Ima većih problema, ali se oni ne rešavaju zabranom Parade

O: Ove godine Paradu ponosa organizuje nova organizacija koja se bavi samo Paradom ponosa. Ko čini novu organizaciju?
GM: Organizaciju čine različiti aktivisti koji su na ovaj ili onaj način bili uključeni u pripreme Parada ponosa prethodnih godina. Poenta je da se stvori šira platforma, a da svake godine na organizaciji samog skupa rade drugi aktivisti i ljudi koji su spremni za to.
O: Zašto je odlučeno da se osnuje nova organizacija?
GM: To je praksa u svim zemljama Evrope. Ovaj model dopušta da druge LGBT organizacije regularno rade monitoring, zastupanje, lobiranje dok se ovakva organizacija svuda bavi samo paradom i događajima koji su za nju vezani.
O: U javnosti se pojavila informacija da policija određuje datum Parade ponosa. Kako komentarišete tu informaciju?
GM: To je bio samo jedan netačan naslov, jer u tekstu jasno piše da se organizacioni odbor konsultuje sa policijom i da se vrše procene. Policija ni na koji način ne može odrediti kada će se skup održati, ali nam može (i hoće) pomoći u proceni bezbednosti.
O: Koliko se situacija promenila od prošle parade kad su u pitanju LGBT prava?
GM: Čini mi se da se malo promenila u odnosu na organizovanje parade, ali se stvari polako menjaju jer je LGBT populacija vidljivija i predstavnici vlasti čine prve korake u saradnji. Prve presude zbog govora mržnje i pretnji su takođe tu, ali sve mora biti mnogo brže.
O: Da li ove godine postoji veća politička podrška za Paradu ponosa?
GM: Sudeći po izjavama političara, sve partije u Srbiji imaju isti ili sličan stav o Paradi ponosa. Mislim da tu nije došlo do nekih velikih promena, a čak su i izjave jezički veoma slične.
O: Kako komentarišete izjave Dragana Đilasa o Paradi ponosa?
GM: Imajući u vidu da se Organizaiconi odbor bavi pripremom događaja, gde je saradnja Grada Beograda veoma važna, odlučili smo da ne komentarišemo izjave zvaničnika. Međutim, ono što bi smo voleli je da imamo sastanak sa gradonačelnikom i da razgovaramo o svim detaljima. Nažalost, zahtev za sastanak je poslat 7. avgusta i do danas je bez odgovora. Slažem se sa delovima izjava da Beograd ima većih problema, ali nijedan od tih problema neće nestati ukoliko LGBT populaciji zabranimo Paradu ponosa.
O: Koliko ste zadovoljni radom pravosudnih organa kad su u pitanju suđenja huliganima koji su prošle godine razbijali grad?
GM: Mislim da su svi građani prilično nezadovoljni činjenicom da je od nekoliko hiljada huligana samo 249 uhapšeno, a samo oko 80 osuđeno, dok je onaj koji je označen kao organizator na slobodi i ponovo preti ponavljanjem krivičnog dela, bez ikakve reakcije Tužilaštva. Mislim da ovo zabrinjava sve građane, a ne samo LGBT populaciju.
O: Da li smatrate da su mnogi izvukli sudskog gonjenja?
GM: Naravno i to je veoma štetno za Srbiju. Pogledajte kako je efikasna reakcija države u Velikoj Britaniji, jednom kada se ceo sistem pokrenuo. Tako mora biti i u Srbiji, naročito kada govorimo o pravosuđu.
O: Da li ove godine očekujete reprizu prošlogodišnjeg razbijanja grada?
GM: Naravno da je nezahvalno govoriti o ovome, ali se nadam da će sve proći mnogo bolje jer svi imamo dosta iskustva. Do tog cilja se može doći samo ako svi urade svoj deo posla. Onolika količina nasilja se ne dešava tek tako i potpuno je neverovatno da je prilikom protesta kada je Mladić uhapšen bilo par stotina huligana, a tokom Parade nekoliko hiljada.
O: Dveri su najavile kontramiting istog dana. Šta očekujete da država uradi po tom pitanju?
GM: Mislim da je najava kontramitinga istog dana u suprotnosti sa načelima koje promovišu Dveri i predstavlja paravan za nasilje koje bi navodno započele “nekontrolisane grupe”. Nadam se da država neće dozvoliti održavanje ovog skupa.
O: Koji su politički zahtevi Parade ponosa?
GM: Prvenstveno borba protiv nasilja i diskriminacije LGBT osoba, dok je lajtmotiv parade podrška okruženje, a prvenstveno porodice koja je LGBT osobama veoma važna.
O: Za godinu dana nijedna politička stranka nije podnela nijedan zakonski predlog kojim bi se popravio položaj LGBT osoba u Srbiji. Da li smatrate da je to poražavajuće?
GM: Mislim da nije toliko ključno što je to cela godina, već šta će se desiti posle formiranja nove vlade. Verovatno će tada biti predloženi neki zakoni koji će se ticati LGBT zajednice i važno je pratiti da li će se i nova vlada postaviti kao ova kada je branila Zakon protiv diskriminacije.
O: Kako motivisati da veći broj LGBT osoba dođe na Paradu ponosa?
GM: Postoji mnogo načina za motivaciju, a magazin “Optimist” je svakako jedan od njih.

Related Posts