Od leka do otrova: Poppers


Bez obzira na to u šta verujemo i za šta se zalažemo, svi smo rođeni u patrijarhalnom, većinski heteronormativnom društvu. Među takvom većinom razlike se ne tolerišu, pa je svaka drugačijost mogući izvor mržnje prema sebi. To se posebno odnosi na one koji na svet dođu s drugačijim seksualnim identitetima, budući da to kako ih većina tretira oblikuje njihove javne, ali i privatne živote.

Nije tajna da se LGBTIQ+ osobe najčešće posmatraju kroz prizmu seksa, ali ne zato što im većina priznaje da su seksualna bića, naprotiv. Od najranije mladosti kvir osobe slušaju kako su prljave, a zbog toga što heteroseksualna većina seks između osoba istog pola vidi kao nešto nečisto. Mlade gej osobe takva uverenja prihvataju manje ili više svesno, što može da izazove ozbiljne psihičke tegobe.

Trauma i osećaj srama komplikuju seksualnu želju, što naposletku utiče na kvalitet celokupnog života. Osećaj srama je posebno karakterističan za kvir muškarce, budući da se „degradiranje“ muževnosti ne oprašta. Njihovi identiteti su ugroženi i u spavaćoj sobi i izvan nje, pa je teret koji različitost stvara često neizdrživ.
Sve više psihoterapeuta objašnjava da su se upravo zbog trauma i odbacivanja alkohol i droge čvrsto upleli u seksualni život, ali i u život uopšte, jer opojne supstance često stvaraju osećaj euforije, zbog kojeg se zaboravlja sve ono što se mrzi u sopstvenom biću. Jasno je da će oni koji konstantno posrću pod teretom lošeg odnosa prema sebi, posegnuti za bilo kojim sredstvom koje će im omogućiti da bar nakratko zaborave na sve.

Poppers je već decenijama jedan od omiljenih „predaha“. Samo nekoliko sekundi nakon što se udahne isparenje iz bočice, krv pojuri u glavu i u sve druge važne delove tela. Minut ili dva kasnije efekat prestaje, pa može sve iz početka – udah, euforija, seks, izdah.

Skoro od samog nastanka poppers opisuju kao supstancu koja čini da se korisnik otvori i mentalno i fizički, a kasnije se isticalo da posebno utiče na muškarce, te na njihovu seksualnu želju. Psihijatar Thomas Lowry je nakon studije koja je sprovedena 1982. godine, poppers nazvao „supstancom koja je najbliža pravom afrodizijaku“.

U pitanju su amil-nitriti, koji prodiru u telo i izazivaju opuštanje glatkih mišića. Postepeno povećavaju broj otkucaja srca, pa se poboljšava prokrvljenost čitavog tela, opušta se sfinkter i pojačava erekcija. Zbog toga korisnik doživljava snažno uzbuđenje, kasnije i orgazam. To je jedan od razloga što je sedamdesetih godina prošlog veka poppers postao popularan među gej muškarcima, pa je još tada dobio ime „seks u bočici“.

Istorija poppersa je počela mnogo pre gej barova – kada je francuski hemičar Antoine Balard 1844. godine prvi put sintetizovao amil-nitrite. Još je tada ustanovio da udisanje isparenja izaziva vrtoglavicu, a britanski hemičar Frederick Guthrie je petnaest godina kasnije opisao i druge nuspojave: lupanje srca, pulsiranje čitavog tela, te rumenilo u licu.

Britanski psiholog Benjamin Ward Richardson je verovao da ni jedan drugi lek ne utiče tako blagotvorno na srce, pa je na medicinskim konferencijama delio uzorke amil-nitrita, kako bi kolege mogle da ih isprobaju. Lek je nakon toga počeo da se koristi za ublažavanje bolova kod pacijenata koji su patili od angine, pa se sve do početka XX veka delio u staklenim ampulama koje su bile umotane u tkaninu. Kad god bi osetili tegobe, bilo je dovoljno da slome ampulu, puste da se tkanina natopi, te udahnu. Zbog zvuka koji je nastajao usled lomljenja stakla, amil-nitrit je dobio ime po kojem je poznat i danas – poppers.

Poppers je decenijama služio za lečenje angine, sve dok se nisu pojavili moderniji lekovi poput nitroglicerina. Nakon što je zakazao kao „lek za srce“, poppers se nije odmah preselio u gej klubove. Put do kvir barova je do danas ostao misterija, a Richard Davenport-Hines u svojoj knjizi Pursuit of Oblivion: A Global History of Narcotics pretpostavlja da su pojedini pacijenti koji su se lečili od angine osetili i neka druga dejstva, pa su iskustvo podelili i sa ostalima.

