Beograde, dobro veče!


Petak veče – deo nedelje kada se moj Beograd budi i svi mi makar na tren zaboravljamo u kakvim uslovima živimo, kakva se politika vodi i koliko će nam para ostati kada se mamurni probudimo u nedelju u podne. Ulična svetla se pale, disko kugle kreću da se vrte i zvuk basa počinje da nas mami iz svih uglova ovog predivnog grada.

Nekada je naša prestonica važila za mesto gde se održavaju najbolje žurke, a ja volim da mislim da je i dalje tako. Zapravo, s obzirom na to da sam obišao podosta svetskih metropola mogu to donekle i da tvrdim. Sećam se da sam jednom pročitao nečiju izjavu da je Beograd zapravo „Low Budget New York“ i ta tvrdnja je po mom mišljenju u potpunosti tačna. Ako uspemo da zanemarimo sve one stvari koje nas teraju na emigraciju, ostaje nam slika jednog mesta sa puno potencijala i još vise šarma (aka „šmeka“).
A kako se zabavlja LGBTQIA (nadam se da su mi sva slova na broju, da ne ispadne da nekoga ne podržavam) populacija u Beogradu? Kada napustimo te naše čuvene zidove u koje bi večno ali neuspešno da nas zarobe – kuda idemo? Da li mi zaista imamo nekakvu „scenu“ ili jednostavno ne znamo za bolju pa se zadovoljavamo onom koja nam se nudi?
Ako objektivno pogledamo, izbor nam nije mali. Skoro svaki vikend u ponudi imamo više klubova i kafića koji se trude da privuku ne tako brojnu klijentelu različitim promocijama i tematskim večerima. Zvezde domaće scene sve češće pristaju da nastupaju za queer publiku po tim lokalima te su i beogradski non-queer gosti počeli da rado posećuju ove prostore, pre svega zbog dobre atmosfere i doživljaja tog „alternativnog Beograda“ (a nekad i zbog pomodarstva). Da se razumemo, daleko smo mi od evropskih i američkih metropola koje imaju čitave kvartove pune gay dešavanja ali možemo da se pohvalimo da smo po tom pitanju vodeći u regionu. Ko zna, možda jednog dana naša Savamala zaista i postane NAŠA.
Do tada nam ostaje da uživamo u onome što imamo i da se trudimo da to gajimo koliko god možemo. Vremenom će stvari sigurno postati bolje – pogledajmo samo šta smo sve postigli u poslednjih desetak godina.
Kao povremeni DJ nekih od ovih sjajnih dešavanja imam tu sreću da lično iz nedelje u nedelju gledam kako se stare i nove generacije spajaju u jednu celinu pod šarenim svetlima podijuma za igru i u tom trenutku, dok ih posmatram kako zaboravljaju na svoju svakodnevicu i uživaju u ritmu, shvatim da nismo mi ništa lošiji od drugih. Naprotiv. Mi smo samo jedan low-budget New York, a opet, toliko više od toga.

KUDA VEČERAS, MAČKO?

Biti gay ne podrazumeva da svi mi imamo isti lifestyle i uživamo u istim aktivnostima, te ću stoga da na trenutak segmentiram gay populaciju i pokušati da preporučim svakome gde treba da potraži zabavu a u isto vreme ću vam i odgovoriti na pitanje „Imam li ja gde da izađem u ovom Beogradu?“
Tip 1
Ja sam urbana gradska faca koja izlazi po urbanim gradskim mestima i slušam samo urbanu gradsku muziku. Volim da drugi vide koliko sam urban i koliko sam iz grada. Da li ja imam gde da izađem?
Svakako. Pored standardnih „strejt“ i „gay-kinda-friendly“ mesta kojih ima dosta u gradu postoje i gay klubovi koji ti nude urbani mainstream program gde možeš da stojis, piješ Somersby od kruške ili Aperol Shpriz i da se ne muvaš ama baš ni sa kim. To je sjajno zato što ti niko neće prići od tolike urbanosti a nećeš morati ni krštenicu da daješ na uvid pri ulazu.
Tip 2
Ja sam veliki protivnik mainstreama i hejtujem sve što ima veze sa istim. Želim da budem jedinstven i slušam jedinstvenu muziku za koju niko sem mene ne zna. Kažu mi nekad da sam hipster, ali to su samo klevete ljubomornih tetaka! Da li ja imam gde da izadjem?
Kako da ne! Postoji čitav program za tebe. Savetujem pre-party kod tebe na gajbi sa tvojim posebnim prijateljima gde ćete slušati sjajnu muziku i piti neko dobro vino, a kada se napijete, i onako ćete završiti na istim mestima gde i prethodni tipovi i provešćete se sjajno.
Tip 3
Desi Batice? Jer si a ili p? Ja tražim samo nefem na oglasima, ali ne smeta mi da zamočim u nežnije momke. Muzika mi nije bitna, ali volim da razbijem po koju čašu da pokažem koliko sam muško! Imaš gde?
Mašala! Ima i za tebe mesta u ovom gradu, ništa se ne sekiraj. Možeš i da biraš da li ćeš klub, kafić ili parkić.
Tip 4
Mega riba, mega zvezda, mega nivo! Ovo telo mora da se pokaže negde! Kad čujem novi Elmin hit, umem i suzu da pustim za bivšim. Da li ja imam gde da izadjem?
Pogledaj odgovor za tip 3.
Tip 5
Ja sam Bear, i volim sve što je Bear. Krupan sam, time se ponosim, i ne želim da me tamo neki ćosavi klinci gledaju kao da sam loš. Da li ja imam gde da izadjem?
Naravno! I ne samo to…vidiš onaj dark room tamo?
Tip 6
Ja sam diskretan i van scene! Plašim se da me žena ne provali. Da li ja…
Ne.
Šalu i stereotipe na stranu, Beograd zaista ima bogat izbor za svačiji ukus (sem za tebe koji se mrštiš dok ovo čitaš jer si ti zaboga poseban i ne pronalaziš se u celoj ovoj priči). Možda vam ne deluje uvek tako, ali ako vam je dobro društvo, biće vam dobro gde god da završite.
DJ Mylo