Kada je Hilari Klinton objavila svoju drugu kandidaturu za ulazak u Belu kuću jasno je stavila LGBT zajednicu kao svoj prioritet. Ona se nije uvek borila na našoj strani tako da je razumno pitanje zašto bi mi sada nju podržali? Promena njenih stavova kada su u pitanju gej prava pokazuje koliko smo daleko dogurali…

Nije moguće posmatrati odnos između Hilari Klinton i gej prava van konteksta politike koju je sprovodio njen suprug Bil Klinton dok je obavljao dužnost predsednik Amerike. Bil Klinton 1993. godine sprovodi direktivu poznatu kao „Don’t Ask, Don’t Tell“ koja dozvoljava homoseksualcima da služe u američkoj armiji pod uslovom da se ne izjašnjavaju javno o svojoj seksualnosti. Ovaj neobična praksa nije ukinuta sve do 2011. godine.

Jedna od najružnijih tačaka njegove vladavine jeste to što je potpisao Zakon o odbrani braka koji je definisao brak u Americi kao zakonitu vezu između muškarca i žene. Ovaj zakon je oboren na Vrhovnom sudu tek 2013. godine.

Gde se Hilari nalazila u to vreme? Odmah uz svog supruga.

Zašto bismo onda tako brzo oprostili nekome ko je u nedavnoj prošlosti propustio da se bori za osnovna građanska prava?

Odgovor je jednostavan. Ona je promenila svoje mišljenje, priznala svoje greške i, koliko je to političarima moguće, deluje iskreno.

Ključan momenat se desio 2011. godine u Ženevi na obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava. Hilari Klinton je održala istorijski tridesetominutni govor u kome se obratila Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

„Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u pravima i dostojanstvu“, izgovorila je Hilari Klinton u tom govoru.

U govoru je nastavila da se strasno, rečito i ponosno zalaže za dobrobit LGBT zajednice ističući da „gej prava su ljudska prava, a ljudska prava su gej prava“.

Ovaj govor je odmah privukao pažnju celokupne gej zajednice u svetu, a postao je i momenat koji je ostao ubeležen u LGBT istoriji.

Kako je neko ko je nedavno verovao u „tradicionalan brak“ mogao da doživi takvo prosvetljenje?

„To što si političar ne znači da ne razmišljaš kao ljudsko biće… Dobijaš informacije, razmišljaš o stavovima za koje nisi sto posto siguran… Konstantno redefinišeš svoje stavove. To je važilo i za mene“, otkrila je Klintonova kada su je pitali o tome.

U doba kada je političar postao sinonim za lažljivca pohvalno je za ženu poput Hilari, bivšeg državnog sekretara i moguće prve predsednice Sjedinjenih Američkih Država, da bude ovako otvorena.

U američkoj državi Indijani nedavno je usvoje zakon o religijskim slobodama koji dopušta verskim zajednicama i pojedincima da odbiju da venčaju (gej) par ako se to protivi njihovim verskim uverenjima.

„Tužno je što je ovaj novi zakon u Indijani moguć u današnjoj Americi. Ne bi trebalo da diskriminišemo ljude na osnovu onoga koga vole“, napisala je Hilari Klinton na svom Tviter profilu povodom ovog događaja.

Mesec dana kasnije ona je obnarodovala informaciju da se kandiduje za predsednicu Amerike i kampanja je, makar na početku, prilično gej.

Najpre je tu bio video spot u kome je otkrila svoje predsedničke aspiracije i u kome se nalazi i jedan gej par. Ovo se ne može prevideti kao nebitno. Za tako visoko rangiranog kandidata je neobično da ovako rano otkrije svoju podršku bračnoj jednakosti.

Gej par koji se pojavio u ovom spotu kaže da se oni dive Hilari Klinton još od njenog govora u Ženevi opisujući ga kao „istorijski trenutak za sve nas“.

Nedavno je, takođe, rekla kako je brak sada ustavno pravo što je korak dalje od njenog ranijeg stava da bi stvar trebalo prepustiti jurisdikciji pojedinih država.

Jedan od novijih promotivnih spotova iz njene kampanje je takođe pro-gej u kome jedan gej priča o svojoj ćerci.

„Bio sam oduševljen kada je Hilari apelovala na Vrhovni sud da donese odluku u korist bračne jednakosti. Bilo je kao ‘To je naša cura’“, rekao je on u spotu.

Ne postoji grupa koja je više zastupljena u njenoj kampanji za lidera slobodnog sveta od homoseksualaca. Čak je i menadžer njene kampanje Robi Muk gej, što ga čini prvim autovanim menadžerom kampanje u američkoj istoriji.

Šta to sve znači za gej zajednicu u slučaju da Hilari Klinton bude izabrana za predsednicu? Šta to ona može da uradi za nas?

Prvo, mi smo samo jedno slovo u LGBT, a ona može da se fokusira i na ostale grupe naše zajednice. B su i dalje nevidljiva skupina, a T su tek nedavno počeli da se pojavljuju na dnevnom redu zahvaljujući, pre svega, prelepim trans ženama poput Lavern Koks i Dženet Mok. Svi mi idemo u paketu i budući predsednik mora da se bori za društvenu i pravnu jednakost svih delova LGBT zajednice.

Pored toga, istopolni brakovi nisu vrhunac borbe za jednakost i kada oni budu omogućeni u svih pedeset država to će, zapravo, biti tek početak našeg putovanja do ravnopravnosti. Naredni veliki deo pravne borbe na koju potencijalna predsednica Hilari mora da se fokusira jeste Zakon o zabrani diskriminacije prilikom zapošljavanja koji bi zabranio diskriminaciju prilikom zapošljavanja na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. U čak 29 država je još uvek legalno da se dobije otkaz na osnovu seksualne orijentacije, a u 34 države i na osnovu rodnog identiteta. I kada već nabrajamo stvari bilo bi veoma lepo da dobijemo inkluzivno LGBT seksualno obrazovanje kao i sprovođenje politike protiv nasilja u školama.

Nije samo naša zajednica ono što nas brine i ono što nas interesuje u iskušenjima sa kojima se Amerika suočava. LGBT glasači su zainteresovani i za druge stvari. Zanimaju nas i stvari poput klimatskih promena, ekonomije, nasilja nad našom trans braćom i sestrama, ekonomske reforme, podizanje nivoa minimalne zarade.

Evolucija Hilari Klinton nije završena 2011. godine. Ona, kao i svi mi, i dalje uči. To što ona nije uvek podržavala LGBT zajednicu nikako ne bi trebalo ignorisati, ali to što je shvatila svoje greške i promenila stavove jeste potez koji bi trebalo ceniti. Ona je postala strastven i posvećen borac kao i savršen primer promene razmišljanja i osećanja koja kruže oko LGBT prava.

Najvažnija stvar kod savezništva jeste komunikacija. Ona nas je saslušala. I sada je vreme da nastavimo saradnju.

Piše: JONATHAN WALIK
Izvor: Gay Times
Prevod: M.A.

Related Posts