Davenport-Hines ističe da je još 1870. godine primećeno da amil-nitrit pojačava seksualnu želju kod muškaraca, pa se pretpostavlja da se brzo otkrilo čemu još lek može da služi. Nemački naučnik Toby Lea, koji se bavi odnosom kvir zajednice prema drogama, ističe da je vrlo verovatno da je poppers prvo procureo u kvir zajednice tog vremena. To ne bi bilo prvi put da je neka droga svoj razvojni put započela u kvir okruženju, da bi se tek kasnije preselila u ostatak društva.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) je 1960. godine amil-nitrit odobrila kao lek koji može da se kupuje bez recepta, budući da za sto godina korišćenja nisu zabeležene ozbiljne komplikacije. Ubrzo nakon toga je uveden obavezan recept, s obzirom na to da je primećeno da se lek obilato koristi u rekreativne svrhe.
Do kraja šezdesetih i Stonewall revolucije u Los Anđelesu se pojavio prvi komercijalni poppers – Locker Room (svlačionica). Radilo se o drugom obliku amil-nitrita, izobutil-nitritu, a cilj je bio da se zaobiđu ograničenja po kojima je amil-nitrit mogao da se kupuje samo na recept.

Još se u to vreme upozoravalo da su manjinske grupe sklonije zloupotrebi alkohola i droga, zbog diskriminacije, nasilja i drugih iskustava koja narušavaju mentalno zdravlje. Opojne supstance pružaju prostor za beg od stvarnosti i trenutno olakšanje. U tim prostorima se neretko oseća pojačano zadovoljstvo, čime se na neki način diskriminisanima vraća moć koja im je nepravedno oduzeta.

Poppers je u tom procesu odigrao veliku ulogu, pa se uvukao u sve kvir prostore – od plesnih podijuma, preko javnih toaleta, do sauna u kojima su se gej muškarci okupljali zbog seksa. Postao je deo dejting kulture mnogo pre digitalnih platformi, a eksperti objašnjavaju da je tako zbog toga što je ubrzavao zbližavanje potpunih stranaca.

Situacija je počela da se menja početkom osamdesetih godina prošlog veka, s AIDS epidemijom. U vreme kad se još nije znalo odakle bolest dolazi, strahovalo se od svega. Bilo je dovoljno da se utvrdi da je većina muškaraca koji su umirali od ove bolesti u nekom trenutku koristila poppers, pa da „bočica seksa“ padne u nemilost.

Medicinska studija iz 1985. godine je konačno poppers dovela u vezu sa Kapošijevim sarkomom, koji je bio čest kod onih koji su bolovali od AIDSa. Oko godinu dana kasnije studija je odbačena, ali je do tada poppers već doveden u vezu s bolešću. Uprkos tome što su pojedini lekari tvrdili da kod nekih čak može da umanji rizik od prenosa HIVa, budući da opuštanje sfinktera umanjuje rizik od povreda tokom seksa, na njega se dugo gledalo kao na jedan od uzroka bolesti.

S novim lekovima koji omogućavaju da se sa virusom HIVa normalno živi, kvir zajednica se opustila, te se i poppers vratio na scenu. Ipak, Uprava za hranu i lekove (FDA) je nedavno ponovo upozorila na štetne posledice, te nuspojave među kojima se našla i smrt. U tvitu koji se pojavio 24. juna, iz FDA upozoravaju da je poppers opasan i da ga ne bi trebalo kupovati jer ozbiljno narušava zdravlje.

Iako je opuštanje glatkih mišića dobro za određene poze u seksu, može ozbiljno da utiče na stanje organizma. Istovremeno dolazi i do spuštanja srčanog pritiska, zbog čega može da se dogodi da do pojedinih delova tela ne dođe dovoljno krvi, samim tim i kiseonika. Upotreba amil-nitrita može da izazove i povećanu proizvodnju metemoglobina, oblika hemoglobina. Problem je u tome što za razliku od običnog hemoglobina ovaj ne oslobađa kiseonik koji dobija iz pluća, što može da izazove ozbiljna oštećenja tkiva.

Iz FDA kažu da se u poslednje vreme povećao broj zdravstvenih komplikacija koje su u vezi sa poppersom, a rizik se dodatno uvećava ukoliko se kombinuje sa drugim supstancama koje takođe utiču na širenje krvnih sudova, poput lekova za krvni pritisak, viagre, ali i alkohola.

Problem je nitritni popers, budući da se nitratna varijanta i dalje povremeno koristi u medicini. Uprkos tome i dalje može da se pronađe u online prodavnicama i relativno ga je lako nabaviti. Istina je da će mnogi i dalje osećati isključivo pozitivne efekte, ali je važno da se ima na umu da je svako telo različito i da drugačije reaguje na iste supstance.

Poppers Rush, Push, Rave, Blue boy samo su neka od popularnih imena. Eksperti tvrde da nisu nastala nekom misterioznom „kvir alhemijom“, već da ih je gej zajednica prisvojila i od njih napravila ono što su danas. Amil-nitriti su za uzvrat ponudili oslobođenje – mogućnost da se drugačija seksualnost istražuje bez osećaja prezira prema sebi. Kvir oslobodilački pokreti su se često formirali oko radikalnih odluka, a u tome su pomagale i cigle, kamenice, marševi, ali i staklena bočica koja se, tvrdi FDA, danas okrenula protiv svojih saboraca.

Piše: Milan Živanović

Više tekstova iz broja 61 – avgust 2021. možete pročitati na (Klik na sliku):