Javnost ima pretežno negativan stav o LGBT roditeljstvu, koji utiče na mnoge LGBT osobe da odustanu od te ideje, ali uprkos tome pojedini imaju veliku želju da budu roditelji. Ta želja je teško ostvariva u Srbiji. Moguće je, ali komplikovano. Lezbejkama i biseksualnim ženama je u toj priči jednostavnije, jer žene rađaju decu, samo im je potreban donator sperme, a to može biti prijatelj, gej drug, banka sperme u inostranstvu ili jednokratna heteroseksualna avantura. Kad je u pitanju veštačka oplodnja u Srbiji i lečenje neplodnosti, pravo na to imaju heteroseksualni parovi koji su u braku ili vanbračnoj zajednici. Po zakonu o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, pravo na lečenje neplodnosti ima i punoletna i poslovno sposobna žena koja živi sama uz saglasnost ministra nadležnog za poslove zdravlja i ministra nadležnog za porodične odnose, ako za to postoje opravdani razlozi.
Pravo na usvajanje u Srbiji imaju supružnici ili vanbračni partneri zajedno i, izuzetno, lice koje živi samo ako ministar nadležan za porodičnu zaštitu to dozvoli, ako za to postoje opravdani razlozi. Jako puno parova čeka da usvoji dete, ali i jako puno dece čeka na usvojenje. Situacija je takva jer parovi mahom žele da usvoje zdravo novorođenče, tako da mnoga starija deca, deca ometena u razvoju ili romske nacionalnosti nikada ne nađu usvojitelje. Istopolni parovi ne mogu da usvoje decu zajedno, jer nisu zakonski prepoznati kao par, tako da jedina mogućnost jeste usvojenje kao jedinka uz dozvolu ministra ili hraniteljstvo. Ne postoje nikakve zakonske prepreke da LGBT osobe budu hranitelji, da obezbeđuju i organizuju prihvat i da se kompletno brinu o detetu bez roditeljskog staranja, što bi bilo naročito pogodno za LGBT decu koju su roditelji izbacili iz kuće. Takođe, postoji opcija usvojenja iz inostranstva, ali je to izuzetno komplikovana, skupa i dugotrajna procedura, koja se razlikuje od zemlje do zemlje.
Elton John i njegov partner David Furnish dobili su sina uz pomoć surogat majke. Donirana jajna ćelija je oplođena spermom Eltona Johna i onda je surogat majka iznela trudnoću i rodila dete. U Srbiji je ovakav scenario nemoguć jer se članom 56. Zakona o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, zabranjuje u postupku biomedicinski potpomognutog oplođenja uključivanje žene koja ima nameru da dete posle rođenja ustupi trećem licu, sa ili bez plaćanja bilo kakve naknade kao i nuđenje usluga surogat majke. Postoji opcija da se koriste usluge surogat majke iz zemalja gde je to dozvoljeno, kao što su Poljska, Rusija, Velika Britanija, Kanada, SAD, ali takve procedure koštaju od 10 do 150 hiljada evra.
Pojedini gej muškarci u Srbiji su se odlučili da sa svojim prijateljicama lezbejkama imaju svoju biološku decu, što je najjednostavniji način da se bude roditelj.


ČITAJTE:  Odrastanje bez smernica