Prvi teniski turnir namenjen LGBT populaciji u Srbiji, ali na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi – “Belgrade PlayOut Open 2019”, održan je početkom juna u Beogradu.Turnir je organizovan pod okriljem svetske Gej i lezbijske teniske alijanse GLTA. Dodatnu dimenziju turniru daje činjenica da ga organizuju trojica prijatelja koji su se upoznali na GLTA turnirima: Goran Rakonjac iz Srbije, Peter Matjašič iz Slovenije i Kris Lazar iz Hrvatske. S njima smo razgovarali o iskustvima u Beogradu.

Kako ste došli na ideju da organizujete LGBT teniski turnir u Beogradu?

Goran: Već godinama igram na turnirima GLTA (Gay & Lesbian Tennis Alliance) i jedan sam od organizatora veoma uspešnog turnira u Berlinu. U jugoistočnoj Evropi se ne održavaju GLTA turniri i bila mi je želja da dovedem naš teniski karavan u Beograd, da pokažem internacionalnim igračima kako je Beograd zapravo fantastičan grad sa dugom teniskom tradicijom. Svaka vrsta ovakvih i sličnih internacionalnih manifestacija je šansa da predstavimo našu zemlju i nas kao domaćine u najboljem mogućem svetlu. S obzirom da se radi o sportskom događaju namenjenog LGBTQ+ populaciji, tim više je ovo šansa Beogradu da se predstavi kao moderna i otvorena Evropska prestonica u kojoj su svi dobrodošli.

Kako je uopšte nastao vaš tim?

Goran: Ovakav kompleksan događaj je nemoguće organizovati sam, te sam se obratio Peteru i Krisu, prijateljima koje sam upoznao na GLTA turnirima, vrlo pozitivnih energija i iskustvom u organizaciji teniskih turnira kao i radu sa Evropskim institucijama, i predstavio im moju ideju turnira u Beogradu. Ne treba da spomenem da su veoma brzo pristali da budu deo ovog projekta, na moje veliko zadovoljstvo.
Kris: Ovde treba napomenuti da je ideja od samog početka bila osmisliti turnir koji se neće igrati samo u Beogradu već i u Hrvatskoj i Sloveniji. Radi se o dugoročnom planu i imalo je smisla da turnir organizuju Srbin, Hrvat i Slovenac. Već sada znamo da će se 2020. godine turnir održati na hrvatskom primorju, a 2021. u Sloveniji. U Beograd se vraćamo 2022, nadamo se u vreme Euro Gay Pride 2022. ukoliko Beograd osvoji kandidaturu.

Koliko je turnir otvoren za tenisere amatere?

Peter: GLTA liga i jeste amaterska teniska liga namenjena LGBTQ+ populaciji, naši igrači se ne bave profesionalno tenisom. Godišnje se organizuje oko 40 turnira u Americi, 30 u Evropi i 10 u Aziji i Australiji. Turniri su jedinstvena prilika za igrače da na trenutak osete kako je biti profesionalni sportista i da se takmiče za medalje i bodove.
Beograd priprema nominaciju za EuroPride i ovaj turnir je deo te priče. Kolike su šanse da Beograd kao ne članica EU dobije organizacije, a da mnogi gradovi EU nisu?
Kris: Sa našim turnirom će oficijalno započeti kandidatura Beograda za Euro Gay Pride 2022. godine. Drago nam je da smo deo početka te priče ali najverovatnije nećemo biti uključeni u dalji proces oko pripremanja nominacije.
Peter: Mi se svakako nadamo da će naš turnir doprineti tome da se razbiju stereotipi oko sporta i LGBTQ+ zajednice i pokazati da tenis i sport generalno mogu da doprinesu stvaranju jednog boljeg sveta. Pokazujući tu vrstu duha Beograd bio bi idealan kandidat, zajedno sa svojim šarmom, bogatom istorijom i kulturnim bogatstvom. Sa svakom novom dodelom organizacije ovakvog događaja daje se šansa organizatoru da promeni položaj LGBTQ+ zajednice na bolje, isto onako kako mi to želimo sa našim turnirom.

Kakav je bio odaziv sportista?

Goran: Zaista fenomenalan! Mi smo prezadovoljni. U pitanju je prvo izdanje turnira i okupili smo 85 hobi tenisera iz celoga sveta, 27 različitih nacionalnosti.

Mogle su se čuti kritike da je u pitanju turnir za bogate, privilegovane gejeve. Koliko je turnir uopšte ekonomski inkluzivan?

