Kragujevac_predstavljanje projekta stvaranja tolerancije i razumevana LGBT populacije_EGAL_Andjela Ceh pr projekta_190516_RAS foto Nebojsa Raus

Anđela Čeh: Moj tzv. lez život


Ime: Anđela Čeh Godine: 25 Zanimanje: Državna lezbejka

Kada si prvi put znala da si… Prekasno, čini mi se. Čak i mnogo nakon što sam prvi put poljubila devojku uopšte nisam sebe smatrala lezbejkom. Tek negde na fakultetu punim plućima sasvim prihvatam i taj deo svog identiteta.
Tvoj izlazak iz ormana… Sa mamom, malo suza, malo histerije, malo vođenja smešnog razgovora – zar stvarno misliš da sam toliko glupa/luda da svesno izaberem marginalnu poziciju. Toplo i blisko. Sa tatom, pa prosto se složio da to potpuno razume, jer se i njemu sviđaju žene.
Koji savet bi dala mlađoj sebi… Ljubi se i voli još više. Slobodno. Budi ono što jesi, maske su stvarno jedna vrlo zamorna stvar. I da, biće sve okej.
Naj gej stvar koju si ikada uradila… Ja sam lezbejka. Šta god radila, sa kim i gde god bila, valjda sve što uradim ima neku gejiš notu. O da, i posipala sam se često šljokicama i hodala ulicama.
Tvoj prvi gej kafić/klub… „Kamelot“, pa tadašnje „Hrabro srce“. Đuskala sam kao luda i svima su se sviđale moje šljokice. Meni sloboda.
Tvoj prvi poljubac… U zaglavljenom liftu, dok paničim. I dalje je optužujem da je namerno zaustavila lift. Ona se samo smeška i nespretno me uverava da nije.
Nevinost izgubila… Sa vodenim toboganom. Ozbiljno. Bupnula sam jako na neki ravan deo i graciozno nastavila da se spuštam. Nešto kasnije, ginekolog mi je rekao da to mora da je bio jedan baš srećan tobogan.
Šta za tebe danas znači biti lezbejka… Voleti i poštovati žene. Ali, pored toga, boriti se da niko od nas ne mora da se krije u svoja četiri zida. Podrazumevam da si onda i aktivistkinja, da živiš svoj život autovano, dozvoliš ljudima da te upoznaju, pričaš, sasvim obično, svakog dana i tako svi zajedno menjamo stavove i otvaramo društvo. „Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni“, zar ne?
Tvoj naj gej muzički album bio bi… „Ceremonials“ Florence and the Machine. Ima sve ono što jedan „gej“ album treba da ima – snagu, epohalnost, đuskavost, melanholiju, višeznačja, šljokice i gliter, glmaur i baš, baš dobre stvari. „Dancing on tiptoes, my own secret ceremonials“.
Donji veš koji ti donosi sreću… Carevo novo odelo?
Najviše se ložiš na… Pa, kad bih mogla da platim avionsku kartu, uopšte ne bih čekala da se malo zapričam sa Meril Strip.
U nedelju popodne naći ćemo te gde… Afterišem. Ili šetam kucu i dolazim K sebi. Ili sam pobegla da sa drugaricom šetam kolima po Srbiji. Ili pišem neki tekst. Ili radim. Najviše volim kad se potrefi da iskombinujem sve od navedenog i još po nešto.
Tvoj stav o ljubavi i braku… Ljubav i brak nemaju nužno veze jedno sa drugim. Kao Kefalica: ljubav je kad u isto vreme ne možeš da dišeš, a ceo svet je tvoj; ljubav je kad poznaješ i poštuješ svaki delić i sve to osećaš bliskim i poznatim, ali ne ugušiš i ne strpaš u sebe i džepove, nego pustiš i poželiš joj slobodu. Brak je pre svega ekonomska kategorija, ali svakako da svi treba da imaju mogućnost da obuku venčanice i odela, imaju svadbu, potpišu papir. Iz braka i dalje proizilaze određena prava koja bi trebalo da možemo svi da uživamo.
TV serija koja je promenila tvoj gej svet… „The L Word“. Glamurozno, seksualno, dramatično. I „Queer As Folk“ i njen život i realnost i čista i opipljiva emocija. O, da, i „Six Feet Under“!
Tvoja gej heroina je… Treba li sad da dodelim neku nagradu, ili…?
Buč ili fem?
Nikad nisam razumela tu podelu. Žene su žene.
Omiljena marka kamiona…
Uuum, zelena?