orlando.docx

Ovo su samo neki primeri. Ima toga još. Posle svega iznesenog, zaključak nije potreban. Više je nego jasno u kakvom smo stanju i kao društvo, a posebno u kakvom su nam stanju mediji. Rekao bih poražavajuće, ali me nažalost ni malo nije iznenadilo. Čudio bih se da je ispalo drugačije.

Piše: Nemanja Marinović