Mass Effect 3


Početkom marta pojavio se treći nastavak legendarne igre „Mass Effect“. Serijal prati avanture komandanta Sheparda dok on/ona pokušava da pobedi rasu mašina zvanu Reapers. Treći deo počinje na Zemlji u trenutku kada Reaperi započinju svoj napad s ciljem da unište sav život u univerzumu. Shepard pronalazi plan za oružje koje može da uništi Reapere, ali na putu mu stoje Cerberus trupe koje žele da pronađu način da kontrolišu Reapere umesto da ih unište.
Ali zašto uopšte obraćamo pažnju na jednu pucačku igru? Odgovor leži u činjenici da je „Mass Effect 3“ jedna od retkih gay-friendly igara. Osoba koja je igra, pored toga što bira pol i izgled, može tokom igranja da bira da li će romantične/seksualne veze imati sa likovima istog ili suprotnog pola. Takva opcija je postojala i u igrama „Dragon Age“ i „Dragon Age 2“ kompanije „BioWare“ koja potpisuje i „Mass Effect 3“. Ovakva opcija nije postojala u ranijim delovima i ovo je jedna od novina koja krasi ovaj nastavak.
Nažalost, ovakva novina naišla je na velike kritike igrača, hrišćanskih udruženja i udruženja roditelja. Florida Family Association je reagovala na ovu opciju i kritikovala kompaniju da je popustila pred pritiskom LGBT organizacija i da ugrožava decu. FFA ni u jednom trenutku nije obratila pažnju na oznaku „Mature 17+“, tj. da se igra preporučuje samo odraslim osobama starijim od 17 godina.
Samo jedan dan nakon objavljivanja igre na sajtu „Metacritic“ su se pojavile stotine negativnih kritika, što mnogi ocenjuju organizovanom kampanjom, slično kao što su Srbi masovno negativno ocenjivali film Angeline Jolie „U zemlji krvi i meda“ na sajtu IMDb. S druge strane, profesionalni kritičari igara ocenjuju treći nastavak visokim ocenama. Sajt „Gamespot“ joj je dao ocenu 9 od 10.
Ako izaberete muškog Sheparda postoji mogućnost romantične veze sa tamnoputim pilotom sa plavim očima, kome je u napadu Reapera poginuo muž. Vi možete da ga tešite, da pričate o njegovom gubitku i posle nekoliko rečenica pojaviće se opcija da ga pošaljete na kratki odmor. Kada se on pobuni, vi insistirate da to učini vama za ljubav. Postoji opcija da s njim igrate u diskoteci i da se ljubite na podijumu za igru, nakon čega usledi seks scena.
Ako izaberete ženskog Sheparda postoji mogućnost da zavedete svoju asistentkinju i mogućnost seksa pod tušem. Skoro niko se nije pobunio zbog ove lezbejske opcije, ali muška gej opcija je problematična. Još pride u pitanju je seks između belca i crnca.
Ako ste biseksualni, ovaj igra je fenomenalna za vas, jer vam daje mogućnost za puno pucačine i tucačine, jer pored gej postoje i mnoge strejt opcije za zavođenje.
Iskreno se nadamo da ova negativna kampanja neće uticati da kompanije prestanu sa uključivanjem gej-lezbejskih likova u video igre i da će ih u budućnosti biti još više.