Portreti albanskih virdžina


Za svoj projekat “Albanske virdžine”, fotografkinja Jill Peters posetila je planinska sela na severu Albanije kako bi fotografisala žene koje žive kao muškarci zbog kulture i društva u kome žive.
Mnoge žene su uzimale muški identitet od rane mladosti kako bi izbegle plemenska pravila da je žena vlastištvo muža, naročito u porodicama koje nisu imale muške naslednike. Jill Peters dodatno objašnjava:
“Sloboda da glasaju, voze, bave se biznisom, zarađuju, piju, puše, psuju, nose oružje ili nose pantalone su mogli samo muškarci. Mlade devojke su morale da se venčaju za muškarce koje im porodica odredi. Kao alternativa postajale su virdžine, žene koje imaju isti status kao muškarci i koje imaju iste privilegije kao muškarci. One bi sekle kosu, nosile mušku garderobu ili čak menjale ime. Muško ponašanje se vežbalo sve dok im ne postane prirodno. Najvažnije one su se zaklinjale da će živeti u celibatu čitavog života. Ova praksa postoji i dan danas, ali nije toliko rasprostranjena kao nekad.”
Petersova je želi da zabeleži ovu tradiciju pre nego što nestane.
“Naučila sam da su virdžine poštovane u svojim zajednicama. One imaju veliku snagu i osećaj ponosa i iznad svega poštuju svoju porodicu. Njhova promena je apsolutno prihvaćena i poštuje se bez izuzetka. Ono što je interesantno da se ne kaju što su žrtvovale”.