Pet Shop Boys 10. jula na EXIT festivalu


Slučajni susret između Nila Tenanta i Krisa Loua 1981. godine doveo je do stvaranja britanske elektro pop muzičke grupe Pet Shop Boys. Njih dvojica su se upoznali u prodavnici elektronske opreme i posle kraćeg razgovora shvatili da dele isti muzički ukus. Ubrzo su počeli da rade na svojim prvim pesmama, prvo u Nilovom stanu, a zatim u jednom malom studiju.

Sa Tenantovim izraženim britanskim vokalom i Louvim veštim pop kompozicijama baziranim na sintisajzerima, stvorili su partnerstvo koje je izrodilo veoma značajno delo u zapadnoj pop kulturi osamdesetih i devedesetih godina.

Pet Shop Boys su veoma dobar primer i rezultat raznoraznih eksperimenata koji se pojavio u pokretu „novog talasa“ sa početka 80-ih. Osim toga, dva njihova albuma, „Disco“ iz 1986. i „Disko 2“ iz 1994. godine odaje poštu veoma značajnom muzičkom žanru za gej istoriju i klupsku kulturu.

Čitav njihov opus se može posmatrati i kao stilizovana lična reakcija na događaje koji su prožimali britansku gej zajednicu u poslednje dve dekade prošlog veka.

Njihove pesme su se bavile kako ljubavnim temama, tako i ozbiljnijim društvenim temama poput pandemije virusa HIV-a ili ozloglašenoj Uredbi 28 kojom je britanska vlada zabranjivala promociju homoseksualnosti.

Prvi album koji su izdali „Please“ obilovao je čežnjivim melodijama, ljubavnim temama i opisima neuzvraćenih želja i sve je to bilo upakovano u mešavinu ironije i kempa na način koji je jako blizak LGBT osobama. Singl „It’s a Sin“ bavio se reakcijom na želju Katoličke crkve da reguliše i obuzda seksualne želje koje ljudi imaju. Tanantova pesma je donekle autobiografska i bavi se njegovim školovanjem u katoličkoj školi.

Pesme „Dreaming of the Queen“ i „Go West“se bave tugom zbog gubitka koji je prouzrokovan sidom.

Sa porastom popularnosti MTV-a jedan od značajnih kulturnih fenomena tog doba postaju i muzički spotovi. Pet Shop Boys 1988. snimaju veoma homoerotski spot za pesmu „Domino Dancing“.

Tenant i Lou su često sarađivali sa gej ljudima iz sveta umetnosti, kao i sa gej i biseks ikonama. Radili su sa filmadžijom Derekom Džarmanom, fotografom Brusom Veberom, glumcem Ijanom Mekelenom…. Bavili su se i temom transrodnosti kada su sa Bojom Džordžom producirali obradu balade „The Crying Game“ za istoimeni film iz 1992. godine. Radili su i sa Dejvidom Bouvijem, Lizom Mineli, Eltonom Džonom, Madonom, Rikijem Martinom, Džoržom Majklom i Lejdi Gagom.

Nedavno su objavili novu dens pesmu koja je zasnovana na govoru koji se tiče gej prava, a koji je izdeklamovao Panti Bliss, irski “drag queen” koji je postao viralan na servisu YouTube. Bliss je jedan od vodećih aktivista za LGBT prava koji se bori protiv homofobnih predrasuda u irskom društvu.

U Srbiji Pet Shop Boys su poslednji put svirali na Exitu 2006. kada su priredili jedan od najboljih koncerata na festivalu te godine pevajući za više od 30 hiljada ljudi. Njihov ponovni nastup u Srbiji rezervisan je za 10. jul na otvaranju Exita. Ovo veče na festivalu biće posvećeno Nikoli Tesli, na dan 158. godišnjice od njegovog rođenja, a Nil Tenant i Kris Lou nastupiće sa multimedijalnim performansom “Electric”, što je i ime njihovog najnovijeg albuma. „Pet Shop Boys“ su sličan nastup imali na zatvaranju Olimpijade u Londonu koji je potpisala upravo Es Devlin, višetruko nagrađivana kostimografkinja koja radi sa Kanje Vestom, Ledi Gagom, Šakirom, Majli Sajrus… Renomirani britanski časopisi “Telegraf” i “Gardijan” ocenili su novi album i nastup legendarnog sastava sa maksimalnih pet zvezdica, navodeći da je u pitanju “pozorišni pop nove generacije” i da su Pet Shop Boys opet istupili korak napred, hrabro dajući svojim retro sintisajzerima ruho novog, digitalnog doba.

Inače, Nil Tenant je, posle negiranja tokom osamdesetih, u intervjuu za časopis “Attitude” otkrio da je homoseksualac. Tom prilikom je rekao: “Mogao bih da potrošim nekoliko stranica na diskusiju o gej kulturi, ali u korist argumenata mi smo dosta doprineli. Najjednostavniji razlog je taj da sam pisao pesme sa te tačke gledišta. Ono što želim reći je to da sam gej, i da sam pisao pesme sa te tačke gledišta. Dakle, mislim, ja sam kompletno iskren sa vama, ali je to stanje stvari.” Kris Lou je, za sada, na stanovištu da postoji samo seksualnost bez potrebe za etiketiranjem.

M.A.