Po zanimanju diplomirani filolog svetske književnosti i već jako, jako, jako dugo radi u medijima. Radio je kao urednik u BG vodiču za kulturu – Grad, Men’s healthu, Kući stil, portalima Nadlanu.com i Wannabestars.rs, na RTV Košava, ART kanalu i 3K, objavljivao za mnoge nedeljnike i mesečnike. Milan Nikolić je nekadašnji saradnik Optimist magazina, a danas glavni i odgovorni urednik Esquire magazina. Iskoristio sam priliku da ga pitam kako je biti na toj poziciji i uređivati srpsko izdanje svetski poznatog magazina za muškarce.

Poznati američki pisci pisali su za Esquire. Kakva je situacija sa srpskim piscima? Koje bi srpske pisce voleo da vidiš kao saradnike magazina?

Da, prvi broj američkog Esquire-a izašao je pre 82 godine. Tadašnji urednik je privukao advertajzere činjenicom da je Ernest Hemingvej pristao da bude kolumnista novog magazina. Da li bi takav podatak bio podjednako atraktivan danas? Bojim se da ne. U interesovanjima svet je očigledno ozbiljno nazadovao. Svejedno, voleo bih da u srpskom Esquire-u kao autore ugostim Basaru, Vladimira Arsenijevića, Biljanu Srbljanović. Do sada su gotovo svi relevantni na ovoj sceni dali intervjue za srpski Esquire.

Da li magazin koji se obraća modernom američkom muškarcu može na isti način da se obraća i modernom srpskom muškarcu? Da li postoji razlika između američkog i srpskog muškarca?

Postoji svakako. Izvorno, Esquire se obraća muškarcu starijem od 35 godina. Mi smo ga u Srbiji podmladili s obzirom na to da su mladi radoznaliji, možda više vezani za modne i digitalne trendove ali ni klasični, edukovani muškarci u zrelim godinama, koji u svakom aspektu života drže do sebe, nisu zapostavljeni.

Da li se Esquire obraća i gej muškarcima?

ČITAJTE:  Moj tzv. gej život: Tijana Stojković

Naravno. Seksualnost ne igra presudnu ulogu u ljubavi prema filmu, muzici, modi, fenomenima svakodnevice, šoubizu.

Srpski muškarci su retko kad na naslovnici srpskog izdanja. Da li u Srbiji manjka dobrih frajera koji zaslužuju naslovnicu?

Kad bi samo frajerizam bio uslov lakše bi se “dobijala” naslovnica. Ili samo izgled. Ne, bitna je “težina” ličnosti – karijera, lična postignuća, stil, trenutna aktuelnost.

Po čemu se Esquire razlikuje od drugih muških magazina na našem tržištu?

Zar ih ima još? Veoma je važno znati da je to prvi muški magazin na svetu koji izlazi u 27 zemalja od Amerike do Japana. Čak je i Playboy nastao iz Esquire-a kada je Hju Hefner odlučio da se sa ostatkom ekipe ne seli u Njujork već da ostane u Čikagu. Po širini i opsegu tema Esquire je jedinstven globalno i na srpskom tržištu.

Žene sa dubokim dekoletom i u mini suknji se smatra seksualno poželjnom. Šta muškarci čine da bi bili seksualno poželjni?

Naporno treniraju. Pažljivo biraju garderobu. Tragaju za svojim stilom. Neguju lice i telo. Uče se moći, afrodizijaku nad afrodizijacima.

Strah od starenja. Koliko je taj strah prisutan kod modernog muškarca?

Veoma. Postao je univerzalan. Opsesiju večnim životom zamenila je opsesija večnom mladošću. Starost je grubo i primitivno diskvalifikovana.

Da li je voleti sebe uvek narcizam?

Bez zdrave doze ljubavi prema sebi ne može se voleti niko drugi. Zaljubljenost u sebe je problem jer zaljubljenost je stanje a ne stvarna emocija. Voleti sebe znači poznavati sebe, poštovati, slediti sopstvene želje. Tu mišljenje drugih nema nikakvu ulogu. Narcisoidna ličnost se dezintegriše bez odobravanja okoline.

Koliko je teško biti urednik srpskog izdanja magazina Esquire?

ČITAJTE:  Švedski fotograf protiv seksizma u medijima: "Iskoristite njihovo oružje protiv njih"

Izazovi su uvek prisutni jer imate ulogu edukatora. A znamo kakvi su muškarci na Balkanu. Teško se prihvataju promene, inovacije. Esquire ne prihvata stajanje u mestu.

Kada uđemo u radnju sa garderobom primetimo da je ženski deo 2 do 3 puta veći od muškog. Da li su muškarci nepravedno zapostavljeni?

To više nije tako. Izborili smo se da imamo svoj sprat. Raduje me što svakog meseca u Beogradu nađem više stvari nego što mogu da kupim. Ne bi valjalo da je obrnuto.

Šta možemo očekivati o Esquire-a u narednom periodu?

Još vise internacionalnih saradnji. Posle Šona O’Praja, Roberta Bolea, Čarlija Siema i 18 planetarnih top modela snimanih u Milanu početkom jeseni, uskoro ekskluzivno za Srbiju najveća imena mode, šoubiza i umetnosti.

Razgovarao: Predrag Azdejković