Aktivizam i pasivizam


Lepo ste sređeni, sa odličnom frizurom, šarmantnim osmehom, sedite pored svog zgodnog dečka na slavi kod vaše najbolje drugarice i njenog muža. Svi znaju da ste vas dvojica u vezi, niko nema predrasude, čak i oni koji su glasali za Koštunicu se prave da nemaju problema s tim. I naravno, posle određenog vremena, kad sitna deca odu na spavanje, a odrasli udare na špricer, nađe se neki pripiti heteroseksualac koji će da postavi neizbežno pitanje koje je svima na pameti. „Dakle, ko je od vas dvojice muško, a ko je žensko?“
Iskušenje je preveliko da aktivna muškarčina istog momenta ne skoči sa stolice i svetu obznani da je on uterivač u toj vezi, a da je dotični pored njega njegova poslušna kučka koju razvaljuje svako veče, iako je istina da je previše noći kad jedan drugome okrenu leđa i sanjaju o dobrom seksu kojeg odavno više nema u toj vezi.
Živimo u vreme kad je obavezno da imate online personu, ako želite da imate socijalni život. Taj život se sastoji od zezanja na Facebooku do deljenja golišavih slika preko GayRomea, ali onoga čega smo svi svesni jeste da konstantno sebe reklamiramo kako bi se dopali potencijalnim udvaračima. Želimo da budemo atraktivni, seksi i na raspolaganju. Ako želimo puno seksa, onda na Facebook kačimo slike sa plaže, a slike opreme na GayRomeo i čekamo da nas zapljusnu ponude. Ako tražite poštenog dečka, onda budite zakopčani do grla. Ali bez obzira šta tražite, sve zanima i žele unapred da znaju koja je vaša uloga u krevetu. To ima smisla ako tražite seks na brzinu pre nego što vam RTS serije ubiju seksualnu želju na duže vreme, ali u ostalim slučajevima to limitira seksualni život i zadovoljstvo. Istina je da je vrlo mali broj nas 100% aktivan ili 100% pasivan. Mali broj nas je 100% bilo šta, osim možda fanovi Ivane Žigon koji su 100% ludi. To su činjenice.
Većina nas ima prirodne preference da budu fizički aktivni ili pasivni kad je u pitanju analni seks, ali tu su dve stvari koje zaboravljamo kad su u pitanju nove seksualne veze. Prva je da postoje mnoga druga zadovoljstva u gej seksu od toga da ga jedan uvek prima u guzu, a druga je da bez obzira u kojoj ulozi uživate, seks postaje dosadan ako uđe u rutinu i konstantno ponavljanje jednog te istog.
Mnoge gejeve u patrijarhalnoj Srbiji je sramota da priznaju da vole da ga primaju, jer smatraju da je biti pasivan sramota i ponižavajuće. Zato na svojim GayRomeo profilima lažu kako su 100% aktivni, a pri tome zaboravljaju da samo prave muškarčine imaju hrabrosti da ga prime straga. Osim toga zaboravljaju da i njihov partner ima ljudsko pravo na orgazam, ali je to već druga priča!
Pravi problem sa oznakom aktivan ili pasivan jeste da jednom kad je izaberete, kao i sa svakom drugom oznakom, možete da provedete ceo život pokušavajući da živite u skladu s njom i da joj robujete. Pustite heteroseksualce da se bave rodnim ulogama i počnite da uživate u činjenici da obojica imate penise. Koristite ih. Budite versatilni, univerzalni.
Zato, sledeći put kad vas neko pita „ko je muško u vašoj vezi?“, učinite ih ljubomornim i sa ponosom saopštite da ste obojica muškarci i da ga pravi muškarci daju i primaju.

Predrag Azdejković