Peter: Verujte mi da na turnirima učestvuju gejevi iz svih klasa. Sigurno da su troškovi visoki za igrače sa Balkana, iz tog razloga smo i ponudili Outreach Program na koji su se igrači mogli prijaviti i dobiti besplatno mogućnost da učestvuju na turniru kao i besplatan smeštaj. Na pomoći se zahvaljujemo Citizens for Europe kao i Beogradskom Prajdu. Iz Srbije se prijavio tek samo jedan igrač na naš Outreach. Ostalim igračima iz Srbije koji su se prijavili nakon isteka roka za prijavu na Outreach ponudili smo reduciranu cenu kotizacije od 55€ u koju je bila uključena oficijelna večera. Dakle, probali smo da maksimalno izađemo u susret lokalnim kao teniserima iz regiona.
Goran: Veći je problem u otvorenosti lokalnih igrača. Nama je bila velika želja da što više igrača iz regiona učestvuje na turniru. Postoji mnogo gej tenisera u Beogradu i često smo čuli feedback da se plaše da igraju na našem turniru da ih ne bi neko video, autovao i slično, iako je naš turnir bio zatvoren za javnost i nismo ga promovisali u lokalnim medijima. Šteta, jer ovo je bila odlična prilika lokalnim igračima da upoznaju druge tenisere i da se bore za jedan od naših prelepih trofeja, potpuno besplatno!

Ko je pobedio na turniru? Kako je uopšte organizovano takmičenje?

Kris: Turnir se igra u 5 različitih kategorija ovisno po broju bodova koje imaju igrači. Igra se u singlu i dublu – znači imali smo 5 pobednika u singlu i 5 parova u dublu. Treba napomenuti da se cele subote nije igralo zbog kiše te da smo u nedelju odigrali četvrtfinala, polufinala i finala. Svi mečevi su odigrani do kraja po prelepom sunčanom danu, onako kako smo inače navikli da je vreme u Beogradu krajem maja!

Kakva je bila saradnja sa teniskim terenima Partizan?

Goran: Saradnja sa Partizanom je zaista bila fenomenalna. Rukovodstvo Partizana nas je oberučke prihvatilo i podržalo, kako pre tako i tokom turnira. Time su poslali jasan signal ostalim sportskim društvima da ne sme biti mesta diskriminaciji na bilo kakvoj osnovi, a čuli smo da je prošle godine bilo slučajeva diskriminacije u jednom od najpoznatijih srpskih sportskih društava.

Partizan nije bio vaš prvi izbor?

Kris: Prvi izbor je jasno bio Teniski Klub Novak zbog visokog kvaliteta terena, sanitarija, restorana, itd. Kako ove godine nije bilo moguće da kod njih organizujemo turnir, poslali smo upit TK Partizan i sa njima se vrlo brzo dogovorili oko svega. Nadamo se da će TK Partizan uspeti da dobije potrebna novčana sredstva da što pre završi uređenje nove klupske zgrade i tako nas još bolje dočekaju 2022. godine.

Kako su se teniseri proveli u Beogradu? Da li je sve prošlo kako treba?

Goran: Proveli su se fenomenalno! Turnir smo započeli u velikom stilu, prijemom igrača u rezidenciji američkog ambasadora u Srbiji Kyla Scotta, te nastavili u poznatom restoranu Mala Fabrika Ukusa gde su igrači uživali u domaćoj hrani. Oficijalna večera i žurka su bili u brod restoranu Karibi na Ušću. Sa izborom event lokacija želeo sam da im predstavim što više različitih lica Beograda.

Socijalne mreže su takođe bile pune prelepih slika Beograda i odlično raspoloženih igrača. Srca su nam bila puna, a to je ujedno bila odlična reklama Beograda, otvorenog i sigurnog grada.

Kris: Neki od igrača su išli tragovima Novaka Đokovića (od Kopaonika do Beograda) i mnogi su iskoristili priliku da posete Kalemegdan, sve ostale znamenitosti kao i kulinarsku ponudu grada.
Peter: Mnogi igrači su izašli u klub Musk Machine i ostala gay mesta i proveli se odlično. Nije bilo ama baš nikakvih problema i zaista smo ponosni na to. Beograd otvorenih ruku dočekuje strance i to je prosto bilo tako i ovoga puta.

Koji su budući planovi? Kada možemo opet da vas očekujemo u Beogradu?

Goran: Sledeće godine se naš teniski karavan PlayOut Open seli u Istru, a 2021. bićemo u Sloveniji. U Beograd se vraćamo 2022. godine i iskreno se nadamo da ćemo imati više igrača iz regiona nego ove godine.

Razgovarao: Predrag Azdejković

Više tekstova iz broja 48 (jun 2019) možete pričitati na:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.