Gej strejt alijansa je obavestila javnost da će i ove godine dodeliti nagradu za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije, zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, poznatiju kao nagradu Duga. Na sajtu www.gsa.org.rs/duga možete da nominujete osobe i organizacije za koje smatrate da su zaslužili ovu nagradu. Gej strejt alijansa je ranijih godina pratila izbore u Srbiji i reprezentaciju LGBT osoba na listama političkih partija i političkom životu uopšte, te je to bio povodom da porazgovaramo sa Lazarom Pavlovićem, v.d. predsednikom Gej strejt alijanse.

Kako komentarišeš rezultate beogradskih izbora?
Rezultati su bili očekivani. Sve ankete koje smo imali prilike da vidimo su ukazivale na ovakav ishod, a jedino iznenađenje je bilo neprelaženje cenzusa nekih stranaka od kojih se to možda očekivalo. S druge strane, pozitivna stvar je to što ultradesničarske stranke poput Dveri nisu prešle cenzus. Nadamo se da je njihovo prisustvo u sadašnjem sazivu republičkog parlamenta samo incident, te da će se ovakav njihov rezultat sa beogradskih izbora u tom smislu preslikati i na rezultate narednih republičkih izbora.

Nikada do sada nismo imali toliki broj LGBT osoba na listama kao na beogradskim izborima?
Pozitivno je što se neke stranke, za sada samo one manje, sve više otvaraju prema političkom angažmanu autovanih LGBT osoba. Kao što GSA uvek tvrdi, politička participacija LGBT populacije od velikog značaja za povećanje tolerancije, smanjenje diskriminacije i nasilja prema LGBT osobama u Srbiji. Zbog javne vidljivosti učesnika u političkom životu koji su LGBT osobe daleko je lakše rušiti predrasude i stereotipe o LGBT populaciji, te barijere koje socijalnu distancu prema LGBT osobama čine velikom.

Homofobija polako nestaje iz političkog diskursa. Gde ti danas vidiš uporište homofobične politike?
Kao što sam već pomenuo, neke ultradesničarske stranke poput Dveri ili Zavetnika koje su u prošlosti koristile homofobiju u svojim nastupima nisu prešle cenzus na beogradskim izborima. Ako njih posmatramo kao pokazatelj, iako bih to uzeo sa rezervom imajući u vidu da su u pitanju izbori lokalnog karaktera, možda i možemo da zaključimo da homofobija kao takva više nije tema na kojoj se ubiru glasovi. Ona više nije strateški zastupljena u politikama pojedinih političkih činilaca, već više sporadično. Međutim, i pored toga homofobija je još uvek generalno prisutna u društveno-političkom životu i na njenom suzbijanju mora temeljno da se radi i u budućnosti.

ČITAJTE:  Alfonso Baron: Un Poyo Rojo u Beogradu

Prošle godine na septembarskoj Paradi ponosa izostali su mnogi opozicioni političari. Kako to komentarišeš?
Kao što svi vidimo duboka polarizacija u društvu i politici je prisutna već neko duže vreme. Praktikovanje dvostrukih aršina je nažalost česta pojava u javnom životu, pa se tako dešava da čak i neke dobre stvari, kao što je u ovom slučaju Prajd, budu ignorisane od strane opozicije samo zato što su na tom događaju prisutni i predstavnici vlasti. Iz pozicije LGBT populacije bitno je da što veći broj političkih aktera prihvati, podrži i promoviše ljudska prava LGBT osoba, jer se jedino na taj način društvu šalje poruka tolerancije i potrebe razumevanja i prihvatanja LGBT populacije.

Šta se još može uraditi kada je u pitanju politička participacija LGBT populacije?
Politička participacija LGBT populacije je proces koji se razvija. Jako je važno dalje raditi na osnaživanju LGBT osoba da se kandiduju za političke funkcije, raditi na tome da ih stranke češće kandiduju na svim nivoima i u svim izbornim procesima, od lokalnih do republičkih i predsedničkih izbora.

Ana Brnabić je prvo postala ministarka te premijerka. Da li vidiš neki napredak za LGBT populaciju?
Sam dolazak Ane Brnabić kao autovane osobe na funkciju ministarke pa premijerke predstavlja veliki pomak ka ravnopravnosti i većem prihvatanju LGBT populacije u Srbiji, u smislu da se LGBT osobe više ne posmatraju kao vanzemaljci, već kao i svi drugi ravnopravni članovi našeg društva. Jako je dobro da autovana LGBT osoba na visokoj javnoj funkciji ima priliku da pokaže da posao koji radi ne zavisi od toga koje je seksualne orijentacije, što svakako na duži period daje veliki doprinos boljem razumevanju LGBT osoba i smanjenju tenzija prema ovoj populaciji.

