Ida Prester: Mlade žene treba ohrabrivati


Na poslednjem Jelen Demo Festivalu imala sam prilike da popričam sa Idom Prester, muzičarkom i voditeljkom. Ida je poznata po svom radu u bendu Lollobrigida, čija je i osnivačica, a u poslednje vreme stoji i iza imena Frau Casio.
Kakva su tvoja iskustva sa JDF, kako su tekle pripreme?
Ida Prester: Pa nema tu više priprema, ja sam ovde već šestu godinu, tako da znam sve napamet. Nama kao kao domaćicama, meni i Uni Senić, je cilj da se bendovi osećaju ugodno, kao i svi ostali koji su uključeni u organizaciju ovog festivala. Na kraju se samo opustiš i čekaš da te ponese struja. RnR!
Da li si primetila da ima više muškaraca u bendovima? Istraživanje pokazuje da je od trideset pet bendova koliko je prvobitno bilo primljeno samo dvadeset je žena, a stodvadset muškaraca. Šta misliš, zašto je to tako?
Ida Prester: Mlade žene treba ohrabrivati da se uključe u sve, a Demofest je ipak za mladu populaciju. I ne samo na Demofestu, generalno u muzici ima mnogo manje devojaka, i u mnogim drugim područjima. Naša su društva generalno šovinistička i ženama se gleda svaka dlaka u jajetu. Sa jako puno predrasuda se suočavaju, i malo koja žena to zapravo može podneti. Ja znam to i na vlastitom iskustvu i iskustvu drugih devojaka koje se bave muzikom. Vidim koliko su oštri prema njima i koliko je to šta imaš na sebi bitnije od bilo kog drugog pitanja koje se postavi. Tako da čak i ja pokušavam kod ženskih bendova ne naglašavati previše to da su oni “ženski”, a to su mi isto i rekle devojke iz Seven Mouldy Figs, da one nisu “ženski bend” već su one “bend”, a to što su žene je očigledno toliko retko da svi moramo dodatno to komentarisati, mada ne bi trebalo da bude tako, to bi trebalo da bude normalno. Društvo je kako je, ja vidim da žena ne samo u ovom zanimanju nego uopšte mora biti itekako jaka.
Kod nas i dalje važi da se žena nije ostvarila dok ne osnuje porodicu, i postoji veliki pritisak.
Ida Prester: Da, i pritisak je i da bude uspešna. Žene treba da budu finansijski nezavisne od muškaraca, i ti sad dobijaš dodatni pritisak, i ne možeš ništa da prepustiš slučaju. Ljudi generalno ne mogu da se bave stvarima koje vole, moraju da se bave stvarima koje donose novac. Mislim da žene ne mogu u potpunosti da se predaju stvaranju benda i da to bude osnovna profesija, već moraju da se bave i drugim stvarima da bi bile nezavisne.
Nedavno je kao što znamo usvojen zakon o istopolnom partnerstvu u Hrvatskoj, pa koja je tvoja reakcija?
Ida Prester: Ja se jako tome veselim tome. Dugo nam je vremena trebalo da to postane nešto “normalno”. Nadam se da će Hrvatska postati jedna veselija zemlja, a ne samo zemlja namrštenih, siromašnih ljudi.
Za kraj, preporuči nam neke bendove i kantautorke iz regiona?
Ida Prester: Meni je autorstvo jako bitan aspekt, ne delim bendove na muške i ženske. Istakla bih Lovely Quinces, kantautorku koja se probija, Repetitor, sa dve žene na netipičnim pozicijama, i odličan hrvatski bend Žen.
Razgovarala: Tamara Laketić