Vladrimir Todorić – Demokratska stranka


U istraživanju predizbornog procesa koje je sprovela Gej strejt alijansa Demokratska stranka se našla na vrhu liste stranaka koje imaju pozitivan odnos prema LGBT populaciji. Tim povodom razgovarali smo se Vladimirom Todorićem funkcionerom Demokratske stranke koji je takođe uzeo učešća na sastanku sa LGBT aktivistima koji je organizovala GSA tokom predizborne kampanje. Tada je u izjavi agenciji Beta rekao da je potrebno još rada, ali i hrabrosti, kako bi se u Srbiji poboljšao položaj LGBT populacije, kao i da je još uvek, nažalost, normalnije da se roditelji odreknu sina ili ćerke drugačije seksualne orijentacije nego ako je kriminalac ili ubica. „DS poziva sve LGBT osobe da budu zajedno sa nama na svim javnim skupovima koje organizujemo. Više su nego dobrodošli. Oni su ne samo naši glasači, nego i naši sugrađani i mi zajedno sa njima treba da se borimo“

Pre skoro godinu dana ste postali član DS. Koja je bila vaša motivacija?

Mnogi su me pitali to pre godinu dana a i dalje nekima nije jasno sa obzirom na teżinu tranzicije kroz koju prolazi stranka. Meni je bilo jasno još 2012. da ćemo kao društvo ući u jedan dugotrajniji period populizma, straha i mitomanije. Taj izazov u kojem smo je nażalost potpomognut od onih faktora koji zbog Briselskog sporazuma žmure pred gašenjem medijskih sloboda, kriminalizacijom opozicije, kupovinom glasova ali i potpunim ekonomskim slomom. U takvoj situaciji imate izbor ili da trpite ili da barem pokušate da se borite protiv toga otvoreno i zbog toga sam ušao u politiku. Pristupio sam DS jer jedino nju prepoznajem kao političku stranku u punom smislu jer ima program od kojeg ne odstupa 20 godina, smenjivost rukovodstva i razvijenu unutrašnju debatu.

ČITAJTE:  Najpoznatiji gej glumac: Zachary Quinto

Kako komentarišete izborne rezultate?

Razočaran sam rezultatima izbora. Vlast jednog čoveka nije nikada dobra i žao mi je svega onoga što će se desiti Srbiji dok njome gospodare hirovi Aleksandra Vučića. Da je on čovek koji prepoznaje i uvažava stručno i nezavisno mišljenje ne bi se okružio ljudima poput onih koje vidimo u rukovodstvu SNS-a. Mora mu se ipak skinuti kapa za umešnost u spletkarenju i kontroli svih onih koji su se nadali mrvicama vlasti sa njegovog stola. Fragmentisao je opoziciju zbog čega je 20% glasova ostalo ispod cenzusa. Da je DS reformisao medije ili barem nije 2009. stvorio SNS ne bismo imali sada ovaj košmar od stvarnosti.

Ako verujemo u predviđanja sastava Vlade, DS će biti jedina parlamentarna opoziciona stranka što podrazumeva veliku odgovornost. Koja će biti misija DS u parlamentu?

Mi ćemo biti glas demokratije i svih onih za koje će režimski mediji biti zaključani. Koliko god nas manje ima nego pre, jedno svetlo u tami se mnogo jasnije vidi nego po danu.

Istraživanje GSA pokazalo je da je DS najpozitivnija prema LGBT populaciji, što je naišlo na kritike pojedinih medija, organizacija i političara. Kako vi komentarišete istraživanje GSA?

Ukoliko DS nije zaštitnik manjina onda to neće biti niko u ovoj zemlji. To nije naš izbor već naša dužnost. Uostalom, nekada je privilegija biti manjina u Srbiji. Otvoreno smo pozvali LGBT aktiviste na naše skupove što niko drugi nije smeo da uradi.

Primetna je promena stava DS prema LGBT pitanju, naročito kod predsednika stranke. Kako to objašnjavate?

Svi su imali veća očekivanja od DS-a do 2012. pa i po pitanju LGBT zajednice. Ipak, smešno mi je kada se tvrdi da je DS bila homofobična stranka. Donet je bio antidiskriminacioni zakon pa je onda napravljena Parada ponosa i desilo se da je centar Beograda bio demoliran. Socijalno nezadovoljstvo je eskaliralo po LGBT pitanju a nije se moglo reći da nam parada opet treba na isti način naročito kad su i organizatori jedine uspele parade odustali od ponavljanja. Još se desilo i ubistvo Brisa Tatona. Niti je Dragan Ðilas bio protivnik LGBT niti romske manjine kako su mu neki nekorektno zamerali. Još 2011. dok je bio gradonačelnik Beograd je ustupio tri stana za sigurne LGBT kuće.

ČITAJTE:  Uzo Aduba - Ludi za njom

Šta LGBT zajednica u Srbiji može da očekuje od DS u narednom periodu?

Mi se jasno određujemo kao socijaldemokratska stranka koja insistira na socijalnoj pravdi i društvu jednakih šansi. Nećemo davati žmigavac ulevo pa skretati udesno. Novi odnos sa LGBT zajednicom ćemo negovati i razvijati.

Parada ponosa je zakazana za 31. maj 2014. Kakva su vaša predviđanja?

Nadam se da će biti održana ali kada benevolentnost vlasti prema novim sastavljačima spiska “izdajnika” i pretnjama od pripadnika MUP-a Ženama u crnom nisam optimista. Vučić je generisao mržnju prema svojim protivnicima, pre svega u DS-u, ali ona je sada toliko narasla u društvu da neće znati kako da je kontroliše.

Postoji Predlog zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima. Kolike su šanse da takav zakon bude izglasan u Skupštini Srbije?

U novom sazivu – nikakve.

Sadašnja i prethodna vlast nije uspela, a možda ni želela da se obračuna sa ekstremističkim grupama i organizacijama. Kako stati na put nasilnicima, huliganima…?

Za vreme od 2008-2012 mnogi huligani su se našli iza brave a neke ekstremističke organizacije su bile zabranjene. Sada su svi oni slobodni da prete svakome osim Velikom Vođi. Nema tu velike filozofije – nulta tolerancija. Ili je država jača ili oni. Nema pregovora sa tim grupacijama bez obzira koliko glasova mogu da nose.

Kako ocenjujete medijsku sliku Srbije?

Bruka i sramota. Nekima je žao novinara koji za male plate moraju da srozavaju profesiju. Meni nije. Ukoliko ništa drugo u životu ne znaju da rade osim što šire Vučićeve laži i ne zaslužuju bolji odnos od svojih gospodara. Nažalost, da je DS reformisao medije ne bi se ovo dešavalo i te kritike su opravdane. Ipak, mi više nismo adresa za njih već oni koji su otišli iz stranke u vreme izbora i koji su spremni kao zapete puške da uđu u Vučićevu vladu kao ikebane.