Kakvi su utisci i reakcije nakon premijere „Moj deda je aut“?

Na moju veliku radost, odlični. I oni koji očekuju od pozorišta nešto sasvim drugačije, a i oni koji su obična publika, za koju i pravimo predstave u krajnjem slučaju, nepodeljenog su mišljenja. Svako je iz te predstave izvukao i dobio ono što voli u pozorištu.

Predstava se bavi jednom, hajde da je nazovemo škakljivom temom. Koliko misliš da je ona uopšte aktuelna u Srbiji?

Tema je univerzalna. Ta priča se dešava na svim meridijanima. Što se tiče Srbije, nije ovo prva predstava koja obrađuje tu temu. I sam sam igrao u nekoliko. Jedna od uloga koju sam najviše voleo je uloga Priora u „ Anđelima u Americi“. Igrao sam homoseksualca koji umire od side. U „Romansi“ Davida Memeta sam igrao razmaženog, izdržavanog gej mladića. Ovaj komad, pa i ova predstava su po tome jedinstveni što se radnja dešava danas u Beogradu, u jednoj tipičnoj srpskoj porodici.

Dedu je prvo trebalo da glumi Predrag Ejdus, kako su mediji najavili?

Jako sam se radovao, pošto je Predrag Ejdus moj profesor. I od diplomskog ispita se nismo sreli na sceni. Nažalost, zbog zdravstvenih problema je morao da izađe iz projekta, te je ulogu dobio Boris Komnenić, za koga je ova uloga, inače, i napisana. Nije kome je rečeno, nego kome je suđeno.

Ti glumiš unuka Bogdana, homofoba. Rekao bih da si se snašao u ulozi homofoba?

Hvala. Ja sam mišljenja da ljudi ne mrze iz istog razloga. Svako ko je homofob ima svoj razlog zašto mrzi. Neko zato što ne zna, neko zato što se plaši, neko zbog malograđanskih uzusa koji su mu nametnuti. Ja sam, razmišljajući o ulozi i o tome zašto unuk počinje da mrzi deku koji mu je bio podrška ceo život, samo zato što je gej, shvatio da se Bogdan oseća izdano i povređeno. Neko ko je njegov idol odjednom izlazi iz okvira koji su njegovi sistemi vrednosti, pa samim tim više ne može i ne sme biti njegov idol. To dilema ga psihički uništava i svoju frustraciju kanališe kroz mržnju pa i agresiju.

ČITAJTE:  Bojana Stamenov: Prvo svoje dvorište sredi, pa onda viri u moje

Aktivniji si u pozorištu, nego na televiziji i filmu, ako je verovati tvojoj IMDb stranici?

Dosta dugo sam bio televizijski glumac za decu. Oprobao sam se i na filmu. Ipak, pozorište je mesto gde se osećam kao riba u vodi. Tu radim na svom glumačkom usavršavanju, i vidim napredak, što je za jednog glumca od neprocenjivog značaja. Zbog toga sam, u stvari i studirao baš glumu. Doduše, ne bi bilo loše da uleti neka serija. Pedesetak epizoda, bar.

Šta možemo da očekujemo od tebe u narednom periodu?

Započeo sam rad na dve velike predstave u Beogradskom dramskom pozorištu. Jedna je „Iz života insekata“ Karola Čapeka i „Zojkin stan“ Mihaila Bulgakova. Dva jako teška i kompleksna komada i dve potpuno različite uloge. Premijere su planirane za oktobar i novembar. Takođe, spremam i jubilarni, peti festival „Dani Danila Lazovića“ u Priboju, na kome promovišemo mlade umetnike, glumce iz celog regiona i govorenje poezije, koja je odavno zaboravljena.

Malo sam čitao tvoje prethodne intervjue koji su dostupni online i u komentarima ne može da prođe bez malicioznog podsećanja da nisi iz Beograda. Koliko je uopšte prisutna ta vrsta diskriminacije?

Ne možemo se svi roditi u Beogradu. Važno je da čovek koji dođe u ovaj grad i želi da započne svoj život u njemu, poštuje njegova pravila i zakonitosti. Da ne očekuje da će se Beograd prilagoditi njemu. Da ga čuva i da ga voli. Ja tako.

Posao glumca se ne može razdvojiti od statusa zvezde i javne ličnosti. Kako se ti nosiš s tim da zbog tvog posla mnogi smatraju da imaju pravo da zadiru u tvoju privatnost i prelaze neke granice?

Kao i svaka stvar u životu. Neko želi, ali uzme onoliko koliko mu ti daš.

ČITAJTE:  Aleksandar Stričević: LGBT Srbija

Kako uopšte reaguješ kada čuješ ili pročitaš nešto negativno o sebi? Da li ti je koža odebljala ili te to još uvek pogađa?

Kada odrastete u malom gradu, preživite vršnjačko nasilje i ostanete sa obe noge na zemlji to vas ojača. Nijedan čovek ne voli da čuje loše stvari o sebi, ali oni koji dovoljno veruju sebi ostaju verni onoj staroj: „Kroz jedno uđe, kroz drugo izađe“.

Razgovarao: Predrag Azdejković


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.