Eeto je iza ćoška, a u narodu vlada panika. Kilogrami su se nakupili, a nerealni estetski zahtevi društva su jači nego ikada. Teretane konačno ostvaruju profit usled naleta korisnika, svi su na dijetama, a nama konstantnu stižu upiti o različitim programima za preoblikovanje tela tako da ćemo u nekoliko narednih tekstova obraditi popularne neinvenzivne tretmane za preoblikovanje tela kako bi vas uputili u pravom smeru.

U ovom izdanju obrađujemo laser niskog intenziteta pod imenom Zerona koji ponovo doživljava popularnost iako je na našem tržištu prisutan već nekoliko godina. Tehnologija koristi svetlosnu energiju niskog intenziteta (hladan laser) koja prodire do ćelija masnog tkiva i vrši perforacije zida masne ćelije oslobađajući njen sadržaja u tečnom stanju što za efekat ima smanjenje obima tretiranih zona pošto oslobođen sadržaji masnih ćelija u tečnom stanju zauzima manje prostora.

Takođe se navodi da se otpušten sadržaj masnih ćelija „slobodno kreću tokom uobičajenog procesa detoksifikacije“. Sajt zerona.rs takođe navodi da su kliničke studije pokazale efekat gubljenja u obimu od 8 do čak 30 santimetara kao i to da postoje efekat sistemskog smanjivanja masti.

Interesantno je da zvaničan sajt Zerone, myzerona.com govori o prosečnom gubitku u obimu tretiranih regija od 3.64 inča i to uz „preporučene smernice za uspeh“ te da se nigde ne pominje gubitak od 8 do 30 santimetara. Takođe zbunjuje nas otklanjanje oslobođenog sadržaja masnih ćelija pošto ovaj mehanizam nije objašnjen te ukoliko se oslobođena masnoća ne utroši ona će zasigurno biti vraćena u masne depoe. Studija objavljena 2011. godine koja je posmatrala efekte ovog tretmana na 5 subjekata u trajanju od 2 nedelje sa tri tretmana nedeljno nije primetila značajne promene u obimu ili ultrazvučnom pregledu masnog tkiva 7 dana po završetku ciklusa tretmana odnosu meseca dana kasnije. Sam tretman izgleda tako što se korisnik izlozi laserskim snopovima koncentrične putanja koje emituje nekoliko sondi u trajanju od 40 minuta odnosno 20 sa prednje i 20 minuta sa zadnje strane tela.

ČITAJTE:  Lipikar - Syndet (La Roche Posay) i restoran Madera

Tretmani se sprovode svaki drugi dan u optimalnom periodu od dve nedelje. U kontaktu sa lokanim centrima koji poseduju ovaj aparat saznajemo da se on primenjuje u kombinaciji sa limfnom drenažom, mišićnom elektro stimulacijom ili infracrvenom svetlošću, ali najvažniji momenat se ogledi u primeni niskokalorične proteinske dijete tokom trajanja tretmana tako da se značajan deo rezultata može pripisati dijeti. Jedno je sigurno, navodi o efektima su konfliktni i još važnije uglavnom kozmetički, a sami tretmani su skupi stoga mi se ne bi opredeli za ovu proceduru.

Uređuje: Mladen Antonijević Priljeva