Hijeluronska kiselina

Da li se sećate pomame oko koenzima Q10!? Pre nekoliko godina Nivea je agresivno promovisala svoju liniju proizvoda koja se, bar u marketingu, skoncentrisala na Q10 koenzim. Kao jedinjenje koje je svojstveno koži tako i pogoduje koži, ali je njegova funkcija u prevenciji i korekciji znakova starenja, diskutabilna. Od veličine molekula zbog koje teško da može da prodre u kožu do svog antioksidativnog delovanja koje nužno nije nešto zavidno. I ako dobro jedinjenje svakako nije fantastično te je i njegov životni vek u marketinškoj eksploataciji završen posle par godina kada su verovatno potrošači probali i uvideli da rezultati izostaju. Pre ovoga je bio kavijar, pa pantenol, pa neven i tako u nedogled.

Sada nam na scenu dolazi hijaluronska kiselina(HA). Važno je napomenuti da je HA upotrebljen u kozmetičke svrhe pre više od 30 godina, ali je bila jako supa i dobijala se iz kresta živine. Ovo više nije slučaj te je sada HA dostupna bukvalno svakom drugom proizvodu. Ipak najčešće korišćen oblik nije HA već drugi oblik odnosno nekiselinski oblik, a razlika je sa jedne strane minorna, a sa druge velika. Naime kiselinski oblik ima biaktivno delovanja, pospešuje regeneraciju i proizvodnju HA kiseline u koži kao i par drugih efekata, dok to nekiselinski oblik nema već samo vezuje vodu u koži. Drugi problem je u veličini molekula, velike HA su najrasprostranjenije jer su najjeftinije. Ovaj tip HA ne ulazi u kožu već sedi na površini gde upija vlagu iz atmosfere i na taj način hidrira površinski sloj kože. Problem nastaje kada izostane dovoljno vlage u atmosferi tada HA povlači vlagu i to čak iz dubljih slojeva kože što negativno utiče na čitav niz procesa relevantnih za zdravlje kože. Potrošači ovo iskuse kada se posle upotrebe proizvoda sa ovim tipom HA umiju pa im koža bude jednako suva, ako ne i suvlja nego pre upotrebe proizvoda. Ovakva hidratacija, iako možda prijatna dok traje, je površinska i nepostojana. Stoga su ubrzo uvode molekul HA sa manjom veličinom, a kako su biotehnološki procesi napredovali tako su se stvarali sve manji molekuli tako da je sada lako naći HA koji je ispod 10 daltona što znači da može da prodre u sve slojeve kože. Ispitivanjima se utvrdilo da upotreba tri molekula različite veličine HA izuzetno zadržava vodu u različitim slojevima kože, što sa jedne strane sprečava gubitak vode od većih molekula HA ali pre svega stvara osećaj hidratacije koji ne može da proizvede ni jedno drugo jedinjenje. Na kraju samo hidrirana koža optimalno funkcioniše.

ČITAJTE:  Teretana: Savremeni gej hram

Kod nas može da se nađe par proizvoda koji koriste tri molekula HA, a moj favorit je HADA LABO – Super Hidrator. Pre svega jer koristi ne samo tri HA molekula već koristi inovativne oblike izvedene procesom fermentacije poreklom iz Japana, dok je zapremina 150 grama za cenu od oko 2000 dinara što ga čini čistim pobednikom na našem tržištu. Hidratacija je zaista prelepa i retko prirodnim osećajem može da se primenjuje više puta dnevno te da osvežava šminku.

Madero terapija

Socijalne mreže su prepravljanje slikama žena oslobođenih od celulita putem takozvanih masažnih oklagija koja se drugačije nazivaju madero terapija. U pitanju je nekoliko različitih masažera koji podsećaju na oklagije te se slično i primenjuju. Tretman odnosno masaža traje 45 minuta i rade se u serijama od 10. Mogu biti praćenje bolnim osećajem slično kao anticelulit masaža ali nikako ne sme biti modrica, pucanja krvnih sudova i povreda kože. Kao što možete pretpostaviti nema posebnih studija koje bi jasno potvrdile efekte ove masaže ipak anticelulit masaže pokazuju privremeno povlačenje vidljivih znakova celulita usled fizičke sile koja vrši privremenu preraspodelu masnog tkiva. Efekti dramatično variraju od osobe do osobe i vrlo su kratkoročni. Smatram ovaj metoda interesantnim eksperimentalnim izletom pa ako imate vremena i sredstava za eksperimente smo napred. Dok ostali mogu da kupe četke za suvo četkanje tela te da ih primenjuju preko dela tela zahvaćenih celulitom 5 do 10 minuta dnevni, što može da izazove sličan efekat. Jednako može da pomogne kod konturisanja muškog tela sa takođe privremenim rezultatima.

Uređuje: Mladen Antonijević Priljeva
Instagram: @prave.stvari


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.