Kao i u prethodnim analizama proizvoda istakli smo važnost potrebe sagledavanja filozofije brenda, ali i vlasničke strukture koje može da nam pomogne u utvrđivanju potencijalnog odnosa prema nama, potrošačima. Naime RoC ima izuzetno jake marketinške tvrdnje, da su izuzetno efikasni, da su njihovi proizvodi dobro testirani te da je u testiranju potvrđena efikasnost, da održavaju obećanja koja se, pretpostavljamo, odnose na statističke podatke o efikasnosti koje često navode uz svoje proizvode te da ćete izgledati mlađe. Sve ove već viđenje tvrdnje nemaju mnogo smisla, ako je izložimo proveri na nivou aktivnih jedinjena. Ni jedna od tvrdnji koju RoC iznosi nije moguća van onoga što možemo očekivati od efikasnosti i dometa kozmetičkog proizvoda. Uopšteno posmatrano formulacije većine proizvoda su užasno dosadne ili jednolične te ozbiljno možemo posumnjati u efikasnost. RoC se vrti oko nekoliko aktivnih jedinjenja koja, čini se, stavlja u prvi plan. Retinol – izgleda da je jedan od ključnih sastojaka ali su često koncetracije ovog jedinjenja toliko male da ne mogu izazvati željeni efekat. DMAE – jeste noviji sastojak koji ima neke vrlo interesantne studije, ali samo uz dobro sinergijsko dejstvo u efikasnoj hemijskoj strukturi proizvoda. Ovo jedinjenje malo može uraditi samo, a zasigurno nije čarobno. Soja – i njeni derivati zauzimaju visoko mesto u RoC proizvodima i ako imaju antioksidativno i protivupalno dejstvo, soja zasigurno ne spada u izuzetna jedinjenja u borbi protiv prevremenog starenja kože, pritom se soja u RoC proizvodima nalazi i malim količinama. Sve u svemu RoC nije za one koje žele ozbiljne proizvode i imaju visoke standarde u svojoj nezi. Ipak RoC je sve popularniji kod nas tako da smo vam za ovo izdanje izabrali kremu koja je koliko toliko solidna.

ČITAJTE:  MIXA: Antiwrinkle and Firmness Optimal Tolerance - Day and Night Face and neck

RoC – Retinol Correxion Deep Wrinkle Daily Moustirizer sadrži kvalitetnu UV zaštitu, a po koncepciji je retinolski proizvod i ima solidne količine ovog jedinjenja, tako da može u ovom smislu biti efektivno. PH vrednost proizvoda je preko 4,5 što znači da prisutna glikolna kiselina ne može da deluje kao hemijski piling. Ambalaža je adekvatna tako da održava retinol stabilnim i ima solidnu koncentraciju antioksidansa i ćelijskih komunikatora zbog čega ovaj proizvod ocenjujem kako solidan.

+++

Kalenić kafana je drago i poznato vračarsko mesto u koje dolaze svi, mladi, stari, porodice, hipsteri… Ponekad kada pogledate baštu kafane pomislite da je Srbija vrlo tolerantno i šaroliko mesto.

Ova kafana kao i svaka druga kafana ima vrlo rustičan enterijer od starog braon drveta sa belim stolnjacima i klasično kafanskim izlizanim priborom i jednostavnim tanjirima. Ovo mesto je zadimljeno, uvek se oseća na kuvanje i pije se prosečan alkohol, ali zaista odlikuje velikim stepenom opuštenosti koji je redak za restorane. Meni je klasičan, nacionalni gde se može naći sve od kuvanih jela, nacionalnih specijaliteta do roštilja. Hrana je generalno dobra, kuvana još bolja ali kafana ima neke promašaje kao što su pohovane paprike ili trenutak kada ne možete da dobijete ništa pohovano jer nisu stigla jaja! Inače kafana se nalazi preko puta Kalenić pijace pa problematika sa jajima ostaje misterija. Servis je solidan mada može da se desi da ćete malo pričekati za račun. Cene su pristupačne, uključujući i alkoholna pića. Kalenić kuva domaću kafu, što postaje raritet u Beogradu uz koju savršeno idu tufahije sa šlagom, ostatak slatkog menija je, hajde da kažemo, korektan. Takođe kafana je zadržala institut babasere tako da ćete vršenje nužde platiti 10 dinara.

ČITAJTE:  Teretana pederana!

Ovo nije preterano uredno ili otmeno mesto, ali jeste opušteno te ako posle napornog poslovnog dana hoćete negde da sednete i opustite sa razdrljanom košuljom, a da vas ne išibaju po novčaniku, onda je Kalenić pravo mesto za vas. Mada imajte na umu da Kalenić ima neke stvari sa menija koje su neopravdano skupe pa njih namerno izbegavajte.

Uređuje: Mladen Antonijević Priljeva