Nenad mihailović: Glas gej novinara sa invaliditetom u Srbiji


Nenad Mihailović ismeva srpski tabu. On je otvoreni homoseksualac u notorno mačo kulturi. On koristi kolica u društvu koje pokazuje malo empatije prema osobama sa invaliditetom. Naposletku, on je glas liberalne misli u naciji gde jaki lideri imaju tendenciju da guše svaku opoziciju.
Prema tome, iznenađujuća je činjenica da je Mihailović privukao desetine hiljada gledalaca ka svojoj nezavisnoj emisiji u kojoj rešeta političare, glumce, pop zvezde i aktiviste pitanjima o kontroverznim temama kao što su prava gejeva na usvajanje dece, istopolni brakovi, korupcija vlasti i odnosi sa Rusijom.
Program, sniman u njegovoj dnevnoj sobi i emitovan preko YouTube kanala i lokalnih televizijskih stanica, privukao je pažnju publike u Srbiji upravo zato što prosečni građani osećaju sve veću glad za nezavisnim informacijama i analizama pod desno orijentisanom vladom premijera Aleksandra Vučića koji teži da potisne novinare koji preispituju njegov režim.
Mihailović je svoj neobičan program pokrenuo iz revolta prema onome što on opisuje kao nezgrapnu propagandu vlade u srpskim mejnstrim medijima. On je svoj dom pretvorio u televizijski studio kako bi “postavio pitanja koja se niko ne usuđuje da postavi”.
Uz pomoć svog kolege i male kamere, Mihailović je do sada sproveo oko dvadeset intervjua sa javnim ličnostima i zvezdama koje stavlja na “vruću stolicu”. Oni se bave pitanjima koja se kreću od politike i ekonomije, preko gej prava, eutanazije, abortusa, pa do vere.
Od kada je pokrenuo program sredinom decembra, Mihailović je dobio podršku liberala ali i pretnje nasiljem od strane desničara. Emisija je ispraćena sve većim trendom publike koja je gladna za vestima i uključuje se onlajn usred zvanične cenzure zvaničnih novina i televizijskih programa.
“Više se ništa supstancijalno ne može čuti na bilo kojoj od televizijskih stanica,” rekao je Mihailović za Associated Press. “Blago rečeno, sadašnja vlada guši medije u Srbiji.”
Krajem prošle godine, Nenad Mihailović je primio svog prvog gosta – popularnog srpskog glumca, Nikolu Đurička. Mihailović, obučen u smoking i leptir mašnu ovom prilikom, pitao je glumca da, poput njega, sedne u invalidska kolica: “Pa, da li je udobno?” pitao je Mihailović. “O da, deluje mi kao novi model,” odgovorio je Đuričko šaljivo.
Nakon nekoliko emisija, pozvao je i desnog aktivistu, Vladana Glišića, u svoj program, rešetajući ga pitanjima vezanim za istopolne brakove i prava gejeva na usvajanje dece. Kada je Glišić proklinjao Zapad i urgirao za bližu vezu sa Moskvom, Mihailović ga je upitao da li vozi kola proizvedena na Zapadu.
Glišić je za Associated Press rekao da je intervju bio “medijska zaseda”. Takođe je rekao da je prihvatio interviju samo zato što nije bio svestan činjenice da je Mihailović gej aktivista.
Od tada su brojni političari gostovali u emisiji kako bi se suočili sa Mihailovićevim nemilosrdnim ispitivanjem o skandalima vezanim za korupciju vlasti. Oni veruju da to pokazuje građanima Srbije kako se ne plaše da odgovore na teška pitanja. Ali, kako Mihailović kaže, neki od njih se kasnije žale: “Predaleko si gurao.”
Kao i mnogi u Srbiji, Mihailović optužuje Vučića, koji je osvojio glatku pobedu na prošlogodišnjim izborima uz svoja obećanja reforme u stilu Zapada, za sprovođenje medijske restrikcije u stilu Slobodana Miloševića.
Vučić žestoko poriče da je njegova vlada vršila politički i ekonomski pritisak na medije. Međutim, kritičari navode više incidenata o navodnom ućutkivanju, poput privođenja trojice muškaraca zbog kritikovanja načina na koji se vlast nosila sa katastrofalnim poplavama preko interneta.
Jedna od glavnih voditeljki političke TV emisije optužila je Vučića da je lično orkestrirao uklanjanje njene emisije sa komercijalne televizije B92 – nekadašnjeg svetla srpskog nezavisnog novinarstva pod Miloševićevim režimom.
Draža Petrović, novinar liberalnog dnevnog časopisa Danas, rekao je da se vlasti koriste mejnstrim medijima kako bi progurali svoju priču i onesposobili protivnike.
Petrović je u februaru ove godine gostujući u emisiji Lični stav rekao: “To su bila najbolja pitanja koja sam čuo od televizijskog voditelja, a upoznao sam mnoge. Morao sam dobro da razmislim pre svakog odgovora.”
Politički opozicionar, Goran Ješić je jednom prilikom gostovao u programu. Izrazio je želju da pruži podršku Mihailoviću i onlajn novinarstvu, koji on opisuje kao jedini forum za današnju opoziciju.
“Naravno da postoji cenzura u Srbiji,” rekao je Ješić. “Sada je gore nego za vreme Miloševića.”
U zavisnosti od govornika, Mihailovićevi intervjui prikupljaju od nekoliko hiljada pa sve do 30,000 pregleda na internetu. Emisija se takođe emituje na dve lokalne televizijske stanice u Srbiji, dok je nacionalne stanice ignorišu u potpunosti.
Mihailović je primio poplavu poruka mržnje od ekstremista. Najgore pretnje su mu stizale nakon intervjua sa Vladanom Glišićem, koga je ispitivao o LGBT pitanjima.
“Isekao bih ljude poput tebe u komade i bacio mačkama,” jedan gledalac piše. Drugi šalje: “Ubij, zakolji, da peder ne postoji.”
Mihailović boluje od amyotrophia spinalis progressiva II, ili SMA II, progresivne bolesti nervnog sistema koja razara mišićno tkivo.
Mihailović (44), koji tokom celog života koristi kolica, nikada neće moći da živi bez pomoći. U mladosti je još mogao da pomera ruke, a njegovo telo je izgledalo “kao da će da skoči i počne da hoda svake sekunde.” Kako je bolest napredovala, njegovo telo se deformisalo i on je izgubio svaku mogućnost kretanja.
Uprkos tome, Mihailović kaže da je život uvek živeo što je aktivnije mogao, strastveno se boreći za prava manjina u Srbiji. On vodi asocijaciju gejeva sa invaliditetom, takođe se našao na listi kandidata opozicione stranke na prethodnim opštinskim izborima u Beogradu. Međutim, nije ušao u gradsku vlast.
Novinari treba da probiju “barikadu straha” rekao je: “Ukoliko ja, u ovom stanju, mogu da obavljam posao, šta sprečava one koji su zdravi da čine isto?”
I u nedaći, Mihailović i dalje ume da zbija šale o dvostrukoj stigmatizaciji koju trpi zbog svoje seksualnosti i invaliditeta.
“Ja sam dvostruka opasnost,” rekao je sa sjajem u očima.
Izvor: Associated Press
Piše: Jovana Gec   Prevod: Ana Jakšić