Lipikar – Syndet (La Roche Posay) i restoran Madera


Verovali ili ne, jedan od glavnih uzročnika iritacija kože su proizvodi koje koristimo za čišćenje kože, što dugoročno posmatrano postaje jedan od ključnih faktora koji utiču na prevremeno starenje kože. Naime, hidrolipidni sloj naše kože čini primarnu barijeru (imunitet) kože koji potpomaže pravilno funkcionisanje procesa koji su u službi održavanja zdrave kože.

Saponiti, jedinjenja koja pene, boje, skoro svi sintetički i niz prirodnih mirisa, prosti alkoholi, primitivne i jeftine „tehnologije za hidriranje“ kao i niz drugih grupa jedinjenja narušavaju hidrolipidni sloj kože, remete PH vrednost kože, povećavaju osetljivost tj. reaktivnost kože što za posledicu obično ima niz komplikacija i bespredmetno znatno utiče na starenje i opšti izgled kože. U svakodnevnom životu delovanje loših proizvoda za čišćenje lica i tela se ogleda u prekomernom isušivanju kože, a potom nemogućnosti kože da vlaži sama sebe, svraba koji je pojačan i učestao na laktovima, kukovima, grudima, kolenima i listovima, hrapavost čela i niz drugih vizuelnih promena od kojih mnoge traju kratko, a druge ostaju i satima posle tuširanja. Sva navedena stanju su indikatori iritacije koja usporava regeneraciju kože, jer za to vreme telo reguliše upalne procese umesto da se obnavlja. Sve kupke koje kupujete nisu po dermatološkim standardima, sadrže agresivne mirise, boje a njihova jačina pri pranju kože može biti opravdana samo ako radite u rudniku ili na naftnoj bušotini. Takođe, kupka, sapun ili ulje za tuširanje treba da imaju samo jednu prostu i osnovnu ulogu, a to je da očiste kožu bez isušivanja. Što vaša kupka ima interesantniju boju i jači miris to je lošija! Vaša kupka ne može da regeneriše kožu!

Verovatno jedan od najboljih proizvoda za čišćenje tela koji odgovara dermatološkim standardima, jeste LIPIKAR – SYNDET od La Roche Posay. Ovaj proizvod sadrži 10% glicerina i dobre doze Niacina, bez parfema je i agresivnih sredstava za čišćenje, tačnije ne poznajem osobu koja nije oduševljena ovim proizvodom i koja tek posle njegove upotrebe nije shvatila važnost dobrog, tačnije neiritirajućeg proizvoda za čišćenje kože. Formula je minimalistička i odgovara svim tipovima kože, uključujući osetljivu, izrazito suvu i atipičnu kožu. Takođe ovo je dobra opcija i kao šampon za normalnu kosu i osetljivog vlasišta.

+++

Restoran „Madera“ predstavlja univerzalni standard izuzetnih restorane kakve srećemo po Evropi i trebamo biti ponosni na jedan takav u Beogradu, gradu koji sve manje nudi izuzetnih stvari. „Madera“ je restoran kakav svaki treba da bude, besprekorno čist, sa prepoznatljivim enterijerom koji nikako ne odvlači od onog najbitnijeg a to je hrana, uvežbanim osobljem koje zna svoju poziciju i izuzetnim menijem. Naravno, ovakav restoran ima cenu i spada u najskuplje u gradu, ali dozvolite da vam objasnim zašto se više isplati jesti jednom u „Maderi“ nego tri puta u „Smokvici“.

Od momenta vaše rezervacije sigurni ste da će vas sto čekati, te da ćete biti upućeni do svog stola i posednuti, da to je ono što rade u filmovima i po neki kavaljer damama, ali ne i u restoranima u Beogradu. Ukoliko pravite večeru za više ljudi dobićete sigurno svog konobara pa i tri ako je potrebno, hostesu i još jednu osobu koje će pomagati ili ići da vam kupi cigare, na primer. Od pića ćete verovatno naći sve kao i odličan izbor vina. Meni je, moram priznati konfuzan, ali pored toga i osoblja, prestavlja sustinu ovog mesta. Meni je kao omanja knjiga gde možete naći sve od domaćih jela, roštilja, preko trenutno popularnih obrok salata do jela karakterističnih za ovaj restoran i sve je dobro. Na vama ostaje da probate i vidite šta prija više vašem senzibilitetu. Testenine su odlične, mesa pravilno pripremljena, pronaćićete zanimljiv izbor sosova, što je jako retko za restorane u Beogradu, a za ljubitelje francuske kuhinje nezamislivo. Na zaista odličnu hranu dolazi besprekorna usluga, konobar je uvek tu, nasmejan, uredan, obučen i ponosan na svoj posao i već pri prvom odlasku jasno vidite da su svi tu da bi vam bilo bolje. Naravno cene su od 30 – 50% više nego drugde, ali razumite da će vas tretirati kao dragog gosta, da ako nešto kojim slučajem nije po vašem ukusu to će biti odmah zamenjeno bez kolutanja očima i zanovetanja, sa konobarom i kuvarom se možete lako dogovoriti ukoliko nešto ne jedete iz zdravstvenih ili drugih razloga… Kvalitet treba platiti i to je u redu.

Uređuje: Mladen Antonijević Priljeva