#ReciNe političarima i diplomatama na Paradi ponosa


Gej lezbejski info centar od danas na društvenim mrežama pokreće kampanju RECI NE političarima i diplomatama na Paradi ponosa kako bi se skrenula pažnja sa tzv. VIP posetilaca ove manifestacije na pripadnike LGBT populacije koji su imali hrabrosti da izađu na ulice Beograda i zahtevaju svoja prava, od istih tih političara koji im svake godine kidnapuju manifestaciju.

LGBT populaciju konstantno optužuju kako građane Srbije košta milion evra zbog obezbeđenja septembarske Parade ponosa, ali je pošteno reći da je nekoliko hiljada policajaca tu pre svega zbog političara i diplomata, a do tog zaključka dolazimo jednostavnim upoređivanjem junske i septembarske Parade ponosa. Junsku Paradu ponosa ne posećuju političari ni diplomate te je obezbeđuje tek stotinjak policajaca i fokus je na LGBT populaciji i zahtevima, za razliku od septembarske gde su glavne zvezde političari i diplomate koje obezbeđuje nekoliko hiljada policajaca!

Do istog logičnog zaključka došli su i sami političari i diplomate, pa se postavlja pitanje zašto na sebe ne preuzmu napade javnosti i pojedinih medija ili se jednostavno ne žrtvuju za LGBT populaciju koju toliko na rečima podržavaju, te 16. septembra ostanu kod kuće, kako bi se policijsko obezbeđenje svelo na razumnu meru?!

Kampanja RECI NE političarima i diplomatama na Paradi ponosa takođe želi da ukaže i na to da se na Prajd ne dolazi praznih ruku, odnosno bez „poklona“. Premijerka mora da objasni svojoj LGBT populaciji da za svog mandata još uvek nije ništa uradila za nas, a kako je skoro izjavila ni ne namerava u skorije vreme! Ministri koji se spremaju da dođu na Paradu ponosa moraju da objasne LGBT populaciji kako mogu da sede u Vladi s ministrom koji diskriminiše i vređa LGBT populaciju i ne poštuje Zakon protiv diskriminacije! Gradonačelnik Beograda mora da objasni LGBT populaciji zašto nijedan projekat LGBT organizacije nije podržan od strane grada i zašto Beograd nema sigurnu kuću za žrtve homofobičnog nasilja!

Parada ponosa je pre svega protest gde LGBT populacija zahteva od političkih struktura zakone kojima bi se obezbedio bolji položaj i lakši život, te je nelogično da sa LGBT populacijom šetaju političari koji do sada nisu ništa uradili za LGBT populaciju, niti se spremaju da bilo šta urade ili osnivaju koalicije sa osvedočenim neprijateljima LGBT populacije! Pre svega tu mislimo na premijerku Anu Brnabić čiji dosadašnji rad po pitanju poboljšanja položaja LGBT populacije izuzetno razočaravajuć, a naročito problematična izjava da će LGBT prava doći na red kada se reše značajnija pitanja, kao što su poboljšanje životnog standarda, povećanje plata i penzija, povećanje mogućnosti za karijeru, sigurnost i perspektivu ljudi i odbijanje da se daju bilo kakva obećanja i rokovi kada će to biti!

Možemo reći da je bezobrazluk da se nakon ovakvih izjava Ana Brnabić uopšte pojavi u nedelju na Paradi ponosa i zato pokrećemo kampanju RECI NE na društvenim mrežama koristeći hešteg #ReciNe! Ako želite da podržite našu kampanju i povećate vidljivost naše poruke, objavljujte postove na Facebooku, Twitteru i Instagramu koristeći hešteg #ReciNe. Hvala na podršci.