Laseri: CO2, Erbium, Fraxel


Pitanje različitih dermatoloških i kozmetičkih procedura je samo po sebi dosta komplikovano dok pitanje lasera, intenzivne pulsne svetlosne terapije ili nekog drugog oblika svetlosnog tretmana, suštinski je još komplikovaniji. Čim se upustite u istraživanja o ovoj temi, odmah vas bombarduju sa pregršt stručnih i tehničkih informacija koje su često zaista teške za razumevanje ali zato smo mi tu.

U suštini laseri funkcionišu na principu proizvodnje skoncentrisanog i prodornog snopa svetlosti sa mogućnošću kontrolisanja i strateško usmeravanja u zavisnosti od potrebe pacijenta. Delimo ih na ablativne i ne ablativne. Ne ablativni laseri ciljaju dublje slojeve kože (dermis) dok ostavljaju gornje slojeve kože netaknutima, dok ablativni laseri uklanjaju slojeve kože pa samim tim i ožiljke ili bore. Koji ćete laser izabrati zavisi od toga koji efekat želite da postignete i na koliki ste rizik spremni, stoga smo za vas napravili malu tabelu kako bi vam olakšali izbor:

ABLATIVNI:

– Značajno utiču na uklanjanje bora
– Značajno otklanjaju pigmentacijske promene
– Značajno utiču na opšti izgled koze jer zamenjuje staru kozu novom

Rizici uključuju oticanje, krvarenje, stvaranje krasta i značajne upalne procese stoga pacijenti moraju u detalje da prate preporuke lekara te da redovno odlaze na kontrolu. Naime, ablativni laser bukvalno sprži sloj koji se polako u danima posle tretmana odstranjuje, ispod koje se javljam nova koza koja zahteva rigoroznu i stručnu brigu jer se nalazi u fazi formiranja i tek treba da ojača. Važno je napomenuti da pacijenti tek posle dve nedelje mogu očekivati povlačenje gore pomenutih promene gde ukoliko se odlučite na ovu vrstu lasera, detaljno se informišite kod izabranog lekara. Usled intenzivnog efekat i mogućih komplikacije apelujemo da ovu proceduru obavljate isključivo u renomiranim centrima i to od strane lekara koji ima iskustvo rada sa ablativnim laserima. Čak i pored ovako intenzivnih propratnih efekata smatramo da je ovo suštinski najefikasnijih tretmana koje se ne može uporediti ni sa jednim drugim kozmetičkim proizvodom ili procedurom.

NE ABLATIVNI:

– Uklanja neke pigmentacijske promene, uglavnom površinske pege
– Pomaže u uklanjanju kapilara i crvenila
– Popravlja manje bore i fine linije
– Stimuliše kolagen posle nekoliko terapija

Naravno sa umanjenim efektom dolazi i manje propratnih reakcija tako da kod ovog tipa lasera možete očekivati blago oticanje, perutanje, manje upalne procese kao posle dužeg izlaganja suncu i privremene tamne fleke na mestu primene lasera

Na našem tržištu su uglavnom dostupni CO2, Erbium i Fraxel laseri.
– CO2 laser zaista proizvodi neverovatne i dugoročnije rezultate gde sa sobom povlači i jake negativne propratne efekte. Preporučuje se zrelim kožama ili kožama sa izrazitim oštećenjima.
– Erbium predstavlja slabiju opciju koja je efikasna kod srednjih i manjih bora, ali ukoliko je intenzitet lasera na maksimumu i dublje bore mogu biti efikasno tretirane. Kombinacija CO2 i Erbiuma daju vrlo pozitivne rezultate.
– Fraxel laser proizvodi ogroman broj mikro uboda po koži što aktivira proizvodnju kolagena tačnije novog tkiva. Ovaj laser daje vrlo zadovoljavaju rezultate, često se preporučuje osobama koje imaju ožiljke od akni i vreme oporavka je minimalan, jer laser ne vrši povrede po celokupnoj površini kože već samo mikro ubode.

Lasere smatramo apsolutnim liderom u prevenciji i sanaciji znakova staranje, toliko efikasnim da ne možemo naći paralelu sa nekom drugom procedurom šta više, laser i jedna dobra hidranta krema sa efikasnom UV zaštitom je sve sto će vam ikada trebati da značajno usporite znakove starenja.

Uređuje: Mladen Antonijević Priljeva