ČITAJTE:  Army of Lovers: Naše oružje je ljubav

Kada kritika Ane Brnabić prestaje da bude deo legitimne političke borbe, a kada postaje homofobija?
Ana Brnabić je javna funkcionerka na jednoj od najvažnijih pozicija u zemlji i naravno da kao takva podleže javnoj kritici, osporavanjima, pohvalama i tome slično. Vrlo često se nažalost, a posebno na društvenim mrežama može videti da, kada je kritikuju, ljudi to čine kroz prizmu njene seksualne orijentacije, što je potpuno neprihvatljivo. Posebno nas iznenađuje što to rade neke osobe od kojih se to najmanje očekivalo i koje tvrde da podržavaju LGBT populaciju. Tako smo imali slučaj poslanice Marinike Tepić koja je Anu Brnabić nazivala homopremijerkom, a svejedno je da li je ona to radila namerno ili ne shvatajući da je ta vrsta retorike zapravo duboko homofobična. S druge strane, sećamo se na primer i da prilikom jedne od debata u Narodnoj skupštini pre par godina poslanik Aleksandar Martinović, i pored toga što je Ana Brnabić bila prisutna na sednici, govorio na homofobičan način, što mu nije bilo prvi put.

U slučaju GSA protiv Sava centra, najzad je došlo do presude u korist aktivista GSA. Pravda je zaista spora ali dostižna?
Bili smo pozitivno iznenađeni po nas pozitivnom pravosnažnom presudom. Ovaj proces trajao je ukupno devet godina nakon što je petoro aktivista Gej strejt alijanse početkom 2009. godine tužilo Sava centar za naknadu štete zbog diskriminatornog homofobičnog ponašanja tadašnjeg rukovodstva ove ustanove i zabrane konferencije za medije Gej strejt alijanse. Ova presuda je od velike istorijske važnosti je, ne samo zbog toga što je ona epilog prvog sudskog slučaja koji je vođen zbog homofobije i prvog kojeg je pokrenula GSA i koji je uticao na pokretanje više desetina drugih tužbi zbog diskriminacije i nasilja zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta u narednim godinama te na stvaranje sudske prakse u ovoj oblasti, već i zbog toga što je važna simbolički za celu LGBT populaciju, jer je od slučaja Sava centra počelo otvoreno da se priča o problemima LGBT osoba. Ta tema medijski je postala mnogo vidljivija nego ikada ranije, a LGBT pitanje je stavljeno na društveno-političku agendu.

ČITAJTE:  Jean Paul Gaultier: Fashion Feak Show

GSA vodi i postupak protiv Dragana Markovića Palme. Kako taj slučaj napreduje?
Nakon podnošenja udružene tužbe 50 gejeva, lezbejki i biseksualnih osoba za naknadu štete protiv Dragana Markovića Palme i prvostepene presude koja je doneta u njegovu korist, uložena je žalba i ona se trenutno nalazi pred apelacionim sudom od koga čekamo konačnu odluku. Biće zanimljivo videti kako će apelacioni sud presuditi u ovom velikom sudskom procesu, jer ako ga poredimo sa slučajem Sava centra i davanja homofobičnih izjava od strane rukovodstva te ustanove, uz uvažavanje činjenice da u Srbiji ne postoji precedentno pravo kao u nekim drugim državama u kome se na osnovu važnih sudskih odluka donose odluke u sličnim slučajevima u budućnosti, Dragan Marković Palma je imao neuporedivo homofobičnije izjave prema homoseksualnim osobama od pomenutog rukovodstva Sava centra.

Ti si se malo povukao iz LGBT aktivizma. Da li možemo da očekujemo neki comeback?
Ne mislim da sam samo ja u pitanju, GSA generalno malo “tihuje”. Šalu na stranu, GSA deluje i osnovana je da bi konstruktivno delovala u političkom prostoru i radila sa institucijama, a za takvu vrstu delovanja u ovom trenutku je izuzetno sužen prostor. Kad to kažem mislim na već pomenutu veliku polarizaciju u društvu u vezi sa gotovo svim pitanjima. što praktično dovodi do nepostojanja konstruktivnog dijaloga i argumentacije u javnom diskursu. Mi sprovodimo neke naše standardne aktivnosti, pripremamo novu generaciju aktivista, a kada se ne bude očekivalo od nas da se stavljamo na jednu ili drugu stranu, što po nama treba da bude osnov rada bilo koje NVO, i naše aktivnosti će biti brojnije.

Razgovarao: Predrag Azdejković


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.