Awake Not Sleeping: Bajke koje ruše stereotipe


Organizacija UN Women i njen ogranak za Evropu i Centralnu Aziju (UN Women ECA) objavile su knjigu bajki (priča) pod naslovom „Awake Not Sleeping”, koju čini 28 moćnih i inspirativnih priča autora iz Evrope (Srbije, Hrvatske, BiH, Severne Makedonije, Grčke, Turske, Albanije Rusije, Belorusije, Ukrajine, Azerbejdžana, Gruzije, Islanda, Engleske, Velsa, Škotske, Irske, Švajcarske, Nemačke, Francuske, Holandije) i Centralne Azije (Tadžikistana, Kirgistana, Uzbekistana) koje imaju za cilj da preispitaju rodne i druge stereotipe prilikom pisanja bajki te da inspirišu i osnaže mlade generacije da se bore za jednakost polova, pravdu i ljudsko dostojanstvo. Ovih 28 odabranih priča preispituju klasične narative sa dinamičnog stanovišta današnjih aktivista, lidera, inovatora i kreatora promena.

Objavljivanju ove publikacije prethodila je kreativna radionica pod naslovom „Awake Not Sleeping: Reimagining Fairy Tales for a New Generation” koju je pohađalo preko 100 feministkinja i književnica za decu iz Evrope i sveta koje su se okupile na jednom mestu kako bi iz svoje perspektive iznele stavove o rodnoj ravnopravnosti i inspirisale nove generacije čitalaca da prošire svoje vidike i da se osnaže u toj borbi za jednakost. Polaznice ove kreativne radionice imale su priliku da se upoznaju sa samom idejom o borbi za rodnu ravnopravnost kroz ponovno pisanje priča i bajki na temeljima starih i već poznatih bajki koje su vekovima deo kulturne baštine celog sveta. Kroz aktivan dijalog i razmenu mišljenja, razvijale su svoju kreativnost i stavove po pitanju rodne ravnopravnosti te rušenju određenih stereotipa pri pisanju bajki za decu. Nakon nešto više od godinu dana, urednički odbor je odabrao 28 priča koje su se našle u ovoj knjizi, kao prvoj ove vrste, ikada objavljenoj u ovom feminističkom maniru.

Urednice izdanja su: Angela Walsh, Kalina Maleska, Donna Jo Napoli i Nadia Albert. Projektom je rukovodila direktorka organizacije UN Women za Evropu i Centralnu Aziju Alia El-Yassir. Knjigu je ilustrovala Nataša Konjević. Inicijativu je finansijski podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Projekat „Awake Not Sleeping: Reimagining Fairy Tales for a New Generation” i istoimena kolekcija bajki zvanično su promovisani u novembru prošle godine u Istanbulu, u prostorijama međunarodne škole MEF, ali sam projekat i dalje živi kroz razne propratne diskusije na temu ove knjige bajki za decu, kao i kroz javna čitanja delova bajki iz ove kolekcije, u kojima učestvuju brojne poznate ličnosti iz različitih zemalja Evrope, poput poznatog turskog glumca Kerema Bursina (Kerem Bürsin), rusko-tadžikistanske kantautorke i prošlogodišnje evrovizijske učesnice Maniše (Manizha), makedonske pevačice Tamare Todevske, te brojnih ambasadora i diplomata, a kao podrška ovom značajnom projektu.

Piše: Ana Stjelja