Moj tzv. pan život: Ana Petrović


Ime, prezime: Ana Petrović
Godine: 36
Zanimanje: Koordinatorka zagovaranja u organizaciji Da se zna!

Kada si prvi put znala da si pan…
Mislim da mi je to bilo jasno u šestom razredu, kada je trebalo da se prvi put poljubim sa jednim dečakom. Drugarica me je pitala da li sam se nekad ljubila ranije, rekla sam da nisam, ona se nasmejala i rekla: „Pa hajde da te naučim da se ne blamiraš“. Poljubila me je i taj poljubac, kao i onaj malo posle sa dečakom, za mene su bili potpuno isti. Naravno, tada sam mislila da sam bi, a sa više informacija o raznim seksualnostima sam shvatila da sam pan.

Tvoj izlazak iz ormana…
Hmmm… Prvo sam osvestila da sam bi negde u prvoj godini gimnazije, pa sam to podelila sa najbližim drugaricama, kasnije sa dečkom, devojkom, ponovo dečkom, ponovo devojkom, a negde usput sam shvatila da je ta moja seksualnost ustvari pan. Mislim da sam u ovom trenutku autovana svima: roditeljima, prijateljima…

Koji savet bi dala mlađoj sebi…
Da što otvorenije razmišlja o sebi i da ne dovodi u pitanje svoju percepciju sebe i seksualnosti. Ne smatram da sam kao mlađa bila neosvešćena, sasvim suprotno, ali ne mogu da kažem da u pojedinim momentima nisam poklekla pred društvenim stereotipima. Bilo bi super kada bismo decu puštali da što duže budu deca, bez rodnih podela, igračke pegle za devojčice i šrafcigera za dečake. Prosto, sve igračke su za igranje. Kasnije dolaze ta pitanja o simpatijama, gde se apsolutno pretpostavlja seksualna orijentacija. To je tematika srednjeg veka. Mislim da bi deci trebalo ostaviti što više prostora da sami promišljaju svoje identitete i da se razvijaju u nabolje verzije sebe.

Naj gej stvar koju si ikada uradila…
Verovatno ima više stvari, ali najmilija mi je što sam autovana kao kvir roditelj.

Tvoj prvi gej kafić/klub…
Pleasure. Zapravo, verovatno ih je bilo više, ali mislim da mi je dobri stari Pls nekako ostao simbolično upamćen.

Nevinost izgubila…
Sa skoro 17 godina. Bilo je, šta da kažem, onako. Sve posle je bilo mnogo bolje.

Šta za tebe danas znači biti pan…
Za mene je to potpuna seksualna sloboda i mogućnost da se zaljubim u osobu, bez ikakvih ograničenja. Nije mi važno kog je osoba pola i roda, panseksualnost, u mom slučaju, znači oslobođenost svih konvencionalnih stega.

Tvoj naj gej muzički album bio bi…
Madonna, Erotica

Donji veš koji ti donosi sreću…
Crna čipka u svim varijantama. Uopšte ne izgleda jeftino kao što zvuči. Ni najmanje.

Najviše se ložiš na…
Jennifer Aniston

Pan film koji morate pogledati…
Ovo nažalost ne postoji, ali eto prilike da pravimo nešto za sledeću Merlinku.

U nedelju popodne naći ćemo te gde…
Na Tašu, ali pošto kreće zima, planiram da se preselim u Guvernantu.

Tvoj stav o ljubavi i braku…
Ljubav je divna, a brak je pakao. Verujem u partnerstvo i mislim da je divno deliti svakodnevni život sa nekim, mada mislim da su konzervativna tumačenja braka kao zajednice suvišna.

TV serija koja je promenila tvoj svet…
Will&Grace

Omiljena knjiga…
U poslednje vreme to su uglavnom dela Rumene Bužarovske, možda mi je najomiljenija Moj muž. Knjige Lane Bastašić su isto pravo osveženje, kao i Bekima Sejranovića. Poprilično volim i trilere, možda mi je Nelson De Mil najbolji autor tog žanra.

Tvoja LGBT+ heroina je…
Sarah Paulson

Omiljena LGBT+ ikona…
Gej ikona za mene je moj stric, prvi gej muškarac u mom životu, koji je bio potpuno out koji me je bezuslovno voleo i naučio da je super biti ono što jesi, da se za ove naše slobode borimo ponosno, da ne smemo da ćutimo i da to uopšte nije lejm. Da su naše vrednosti – prave vrednosti. I da volim Kylie i Madonu. Znači, sve prave stvari u životu.

Buč ili fem?
Može sve.

Omiljena marka kamion…
FAP, normalno.

Mačke ili psi?
Psi, imala sam do sad četiri psa i samo jednu mačku.

Više tekstova iz broja 63 – decembar 2021. možete pročitati na (Klik na sliku):