Matt Damon kao Liberačijev ljubavnik


Imali ste mogućnost da birate projekte na kojima ćete raditi – šta je ono što vas je privuklo upravo ovom?
Matt Damon: Steven mi ga je napomenuo još 2007. I još tada sam znao da ću sigurno prihvatiti ulogu u filmu jer sa Stevenom radim kad god mi se ukaže prilika, a radili smo zajedno na sedam filmova do sada. A onda sam dobio i scenario da pročitam i definitivno je to bio jedan od najboljih scenarija na koje sam ikada naišao. Richard LaGravenese je uradio stvarno predivan posao sa scenarijem. Pročitao sam knjigu koju je Scott Thorson napisao i kada sam je uporedio sa scenarijom bilo je jasno da je Richard prosto ubo tu interesantnu dinamiku. I ja mislim da je to ono što je „kupilo“ Michaela i mene. Mi smo oboje oženjeni, oboje smo bili u dugim vezama i mogli smo da se poistovetimo iz tog ugla. I na sve to je Richard napisao jedan tako prosto ljudski scenario da je meni bilo vrlo lako da se poistovetim sa likom i sa vezom između likova.
Drugi razlog što sam prosto osećao da moram da prihvatim poziv je bila mogućnost da zaigram uz Douglasa i nisam hteo da propustim priliku da iz prvog reda gledam Michaela kako igra Liberačea.
Koja je bila razlika između Liberačeove javne ličnosti i njegovog privatnog života?
M. Damon: Definitivno njegov privatni život ni izbliza nije bio jednak njegovom javnom životu. On je oduvek bio prestravljen da će javnost saznati da je on gej. Plašio se da bi to bilo ono što mu fanovi nikada ne bi oprostili. Ne mogu ni da zamislim koliko je teško za njega bilo da uvek živi u tom strahu.
Da li si se ti osećao transformisanim kada bi ušao u odeću koju si morao da nosiš u filmu?
M. Damon: Ovo je bio prvi film u kome sam prosto uživao u isprobavanju kostima i njihovom ukrojavanju. Sigurno sam uradio oko osam ili deset probi kostima. I stvarno smo svi ušli u to, bilo je jako zabavno. Toliko su me izmenili, način na koji su zahtevali da stojim, hodam i krećem se. Uspeo sam da uđem u ulogu.