Rak prostate: Operacija i(li) terapija


Rak prostate je takva vrsta bolesti u kojoj se rak razvija u prostati, žlezdi muškog polnog sistema.
Rak nastaje kada se ćelije prostate počnu menjati i nekontrolisano razmnožavati.
Ovako izmenjene mogu se raširiti iz prostate u druge delove tela, posebno u kosti i limfne žlezde. Rak prostate može izazvati bol, teškoće u mokrenju, smetnje u seksualnoj sferi i druge simptome.
Rak prostate se razvija kod muškaraca, najčešće posle pedesete godine života. On je po svojoj učestalosti drugi rak u SAD, a uzrok je smrti bolesnika više od drugih, sem raka pluća.
Mnogi faktori.uključujući i nasleđe i način ishrane utiču na razvoj raka prostate. Nažalost, do sada nije otkriven način njegovog preveniranja.
Rak prostate se najčešće otkriva pregledom kod lekara specijaliste ili analizom krvi kao što je PSA (prostataspecifičniantigen), koju radi i laboratorija Doma zdravlja Dr Ristić.
Sumnjivi rak prostate se potvrđuje uzimanjem komadića tkiva prostate (biopsija) i ispitivanjem pod mikroskopom.
Dalji testovi, kao što su rendgenska snimanja i radioizotopske pretrage, mogu da budu korisni za određivanje dokle se rak prostate proširio i da li je dao metastaze u kostima i limfnim žlezdama.
Rak prostate može se lečiti hirurški, zračenjem,hormonalnom terapijom a u nekim slučajevima i hemoterapijom. Moguće je i kombinovanje ovih terapija.
Godine bolesnika, potom druge teže bolesti (srčana oboljenja, šećerna bolest, prelažani moždani udari i sl), proces raširenosti oboljenja, nalaz pod mikroskopom kao i odgovor raka prostate na početno lečenje su faktori, koji su od velikog značaja u proceni ishoda bolesti.
Treba imati u vidu činjenicu da se često može desiti da stariji ljudi umru i pre nego što im se rak prostate otkrije ili se raširi po organizmu dajući određene simptome. Ovo naravno na određeni način čini izbor terapije težim i komplikovanijim jer se često nije lako odlučiti da li samo pratiti i kontrolisati ili pak lečiti lokalizovani rak prostate, striktno vezan samo za prostatu.
Dilema je da li nekada agresivno lečenje doprinosi ili ne dužini pacijentovog preživljavanja ili kvalitetu njegovog života. S obzirom na ovo, odluku u terapiji u svakom pojedinačnom slučaju donosi ne pojedinac već urološko-onkološki konzilijun, koji se sastoji od više lekara različitih specijalnosti.

SIMPTOMI
Kada zloćudni tumor izazove uvećanje prostate ili se proširi van nje, mogu se pojaviti sledeći simptomi: česta potreba za mokrenjem, posebno noću, otežano započinjanje ili prekidanje ispuštanja mokraće, slab ili isprekidan mlaz mokraće, bol ili peckanje tokom mokrenja ili ejakulacije, krv u mokraći ili semenoj tečnosti
Simptomi poodmaklog raka prostate uključuju: tup, stalan bol ili osećaj težine ili pritiska u karlici, krstima ili gornjem delu butina, gubitak težine i apetita, umor, mučninu ili povraćanje

dr Branislav Vukomanović
Autor je specijalista urologije.
Dom zdravlja Dr Ristić,
Narodnih heroja 38
Novi Beograd
www.dr-ristic.com