Nicky Crane je dugo vodio dvostruki život, on je krio svoju homoseksualnu prirodu iako je bio blisko povezan i sa gej scenom u Britaniji.

Nicola Vincenzio “Nicky” Crane ušao je u anale kao najpoznatiji gej neonacista i skinhed. Rođen je 21. maja 1958. godine u grofoviji Kent, jugoistočna Engleska. Kasnih 70-tih godina prošlog veka stupio je u „Britanski pokret“ (British Movement – BM), osnovan 1968. godine. „British Movement“ bio je organizacija koja je okupljala ljude na načelima nacional-socijalizma, a u svom delovanju često je bila na samim marginama ekstremne britanske desnice. U početku je „British Movement“ delovao kao politička stranka, ali je ta strategija ubrzo napuštena.
Nicky Crane je ubrzo postao glavni u pokretu u rodnom Kentu. Posle napada na crnačku porodicu 1980. godine osuđen je za izazivanje nereda i remećenje javnog mira na uslovnu kaznu. To mu je u redovima „British Movementa“ pojačalo ugled. Njegov lik našao se na majicama i kalendarima koje je pravio Adgate skinhead shop. Već 1981. godine našao se na omotu kompilacije „Strength Thru Oi!“, ali bez jasnih nacističkih simbola i tetovaža na njegovom telu koje su specijalno za omot bile retuširane.
Zbog organizovanog napada na grupu crnačkih mladića na Woolwich Arsenal železničkoj stanici bio je osuđen na četiri godine. Robiju je napustio 1984. godine kada se još aktivnije uključuje u neonacistički pokret u Britaniji. Postao je deo obezbeđenja neonacističkog benda „Skrewdriver“. Dve godine kasnije našao se ponovo u zatvoru zbog organizovanja nereda u metrou inspirisanih rasizmom. Po izlasku iz zatvora postao je jedan od ključnih ličnosti u organizovanju neonacističke mreže „Blood and Honour“.
Nicky Crane je dugo vodio dvostruki život, on je krio svoju homoseksualnu prirodu iako je bio blisko povezan i sa gej scenom u Britaniji. On je bio učesnik gej parade 1986. godine, redovan posetilac gej klubova poput „Heavena“, „Boltsa“ i „Bell puba“. Bavio se raznim poslovima, a neki su uključivali i rad u gej sado-mazo barovima i kao obezbeđenje na mnogim gej mestima. To mu je pružalo alibi da nije homoseksualac već samo radnik obezbeđenja na gej mestima. Ipak, mogao se videti i u amaterskim gej porno filmovima.
U julu 1992. godine, pogođen saznanjem da je HIV pozitivan, Crabe je u emisiji „Out“ na Kanalu 4 priznao svoju homoseksualnost i otvoreno govorio o tome šta ga je privuklo da bude deo skinheds scene. Sledio je kontraudar njegovih do juče bliskih prijatelja iz neonacističkog pokreta koji su ga se odrekli.
List „The Sun“ napravio je poseban članak pod naslovom „Nazi Nick is a Panzi“ sa njegovom fotografijama gde reži na kameru, obrijane je glave, nosi izbledele farmerice i maše sekirom. Samo 18 meseci kasnije, 8. decembra 1993. godine, umro je od komplikacija zbog HIV infekcije.
Piše: K.M.


ČITAJTE:  Od Madrida, preko Praga i Zagreba do Beograda - Parada ponosa