Dušan Vujošević: Gej knjiga


Nedavno je izdavačka kuća Ukronija objavila knjigu Dušana Vujoševića jednostavnog naziva koji sve objašnjava. U pitanju je Gej knjiga. Ova naučno-popularna knjiga svojim sadržajem želi da poruči kako je, uprkos svim poteškoćama, zapravo sasvim okej biti gej. Njen je cilj da čitaocu, ako je gej, pomogne da postane samouvereniji, da se oslobodi negativnih emocija vezanih za gej identitet i da svu svoju energiju usmeri u kreiranje boljeg života za sebe i ostvarenje svih svojih potencijala. Nemojte da se bojite, ovo nije još jedna priručnik popularne psihologije o samopomoći.

Knjiga je tematski podeljena u tri dela. U prvom delu se analizira šta to znači biti gej, koji su uzroci homoseksualnosti u prirodi sa posebnim osvrtom na mnogobrojne životinjske vrste u kojima se javljaju gej jedinke. Drugi deo knjige prikazuje šta znači biti gej u ljudskoj zajednici, koji su koreni homofobije, načini kako je preovladati, zatim portretiše brojne znamenite gej ljude među umetnicima, naučnicima, vladarima, filozofima… Treći deo se bavi aktuelnim stvarima koje utiču na gej živote pojedinaca od važnosti autovanja do gej scene i muvanja do gej veza, brakova i starenja.

Gej knjiga će biti posebno interesantna mlađoj gej publici u svetu koji tek otkriva, ali će i stariji čitaoci verovatno naći nešto što ranije nisu znali.

Ova knjiga bi trebalo da privuče pažnju pedagoga, psihologa, prosvetnih i socijalnih radnika koji se u svom radu sreću sa pripadnicima LGBT populacije, pa čak i političara koji na neka pitanja svojih unuka ne znaju da daju odgovore.

Iako se zove Gej knjiga sve što je rečeno za gej muškarce važi i za lezbijke, a takođe može biti interesantna i biseksualcima kao i i transrodnim osobama.

Knjiga je sveobuhvatna i opširna jer joj je cilj da obiljem podataka i činjenica pokaže snagu argumenta koji stoje iza pitanja koja se tiču LGBT fenomena.