Godina je prošla puna muka, ginulo se za slobodu nemo… I autovalo, s gomilom većih i manjih iznenađenja. Doduše, ne kao u prethodnim godinama, ali ipak sasvim dovoljno da se sastavi jedna poduža lista onih koji su odlučili da “izađu iz ormana” i javno kažu da vole isti pol.
Možda i najveće iznenađenje u 2014. godini jeste autovanje jednog od najboljih plivača svih vremena, olimpijskog šampiona Jana Torpa. Možda, pošto se o njegovoj homoseksualnosti i ranije naširoko raspredalo, ali je on sve te priče demantovao u autobiografiji “This is me”, koju je objavio 2012. godine.
– Privlače me žene, volim decu i želim porodicu jednoga dana… Znam kako izgleda kada vam tokom odrastanja govore šta ste, a onda shvatite da to nije stvarnost. Optužen sam da sam gej i pre nego što sam znao ko sam – naveo je legendarni plivač u autobiografiji, ali je potom u jednom intervjuu konačno prelomio i odlučio da “izađe iz ormana”.
– Nisam strejt. U redu mi je kada kažem da sam gej. I ne želim da se mladi ljudi osećaju kao što sam se ja osećao. Možete odrastatiti, osećati se komotno i biti gej – rekao je osvajač devet medalja na Olimpijskim igrama i 11 na svetskim prvenstvima.
Glumac Kristijan Neirn, poznat po ulozi Hodora u serijalu “Igre prestola”, u intervjuu koji je dao u martu 2014. upitan je da li zna da se u gej zajednici priča o njegovoj istopolnoj seksualnoj orijentaciji. Odgovor je bio veoma jednostavan:
– Pa, da budem iskren, kada govorite o “gej zajednici”, pričate o mojoj zajednici. Svestan sam toga i mislim da je baš simpatično – rekao je Neirn.
Glumica Elen Pejdž (“X-Men”, “Days of Future Past”) na konferenciji LGBT omladine u Las Vegasu pojavili se među govornicima, a ono što je izjavila otklonilo je sve sumnje.
– Ovde sam zato što sam gej. Možda mogu ovim da pomognem drugima. Umorna sam od skrivanja i laži. Godinama sam patila jer sam bila preplašena od autovanja. Moja duša je patila, moje mentalno zdravlje, moje veze. Ali danas stojim ovde pred vama i na drugoj strani tog bola – rekla je Pejdž.
Australijski model i di-džej Rubi Rouz autovala se na malo drugačiji način. Ona je, naime, izjavila da je “polno neutralna”.
Loren Moreli, autorka “Orange Is the New Black”, izjavila je u intervjuu da joj je ova serija pomogla da kompletno izmeni svoj život i shvati da je lezbejka, pošto su tokom rada na likovma u prvoj sezoni dosta razgovarali o seksu, polovima i svom ličnom izražavanju svega toga.
– Podelila sam s ljudima nevine detalje o flertovanju s devojkama “iznad struka”, dok sam bila mlađa. Rekla sam da bih spavala s jednom glumicom iz serije, a onda sam tog dana otišla na terapiju i potpuno ležerno pomenula da sam izgleda daleko više zainteresovana za žene, nego što sam to ranije mislila – rekla je ona.
Ova serija je iznedrila još jedno autovanje, i to glumice Samire Vajli, koja je nakon vesti o autovanju Morelijeve priznala da su njih dve u vezi.
Glumica Monika Rejmand (“The Good Wife”, “Chicago Fire”) tvitnula je o svojoj biseksualnosti kako bi pružila podršku ruskim gejevima zbog diskriminatorskih zakona koji su usvojeni u toj zemlji, a njena koleginica Emili Rios (“The Bridge”) izjavila je da ima mnogo toga zajedničkog s Adijanom, likom koji glumi – obe su Meksikanke i lezbejke.
– Ja sam gej, tako da je to što sam u seriji Meksikanka i gej samo čini da još više volim taj lik – rekla je ona.
Ono što za srpske uslove predstavlja potpuni šok, desilo se u Letoniji. Tamo se, naime, autovao niko drugi do ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič.
– Ponosno izjavljujem da sam gej. Srećno svima – napisao je on na Tviteru.
Među većim iznenađenjima je i autovanje direktora “Epla”, Tima Kuka.
– Iako nisam nikada negirao svoju seksualnost, nisam je ni javno objavljivao, do sada. Dakle, da budem jasan: Ponosan sam što sam gej i smatram da je to jedan od najvećih darova koje mi je bog poklonio – napisao je Kuk u autorskom tekstu za “Bloomberg BusinessWeek”. On je takođe dodao da mu je to što je gej pomoglo da vodi tako veliku kompaniju kao što je “Epl”, jer mu je dalo “dublje razumevanje toga šta znači biti u manjini”.
Jedan od onih koji su tek pod stare dane priznali da su gej je 73-godišnji Pet Peterson kečerska legenda koja je u emotivnom obraćanju izjavio da ne samo što je 50 godina krio svoju seksualnost, već i da mu je preminuo partner s kojim je bio 40 godina.
– Konačno ću biti ono što jesam – zaključio je Peterson, inače prvi WWE šampion.
Među iznenađenjima se našlo i autovanje drugog najjačeg čoveka na svetu, odnosno Strongmena Roba Kirnija. Ovaj profesionalni snagator i vicešampion sveta za 2013. godinu u oktobru je na Fejsbuku objavio da je srećan što je u vezi s drugim muškarcem.
Model Kara Delevinj nije se klasično autovala, ali je javnost saznala o vezi s glumicom Mišel Rodrigez, koju nije ni skrivala.
Lane su se, pored sportista, glumaca i drugih, autovale i nekadašnje misice. Patrisija Jurena Rodrigez, Mis Španije 2008. i 2013, kao i Djuan Trent, mis Kentakija 2012. godine, takođe su “izašle iz ormana”.
Rodrigezova je prvo na svom profilu na Instagramu u avgustu, postavila fotografije potpisanu sa “Romeo i Julija”, na kojoj je bila u intimnom trenutku sa svojom devojkom Vanesom Klajn, španskom pevačicom i di-džejem. Potom je na Tviteru objavila: “Hvala svima na komentarima. Objavila sam fotografiju potpuno spontano i impulsivno. Hvala svima na podršci”.
S druge strane, Trentova je u februaru osvojila simpatije LGBT zajednice pošto je u odgovoru na odbijanje države Kentaki da prizna istopolne brakove izjavila:
– Ja sam kvir. Volela bih da jednog dana živim u društvu u kojem autovanje nije neophodno, odnosno u kojem neće biti predrasude i homofobije zbog tuđe seksualnosti. Sada je to više ideal nego realnost, ali ako želite da neki ideal postane realnost morate imati hrabrosti da menjate istoriju – rekla je Trentova.
I za kraj, tu je i čuvena Debi Heri, pevačica i frontmenka kultnog benda “Blondie”. Seks ikona svog doba objavila je da se oseća kao biseksualka, te da je uživala u svim svojim vezama sa muškarcima i ženama. Na pitanje s kim joj je bilo lepše, Debi je kratko odgovorila: “Recimo samo da su žene senzualnije”.
Piše: Petar Petrović


ČITAJTE:  Napadi na junsku Paradu ponosa